72

Г ръцкият премиер обеща пълен обрат в политиките по труда и доходите, след близо 8 години на икономии и ограничаване на правата на работниците.

Алексис Ципрас съобщи по време на посещение на корабостроителница на остров Сирос в Егейско море, че правителството ще повиши минималната работна заплата, ще разреши отново да се сключват колективни трудови договори и ще предостави още права на работниците.

Това става след като на 20 август Гърция официално излезе от последното споразумение за спасителна програма, сключено с Международния валутен фонд и Европейския съюз.

Според Ципрас възстановяването на икономиката не е само цифрови показатели, а също и ангажираност към работещите за нея.

„В споразумението имаше ясна цел - орязване на заплатите. Ето защо сега прекратяването му означава възстановяване на правата на трудещите се, н колективното договаряне и увеличение на минималната работна заплата,”, заяви Ципрас.

В четвъртък говорителят на кабинета Димитрис Дзанакопулос подчерта, че след изхода от кредитното споразумение Гърция си поставя две цели.

„Първо, това е стабилизирането на гръцката икономика и стабилна фискална политика, за да не се унищожи всичко, което сме изградили, и на второ място, ние трябва да започнем да действаме по такъв начин, че средният доход на хората да започне да се увеличава" , посочи той.

Дзанакопулос подчерта, че няма нужда от ново намаляване на пенсиите, за да бъде постигната целта за бюджетен излишък от 3,5%.

Заемите, отпуснати на Гърция от 2010 г. насам, от европейските институции и МВФ възлизат на над 260 млрд. евро – най-големият спасителен пакет в световната финансова история.

След финансовата криза от 2008 г. размерът на гръцката икономика се сви почти двойно. През първото тримесечие на тази година обаче тя нарасна с 0,8%, след ръст с 1,4% през цялата 2017 г.

Как Германия спечели милиарди, спасявайки Гърция

В Гърция вече приемат плащания с български левове

"Цунами" от поскъпване в Гърция

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@