32

Ш ерпите са едни от най-опитните алпинисти и изключителни атлети. Думата „шерп“ всъщност не означава носач на багаж, както мнозина смятат.

Този етнос от 154 000 души живее в планинския район в Източен Непал.

Те са доста дребни на ръст и с по-голям гръден кош, заради недостига на кислород.

ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ШЕРПИ В СВЕТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Шерпите се грижат за безопасността на онези, които приемат за най-голямото предизвикателство в живота си покоряването на върховете.

Европейски алпинисти и непалски шерпи се сбиха на Еверест

Шерпите на Еверест заплашват с бойкот

Представителите на този етнос се изкачват с алпинистите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е опасна и изисква добра подготовка. Но и още нещо - количествата кислород са минимални.

Топ 5 на най-невероятните преходи в света

Елитният шерп-водач изкарва между 4 и 5 хиляди долара за два месеца в сравнение със средната заплата в Непал, която е около 400 долара годишно.

Шерпите не са гаранция срещу смъртта, но те са отговорни за най-рискованата част от пътуването - катерят се, за да поставят осигурителните въжета и стълби, дори пристигат първи в лагерите, за да направят топлия чай, с който да посрещнат алпинистите.

Ками Рита
Ками Рита Източник: Instagram/ kamiritas

Шерпът, който е изкачил Еверест 21 пъти е 48-годишният Ками Рита.

Пред британския „Индипендънт“ той споделя, че планът му е да качи Еверест поне 25 пъти.

„Искам да поставя нов рекорд не само заради самия мен, но и заради семейството ми и всички шерпи и за страната си Непал“, казва той.

За него катеренето е семейна традиция. Баща му е сред първите професионални водачи, след като Непал отваря за чужденци планината през 1950 г.

Неговият брат изкачва Еверест 17 пъти. Повечето от неговите роднини са се качвали поне веднъж.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@