22

П онятията „Балкани“ и „криза“ отдавна са станали почти синоними и никой не се учудва на поредното изостряне на обстановката в региона. Но това, което се случва на Западните Балкани през последните няколко седмици, действително излиза извън обикновения кръг от проблеми и представлява на най-сериозната криза от времената на югославските войни през 90-те години на миналия век.

Не в една или две, а едновременно във всичките шест страни ситуацията е на ръба да излезе извън контрол, пише Максим Саморуков от московския център за политически анализи „Карнеги“.

Blic: Македония на ръба на войната, ако изпълнят сценария

Русия проговори за размириците в Скопие. Заев: Опит за убийство

Стоят ли Сърбия, Русия и Турция зад кошмара в Македония

Лидерите на Албания и Косово заплашват да започнат преговори за обединяване, ако ЕС не им предложи ясна перспектива за влизане. В Сърбия трета седмица вървят протести против победата на президентските избори на Александър Вучич, наложил в страната по същество еднолична власт. Босненските сърби проведоха тренировъчен референдум за датата на държавния празник и сега заплашват с референдум за отделяне от Босна, поради което техният лидер Милорад Додик попадна в черния списък на САЩ за  санкционираните политици.

Санкции застрашават и президента и бившия премиер на Македония, където четири месеца след предсрочните избори старата власт отказва да разреши на опозицията да сформира ново правителство, защото тогава в него ще влязат албански партии, изискващи създаването на неще като албанска автономия.

В самата Албания положението също не е наред – до извънредните избори остава по-малко от месец, а опозицията отказва да участва в тях.

И накрая лидерите на опозицията в Черна гора са подсъдими – срещу тях са повдигнати официални обвинения за опит за организиране на държавен преврат с поддръжката на Русия.

Всичко това въобще не прилича на благополучното и демократично европейско бъдеще, което беше обещано на региона през 2003 г. на срещата на върха в Солун, когато ЕС обяви, че ще приеме всички държави от Западните Балкани.

Оттогава това обещание беше изпълнено само за Хърватия, а за останалите държави дори няма примерна дата за включване, макар някои от тях да са получили официален статут на кандидати преди повече от 10 години.

И едва сегашната криза, обхващаща целия регион, принуди бюрократите в Брюксел да си спомнят, че Западните Балкани все още са в Европа.

Виновни за настоящата криза бяха намерени бързо. Това са Русия, Турция и дори Китай, който със своите кредити и инвестиции тласка балканските лидери да се държат деструктивно и да не изпълняват европейските препоръки.

Белград към ЕС: Велика Албания значи война на Балканите

Балканите - следващото бойно поле за Русия и САЩ

Хашим Тачи: Сърбия иска да анексира Косово по кримския модел

Такова обяснение буди много въпроси. Доминирането на ЕС в икономическия и в политическия живот на Западните Балкани е безпрецедентно. Такива силни позиции Брюксел няма в нито един друг регион на света. И ако даже при такива почти идеални условия ЕС не е способен да демонстрира стабилизиращата роля на своята външна политика, то къде въобще той може да направи това?

Разбира се, страните от Западните Балкани не живеят във вакуум. Те имат политически, икономически и исторически връзки не само с Европа. Но тези връзки отстъпват многократно на отношенията с ЕС и рядко противоречат на процеса на европейската интеграция.

Руската експанзия в балканската енергетика спря преди няколко години. А в областта на политиката активността на Русия в региона се свежда до недоволство от разширяването на НАТО.

Политиката на Турция на Балканите в още по-голяма степен се състои само от ярки жестове, насочени преди всичко към вътрешната турска аудитория. Османската носталгия на Анкара се ползва с известен успех само сред босненските мюсюлмани, а останалите откровено плаши, включително мюсюлманското население на Албания и Косово.

И накрая, милионите долари, които Китай инвестира в Западните Балкани, говорят по-скоро за това, че китайското присъствие в региона засега е минимално. В света е сложно да бъде намерена друга група страни, където икономическата роля на Пекин да е по-малка.

И в търговията, и в инвестициите на Западните Балкани ЕС доминира тотално. А във външната политика местните лидери дори не се опитват да предлагат някаква алтернатива на европейската интеграция.

Въпреки всичко това влизането на Западните Балкани в ЕС сега изглежда по-малко реалистично, отколкото през 2003 г.

