10

А зербайджан и Армения постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Вчера Баку започна военна операция в сепаратисткия регион, заселен предимно с арменци, пише Deutsche Welle

Пашинян: Армения не участва в споразумението за Карабах

Каква е историята на конфликта?

Азербайджан и местните власти в Нагорни Карабах са постигнали споразумение за прекратяване на огъня, като арменците в региона са се съгласили с искането на Баку да прекратят боевете и да предадат оръжието си. Очаква се то да влезе в сила в 13 ч. местно време. Тази информация беше потвърдена от азербайджанското министерство на отбраната. 

Твърди се, че арменската страна се е съгласила да преговарят с Азербайджан за интегрирането на региона, населен предимно с арменци, във враждебната съседна държава. Официални мирни преговори ще се водят в четвъртък в Азербайджан.

Ескалация, хиляди протестират в Армения

Какво става в Нагорни Карабах?

Военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах, която започна вчера, е отнела живота на поне 27 души, включително и на двама цивилни. Това обяви Гегам Степанян, представител за правата на човека на т. нар. Нагорно-Карабахска република (Република Арцах), сепаратистки регион, който не е международно признат. Съобщава се, че над 200 души са били ранени, а около 7000 жители са били изведени от 16 населени места заради обстрела, каза още Степанян, цитиран от АРД. 

Азербайджан казва, че е атакувал само военни цели и обвинява арменските сили, че са обстрелвали Шуша - град в Нагорни Карабах, който се контролира от Азербайджан. При нападението е бил убит един цивилен.

Предисторията на конфликта

Ожесточеният спор за Нагорни Карабах се води от десетилетия. Регионът е населен основно от арменци и е изцяло заобиколен от Азербайджан. Единственият път към Армения, през който непризнатата република се снабдява с продукти при нормални обстоятелства, е т.нар. Лачински коридор. От декември 2022 г. обаче той е блокиран от Азербайджан и Нагорни Карабах до голяма степен е откъснат от света. 

Първоначално поне Червеният кръст и руските войски, които трябваше да следят за спазването на споразумението за прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, сключено през 2020 г., можеха да внасят помощи. Но след сблъсъка между войници от двете страни на границата през юни азербайджанският лидер Илхам Алиев затегна блокадата. Това на практика изолира жителите на Анклава. Не се знае колко точно са хората, които са принудени да живеят в тази ситуация. Армения говори за 120 000 души, а според Азербайджан те са значително по-малко.

Блокади и консултации в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан всъщност преговарят от месеци за прекратяването на конфликта. Първата война между двете държави избухна още в началото на 1990-те години, малко след разпадането на Съветския съюз. Оттогава по общата граница са избухвали множество сблъсъци.

Нагорни Карабах се намира географски изцяло в рамките на Азербайджан. В претенциите си към него Баку се позовава на принципа на териториалната цялост. Той обаче е населен предимно с арменско население. Заради това Ереван настоява за правото на самоопределение на населението. Части от Нагорни Карабах обявиха независимост още през 1991 година. Нито една държава в света обаче, в това число и самата Армения, не ги е признала. По всяка вероятност, за да не обезсмисли мирните преговори с Азербайджан още преди началото им.

Втората война между двете страни избухна през 2020 година. Тя бе временно прекратена със споразумение, сключено с посредничеството на Москва. Това помогна на Азербайджан да възвърне контрола си върху части от оспорваната територия. Руските войски трябваше да съблюдават изпълнението на примирието. Въпреки това напрежението и смъртоносните сблъсъци между двете държави продължиха. Смята се, че от началото на конфликта са загинали около 35 000 души. Стотици хиляди други са били разселени.

Ролята на Русия и Турция

През последните 2 години представители на Баку и Ереван се срещаха няколко пъти в Брюксел, Вашингтон и Москва с посредничеството на ЕС, САЩ и Русия. Целта беше да превърнат крехкото споразумение за прекратяване на огъня в траен мирен договор. 

Преговорите между Азербайджан и Армения допълнително се усложняваха от интересите на съседните държави и най-вече от тези на Турция и Русия. Правителството в Анкара е подкрепяло Азербайджан повече или по-малко открито в миналото. Една от причините за това са дълбоките етнически и културни прилики между двете тюркоезични страни, които са водени от принципа "една нация, две държави". Самата Турция е и важен купувач на азербайджански природен газ.

От гледна точка на Русия ситуацията е много по-сложна. Москва поддържа връзки и с двете бивши съветски републики. По-близки са отношенията с Армения, която също като Русия е населена с преобладаващо православно население. Москва снабдява и двете страни с руски оръжия, въпреки че единствено Ереван плаща преференциални цени за тях. Русия поддържа и военна база в Гюмри - втория по големина арменски град.

Същевременно чрез последното споразумение за прекратяване на огъня, договорено от Москва, Азербайджан си възвърна контрола над големи части от Нагорни Карабах. Руската армия, която трябва да следи за прекратяването на огъня между страните като "мироопазваща сила", е доста сдържана относно сблъсъците край границата. Москва бе принудена и да намали значително военното си присъствие в Кавказ заради войната в Украйна. Последната ескалация на напрежението е и горчив провал за международните усилия за мир.

 

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 1 час

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 1 час

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 1 час

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 11 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 11 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 12 часа

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 12 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 12 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 13 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 13 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 13 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 14 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига