33

А кадемията за обществени науки на Китай препоръча въвеждането на 4 дневна работна седмица.

Според организацията, на база на чиито доклади управляващата Комунистическа партия планира реформите и бъдещата си политика, жителите на страната, в стремежа си да преуспеят и да подпомогнат икономическото развитие на държавата, на практика са престанали да си почиват.

Учените отправят препоръка до 2030 година работната седмица в Китай да стане 4-дневна, а броят на почивните дни и официалните празници да се увеличи.

Гребър: Защо капитализмът създава безсмислени работни места

Когато роботите отнемат работните места на хората

Хората на 25 г. никога няма да имат сигурна работа

В доклада на Академията се отбелязва, че служителите сега често да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта.

Постоянната ангажираност и необходимост от присъствие в офиса са принудили китайците вече да не отделят време за личностно развитие и за общуване с приятели и семейство, което в бъдеще може да доведе до масовата поява на психически заболявания.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще доведе до по-висока работна ефективност, а също и до формиране на по-благоприятна среда за щастието на нацията. За повишаване на качеството на живот от най-голяма важност е хората да получат възможност да си почиват.

Учените смятат, че първият етап от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде реализиран в периода 2020-2025 година. За целта е необходимо големите и средни държавни учреждения, предимно в Източен Китай, пилотно да въведат новото работно време.

Китай е една от последните държави, които въведоха 5-дневната работна седмица. Допреди 23 години два поредни почивни дни бяха нещо изключително за китайците, а нормата беше 6-дневната работна седмица.

Всъщност това продължава да е така за много от служителите в частния сектор, докато в държавните учреждения работната седмица е ограничена до 40 часа.

В доклада се публикуват и резултатите от допитване, според което 40,1% от китайските служители изобщо не разполагат с годишен платен отпуск. А едва 31,1%, предимно заети в бюджетната сфера, имат реалната възможност ежегодно да ползват платен отпуск.

Като се изключат работата и сънят, ежедневното свободно време на китайците е намаляло от средно 2,55 часа преди 3 години, до 2,27 часа през 2017 г. А в някои райони като индустриалния мегаполис Шензен достига 1,94 часа.

За сравнение свободното време на работниците в развитите страни като САЩ и Германия е средно около 5 часа на ден.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@