Главната причина за това е бездействието на самата Европа, където политиците, медиите, а след тях и избирателите сляпо вярват в напълно невярната представа за Западните Балкани като огромна черна дупка, където нищетата и фанатичната междуетническа омраза е невъзможно да бъдат преодолени.

С населението си от 18,3 млн. души обаче регионът е по-малък от Румъния. Подобно е положението с идеята за балканската нищета. Естествено, че по скандинавските стандарти Западните Балкани са много бедни. Но по световните – съвсем не. Ако се пресметне средният брутен вътрешен продукт на човек от населението в шестте страни от региона през 2015 г., той ще се окаже два пъти по-висок от украинския и само с 16% по-нисък, отколкото беше в България през 2006 г. А българското равнище на показателя беше оценено като напълно достатъчно, за да влезе страната в ЕС на 1 януари 2007 година.

Приказките за междуетническата омраза и другите балкански диващини също са силно преувеличени. Западните Балкани не са Турция. Тези страни са живели няколко десетилетия при социализма с неговите мощни интегриращи обществени механизми. Там отдавна е постигната всеобща грамотност, достъп до медицинско обслужване, по-голямата част от населението живее в градовете, а в съзнанието на хората са култивирани основните представи за равенството между половете и религиите.

Това са застаряващи общества със средна възраст около 40 г., поради което повечето им граждани ясно помнят войните от края на миналия век и съвсем не искат тяхното повторение. Естествено, междуетническата неприязън не е изчезнала, но отдавна е престанала да бъде определящ фактор в обществения живот.

И накрая, балканските страни са достатъчно демократични държави с реална политическа конкуренция. Наистина през последните няколко години ситуацията в тази област сериозно се влоши, но смяната на властта все още става чрез избори, медии и опозиционни партии

Само че, независимо от тези благоприятни условия, през последните 15 г. ЕС така и не успя да постигне устойчива и дълготрайна стабилност на региона. Всъщност такава задача не е била и поставяна, а вместо нея политиката на Брюксел преследваше съвсем друга цел – на Балканите да е тихо.

Лидерите на Германия и Италия никога не са се занимавали сериозно с проблемите на Западните Балкани, макар тези две страни да имат огромно влияние в региона, особено икономическо. Вместо това балканските въпроси бяха прехвърлени на еврокомисарите.

Това беше удобен способ за демонстриране, че в европейската външна политика все пак има въпроси, по които страните от ЕС са единни. В случая със Западните Балкани, обаче това рядко срещано европейско единство се дължи основно на единодушното нежелание да се пипат балканските проблеми.

А за брюкселските бюрократи дългосрочните последствия са къде по-маловажни от възможността да се отчита прогрес в краткосрочен план. Балканските лидери добре усвоиха правилото, че ако не ги устройва някое предложение от ЕС, е необходимо да упорстват и тогава след известно време, на ще им бъде направено друго предложение. Защото брюкселските бюрократи не могат нито да оказват силен натиск, нито да чакат дълго. Те трябва да запишат, макар и малки успехи в своите отчети.

Особено пагубна е политиката на ЕС за човешкия потенциал на Западните Балкани. Младата, образована и активна част от населението, която би могла да работи за модернизирането на икономиката и обновяването на политическата система на региона, емигрира и се труди за процъфтяването на Германия, Австрия или Италия.

Сърбия: Имаме ракета, която може да достигне до всички стратегически градове в региона

Рама заплаши ЕС с "кошмар" и "лудост" на Балканите

Черна гора обвини руски граждани в тероризъм

Особено поучителен е примерът с Македония, от страната с население от 2 млн. души, в периода 2001-2015 г. са емигрирали 106 000 души. Мнозинството от тях са заминали, получавайки български паспорти. България с готовност им ги издава, защото смята, че македонците всъщност са българи. А македонците радостно ги взимат, защото България е страна от ЕС и за нейните граждани са отворени трудовите пазари в Западна Европа.

Така излиза, че жителите на Западните Балкани могат да отиват в ЕС, но балканските страни не могат да получават достатъчно големи субсидии от Брюксел, с които да стимулират своята икономика и да забавят бягството на младите хора.

