16

В началото на седмицата стотици хора, сред които граждански активисти, дипломати и представители на около 40 държави, се събраха в централата на ООН в Ню Йорк на специална сесия, представяща свидетелства и доказателства за широкомащабното сексуално насилие срещу жени, извършено на 7 октомври от терористите на "Хамас" в южните израелски селища. Това посочва авторът на Deutsche Welle Еми Барух.

Бяха нужни седем седмици, преди Антониу Гутериш да наруши мълчанието и да напише, че "насилието, основано на пола, трябва да бъде осъдено. По всяко време. Навсякъде." Бяха нужни повече от седем седмици, преди Организацията на жените към ООН да припознае гаврата с момичета, майки и възрастни жени като нарушаване на основни човешки права от терористите от "Хамас". Седем седмици мълчание.

Неотдавна проговори една от малкото оцелели жертви - момиче, което някак е намерило сили да изрече следните думи: "Аз съм мъртва отвътре". За нея времето е спряло на 7 октомври.

Ужасът, скрит зад лекарската фраза WCNSF: Ранено дете, без оцеляло семейство

Невъобразими ужаси

Да се пренесем в онзи 7 октомври и само за миг да помислим какво е било причинено на жените, от които светът сякаш извръща очи. По време на музикалния фестивал момичета и млади жени са били изнасилени, а техните голи тела са били нахвърляни на купчина едно върху друго. Извършени са били сексуални гаври и с безжизнени женски тела. Непоносими са описанията, с които военни парамедици разказват какво е било причинено на обезобразените жертви. Има и сведения как жени са били влачени по улиците, а тълпа възторжено е аплодирала "военната плячка", пише Барух.

Според Уикипедия дефиницията на действието "изнасилване" е следната: "Изнасилването (в много страни считано за криминално престъпление) е акт на насилствено съвкупление или сношение, извършено от едно или повече лица спрямо друго (или други) без съгласието на последните. Потърпевшите най-често са принудително приведени в безпомощно състояние - чрез сила, заплаха и разнообразни физически и психологически средства, като са напълно лишени от възможност за самоотбрана".

В конкретния случай: Терористите нахлуват. Чуват се трясъци и крясъци. Жертвата е повалена. Вероятно с удари, а още по-вероятно с помощта на съучастници. Следва ужасът...

Изнасилването е акт, в който насилникът използва собственото си тяло като инструмент за насилие върху тялото на жертвата. В дрехите на един от убитите терористи е бил намерен лист хартия, един вид разговорник от арабски на иврит, на който били изписани следните словосъчетания: "свали си панталоните", "обърни се". Едва ли има нужда да уточняваме, че повечето жени са били убити след това, посочва Барух.

"Мълчанието е съучастие", се чете на един от лозунгите пред сградата на ООН по време на специалната сесия, посветена на насилието срещу израелски жени по време на атаката от 7 октомври. В този форум участва и родената в Техеран Мандана Даяни, която бяга с родителите си от Иран, а години по-късно, вече в САЩ, организира и ръководи десетки международни акции в защита на жени, на ощетени групи, на хора от LGBTQ-общностите по целия свят, пише Еми Барух.

Източник: БТА

От трибуната тя заявява: "През целия си съзнателен живот като феминистка и активистка съм стояла рамо до рамо с толкова много жени. […] И изведнъж на 7 октомври се оказах напълно сама. Приятели, университетски преподаватели, съмишленици, последователи, активисти мълчат и до днес. Въпреки че снимките и видеата бяха пред очите им, всички те съвсем съзнателно избраха да гледат в друга посока. […] Не може да отвръщате очи от момичетата и жените, които бяха изнасилени и убити по най-ужасяващия начин, само защото не харесвате тяхното правителство".

А според Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ, "изнасилването като военно оръжие е престъпление срещу човечеството. То няма място в никой конфликт. Възмутително е, че някои твърдят, че отстояват справедливостта, но си затварят очите и сърцата за жертвите на насилието на "Хамас".

Неспособността да се говори за човешката драма от 7 октомври, когато времето спира не само за убитите, но и за онези, които ще трябва да живеят със спомена от този терор, показва тежкия срив на човешките морални ориентири, коментира Еми Барух.

Неспособността на Организацията на жените към ООН да идентифицира и назове престъпленията изглежда като още едно доказателство за ерозията на международните институции. Избирателността в състраданието лишава от смисъл организации, чието основание за съществуване е защитата на основни човешки права, особено на жените, станали жертва на сексуално насилие. Независимо дали харесваме или не харесваме политиката, водена от тяхната държава, посочва още тя. 

Има още една причина инфлуенсърите в медиатизирания свят да подминават сексуалните престъпления, извършени на 7 октомври, а може би извършвани и до днес със заложниците. Гаврата с жените не е лесно използваема в алгоритъма, с който реферите съставят уравнението на жертвите, за да повлияят на световната публика. Защото това уродство на "Хамас" не може да бъде съотнесено към нито едно от действията на Израел. Според събраните свидетелства изнасилванията са били част от предварително планирана и целенасочена военна тактика, обобщава Барух.

Травмирани, гладни и бити: Терорът на "Хамас"

Два месеца терор

Изминаха два месеца от началото на терора. Днес светът наблюдава с ужас увеличаващия се брой на хилядите невинни жертви в ивицата Газа. А Израел отказа по морални съображения да тиражира видео-документите от гаврата с човешките тела и така загуби информационната война. Световната публика вече сякаш е решила кой е по-големият злодей - защото през призмата на голата статистика потресаващите жестокости, извършени на 7 октомври, остават под чертата. Независимо от това, че представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, посочва авторката.

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел

 

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 18 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 35 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 18 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда