65

З а да бъде разбран мащабът на промените във войната на Русия срещу Украйна, си струва да си спомним какво стана преди година. Тогава президентът на Украйна Володимир Зеленски излезе триумфално пред двете камари на Конгреса в САЩ и предаде едно бойно знаме от Бахмут. Скоро след това САЩ и Германия за първи път обявиха намерението си да предоставят на Киев съвременна бронирана техника за планираната контраофанзива. Това съобщи Deutsche Welle.

Без милион снаряди, но с F-16

Година по-късно Бахмут е вече отдавна загубен за украинската армия, битката за него стана най-дългата и най-кървавата от началото на войната. Вероятно е съдбата на Бахмут да бъде последвана от Авдеевка – добре укрепеното предградие на Донецк. Контраофанзивата не оправда надеждите, призна през есента украинското командване в лицето на Валерий Залужний. През декември президентът Зеленски отново посети САЩ, но този път целта му беше да гази пожар.

Украинският лидер се опита да убеди законодателите републиканци да деблокират в Конгреса пакета с помощи за Киев от 61 милиарда долара, но не постигна успех. Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст обвини за това „неголяма част от Републиканската партия“, обвързала поддръжката за Киев с мерките по ограничаване на миграцията в САЩ. Експертът прогнозира, че в началото на 2024 година има вероятност от над 50% да се намери решение на проблема.

Сега Западът не само не обещава на Украйна ново оръжие, но и не изпълнява обещаните доставки. ЕС вече призна, че до март 2024-а година няма да успее да предаде на Киев един милион единици боеприпаси. Изключение от общата тенденция са изтребителите F-16. Украинските пилоти завършват обучението си, първите самолети могат да бъдат предадени на Киев в най-скоро време. От тях се очаква да увеличат възможностите на украинската армия, но не и да доведат до прелом във войната. Хърбст нарича „горчива шега“ плановете на западните държави да предадат на Украйна десетки изтребители, при положение, че тя има нужда от стотици. Същото важи и за другите видове въоръжение.

Българи от Одеса: Преживяхме страшна сутрин

Пукнатини в западната солидарност

През ноември Залужний написа в списание „The Economist“, че ситуацията на фронта е близо до патовата, и че пробивът на украинските части ще е невъзможен без доставката на нови видове оръжие. Този „ултиматум“, както го нарича австрийският историк Александър Еткинд, не сработи.

Във втората година от войната западната поддръжка за Украйна достигна своя пик – доставени бяха много нови оръжейни системи, но в ограничено количество. Хърбст обяснява това с „плахостта“ на двама ключови играчи – САЩ и Германия, които според него се опасяват от заплахите на Русия да използва ядрено оръжие срещу Украйна.

През 2023 година в солидарността на Запада с Киев се появиха пукнатини не само в САЩ, където фактически започна предизборната борба. В ЕС няколко държави от Източна Европа ограничиха вноса на украинска селскостопанска продукция, при което някои от тях блокираха граничните преходи за товарни автомобили от Украйна. Киев, изглежда, не беше готов за това. Към края на годината проблемът е почти отпаднал, но би могъл да се усили отново.

"Ужасяваща реалност": Масирана руска атака разтърси Украйна

Военните успехи на Киев: дронове срещу Москва и удари по Крим

Според експертите обаче най-тревожното са пукнатините в позициите на военното ръководство на Украйна. На фона на неуспешната офанзива, завишените очаквания и съмненията относно западната поддръжка, в Киев възникна забележимо напрежение между президента Зеленски и главнокомандващия Залужний. Преди това обвинения в корупция в Министерството на отбраната доведоха до смяна на неговия ръководител. А в основно изпитание за новия министър Рустем Умеров в началото 2024 година изглежда ще се превърне разширяването и затягането на правилата за мобилизация.

Военните успехи на Украйна през 2023 година - ударите по летища в Русия, атаките с дронове срещу Москва, както и нападенията срещу военни цели в Крим, отслабването на Черноморския флот, както и пробива в зърнената блокада, не са променили ситуацията на фронта като цяло, твърдят експертите. Войната на Израел против Хамас пък показа, че вниманието и ресурсите на Запада могат да се пренасочат към други конфликти. Наблюдателите определят като един от малкото позитивни за Киев моменти в края на 2023 година решението на лидерите на ЕС да започнат преговори за членство с Украйна. Но и то бе помрачено от новината, че въпросът за 50-те милиарда евро помощ, от която Киев остро се нуждае, остава блокиран заради негативната позиция на Унгария.

Заради всичко това 2024 година може да стане най-трудната във войната, започнала за Киев още с анексията на Крим през 2014 година. Умората на обществото от войната очевидно се усилва както в самата Украйна, така и в страните, които я поддържат. Анализаторите вече не очакват пробив на фронта, а популярността на Зеленски спада. В момента доверието на украинците към него е 62 процента, преди година беше 86 на сто.

Песков: Това ще бъде значителен удар по международната икономика

„Путин може и да победи“

Според експертите в основен риск за Киев през новата година могат да се превърнат президентските избори в САЩ, след които в Белия дом може отново да влезе Доналд Тръмп или някой от неговите съмишленици. При това положение може да се очаква радикално съкращаване на военната помощ от САЩ за Украйна. „Това е най-опасният момент в руската война срещу Украйна“, предупреждава Джон Хърбст. По неговите думи, без американската помощ за Киев Путин може и да победи.

Европа се готви да увеличи своята подкрепа, но едва ли ще може да поеме изцяло дела на САЩ. На този фон в Киев все по-рядко говорят за приемането на страната в НАТО – тази перспектива може да се отдалечи.

В най-добрия случай, както казват експертите, 2024 може да стане година на позиционна война, в най-лошия – вътрешните конфликти и недостатъчна поддръжка на Запада могат да доведат до окупацията на все по-големи територии в източната и в южната част на Украйна.

 

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 1 минута

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 1 час

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 2 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 2 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 3 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 3 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 4 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 6 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 7 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 8 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 8 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 9 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 9 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той