Нещо повече, ЕС реагира много бързо и болезнено, ако сътрудничеството на балканските страни с трети държави става прекалено голямо, дори и ако става дума само за икономиката. Тук можем да си спомним за европейския отказ от строителството на руския газопровод „Южен поток“ или разследванията срещу китайския проект за високоскоростната железница Белград-Будапеща.

Европейските лидери трябва да спрат да изпадат в ужас от перспективата да преминат от мъгляви приказки към реални действия за приемането Западните Балкани в ЕС. Подобно решение няма да бъде популярно сред техните избиратели, но и няма да създаде особени проблеми. Въпреки илюзиите на мнозина ЕС не е гаранция за процъфтяването на всички членове. Той е единен пазар, няколко общи финансови програми и координация на политиките в някои области. Плюс възможността да се въведат външни механизми за контрол на изоставащите страни.

Реалната интеграция на страните от региона в ЕС нито ще е много скъпа, нито много трудна. Всичко необходимо за нея е политическа воля в Брюксел.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Пекин уволниха високопоставен представител на здравните власти

В Пекин уволниха високопоставен представител на здравните власти

Теми в развитие Преди 5 часа

Това става в момент, когато сянката на потенциален локдаун надвисва над Пекин

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова обжалва определение на Върховния административен съд

България Преди 7 часа

Надежда Йорданова обжалва определението на тричленен състав на ВАС в частта му, с която е отхвърлил като неоснователна жалбата на министъра на правосъдието против решение на пленума на ВСС от 4 април 2022 г.

Кейт Мос за Джони Деп: Той никога не ме е бутал по стълби

Кейт Мос за Джони Деп: Той никога не ме е бутал по стълби

Любопитно Преди 11 часа

"Той никога не ме е бутал, ритал или хвърлял по стълби", заяви Кейт Мос в защита на Джони Деп

Стоичков

Христо Стоичков кани чужди туристи на почивка в България

България Преди 11 часа

"Бил съм много пъти в Румъния и знам как ме посрещате, затова тази година ви очакваме на нашето Черноморие", казва Стоичков

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Любопитно Преди 11 часа

АББА стартира поредица от концерти с най-съвременни дигитални аватари, които ще "заместят" четиримата истински изпълнители

Принцеса Шарлийн

Принцеса Шарлийн: Здравето ми все още е крехко

Любопитно Преди 12 часа

"Пътят беше дълъг, труден и толкова болезнен", признава принцесата на Монако

<p>Колко дни работим за държавата през 2022 година</p>

Експерти: Точно 146 дни работим за държавата през 2022 година

България Преди 12 часа

Официалната дата на данъчната свобода - 26 май

„Аквамен“ е най-касовият филм на „Ди Си комикс“

Заради липса на химия с Джейсън Момоа: Обмислят да заменят Амбър Хърд в „Аквамен 2“

Любопитно Преди 12 часа

Това заяви президентът на филмовото студио "DC Films" - отдел на "Warner Bros."

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

България Преди 12 часа

"Смятам, че оттук нататък вниманието ни - и политическото на правителството, и на парламента трябва да е съсредоточено върху храни, подпомагане на храни, субсидиране на храни, контрол върху цените на храни", каза още Нинова

<p>Разследват отвличане на Александър Алтънбашев</p>

Разследват евентуално отвличане на криптотърговеца Александър Алтънбашев

България Преди 13 часа

От държавното обвинение обаче все още не разполагат с категорични данни, че бизнесменът е отвлечен

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Свят Преди 13 часа

Президентът на Украйна каза, че страната му няма да се отказва от територия в замяна на прекратяване на руската инвазия

ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление

ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление

Свят Преди 13 часа

Това означава, че подобно действие ще бъде включено в списъка на престъпленията във всяка страна от ЕС и ще бъде наказвано със сходна строгост, ако предложението бъде одобрено

.

Най-запомнящите се женски дуели в историята

Любопитно Преди 13 часа

Най-често причината за женските дуели е ревността към някой мъж

.

Природните лекарства, които наистина спасяват

Любопитно Преди 13 часа

Природните екстракти могат да бъдат животоспасяващи

Бомбени заплахи в училища в Сараево

Бомбени заплахи в училища в Сараево

Свят Преди 14 часа

Сигналите са били получени с мейл

Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка

Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка

Свят Преди 14 часа

Прочетете 10 основни факти за заболяването