81

В ече изминаха 100 дни от началото на войната в Украйна. Руската армия, която нахлу в съседната страна на 24 февруари, сега се е концентрирала върху превземането на промишления източен регион Донбас, докато украинското правителство чака от Запада оръжия, които се надява да наклонят баланса в полза на неговите сили, пишат в обзор на ситуацията от БТА.

Идеята в Кремъл вероятно е била т. нар. специална военна операция да приключи за броени дни,

с бърза победа и вероятно със смяна на властта в Киев. Вместо това обаче руските войски бяха посрещнати от една предупредена от западните сили начело със САЩ и готова за бой украинска армия. 

Изненадваща визита: Борис Джонсън и Зеленски се разходиха по улиците на Киев

След като бяха спрени северно от столицата Киев, руските сили започнаха "втората фаза"

от "спецоперацията", съсредоточавайки се върху превземането на Донецка и Луганска област на изток, т. е. върху пълното "освобождаване" на провъзгласените от сепаратистите в Източна Украйна т. нар. Донецка и Луганска народна република. Сега "горещата точка" е Северодонецк, който заедно със своя град близнак Лисичанск, на другия бряг на река Северски Донец, са последните райони в Луганска област, на които Русия и подкрепяните от нея бунтовници все още не са сложили ръка. Вчера губернаторът на източния украински регион Сергий Гайдай каза, че 80 процента от площта на Северодонецк е окупирана от "врага" и по улиците се водят ожесточени боеве. Той добави, че руските сили "разрушават всичко" в Луганска област.

Путин, облечен с бяла престилка, посети ранени в Украйна руски войници

Руската армия и сепаратистите се опитват да напреднат към ключовите градове Краматорск и Славянск в Донецка област,

каза също вчера губернаторът на украинския регион Павло Кириленко. Той отбеляза, че "фронтовете при Лиман (Донецка област) и Изюм (Харковска област) са основните направления, в които врагът се опитва да напредне (от север), за да завладее" тези два ключови града.  

Краматорск, на по-малко от 80 километра западно от Северодонецк, де факто е административен център на частта от Донецка област, която остава под украински контрол, след като регионалната столица Донецк беше завладяна през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Днес генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че битката за Северодонецк не е приключила,

като сраженията в центъра на града продължават. В сводката се твърди за неуспешни руски настъпления по места, но се признава за бавен напредък на нашествeниците в района на Славянск.

На юг, руските части, нахлули откъм анексирания от страната през 2014 г. украински полуостров Крим,

постигнаха повече успехи, превземайки части от Херсонска и Запорожка област и на практика установявайки сухопътен коридор между Крим и Донбас - една от несъмнените цели на "спецоперацията". Херсон и Мариупол си остават единствените големи украински градове, превзети от руската армия (съответно през март и май).

Вчера украинските власти съобщиха за един убит и няколко ранени цивилни в Николаев, на около 130 километра североизточно от Одеса

- най-голямото украинско пристанище на Черно море. Русия не е обявявала изрично, че иска да превземe едномилионния град, основан през 1794 г. от руската императрица Екатерина Велика. Стратегическото пристанище е подложено на блокада от руските военноморски сили и има притеснения, че руската армия може да се насочи към Одеса при благоприятно развитие на бойните действия.

Въпреки че не бяха заявени изрично като цели на инвазията, контролът върху Южна Украйна

и отрязването на страната от достъп до море изглеждат очевидна амбиция на Русия. Руският президент Владимир Путин неведнъж е определял Украйна като изкуствено създадена държава, а черноморското ѝ крайбрежие според руски геополитически проекти е част от Новорусия (земите в днешна Южна Украйна, присъединени към Руската империя през 18-и век). При това излазът на "топлите морета" още преди векове е бил една от основните геополитически цели на Руската империя.

Русия планира да завладее цяла Южна Украйна и да създаде сухопътна връзка с Приднестровието,

каза впрочем през април висш руски военен. Генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командващ Централния военен окръг на Руската федерация, заяви това на фона на мистериозни взривове в молдовския сепаратистки регион, които предизвикаха опасения от въвличане във войната на тази малка бивша съветска република между Румъния и Украйна, управлявана от прозападно правителство с европейски амбиции, но където Москва запазва сериозно влияние и има силна проруска опозиция. Оттогава ситуацията около Приднестровието изглежда обаче се поуспокои, макар в самата Молдова да е напрегнато - през последните дни бе поставен под домашен арест бившият проруски президент Игор Додон и бе приет закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми по радиото и телевизията.

Джил Байдън се срещна със съпругата на Зеленски в Украйна

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия контролира около една пета от територията на страната му,

т. е. близо 125 хиляди квадратни километра. За сравнение, преди инвазията на 24 февруари, извън властта на Киев бяха 43 хиляди квадратни километра - Крим и около една трета от Донбас, отбелязва Франс прес.

Сега на изток се води война на изтощение.

Украинската армия се сражава за време, опитвайки се да удържи превъзхождащите ги руски сили на източния фронт, докато пристигнат обещаните от Запада оръжия, които да ѝ осигурят мощта, от която тя отчаяно се нуждае, отбелязва Ройтерс.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжейни доставки за Украйна на обща стойност 700 милиона долара.

Помощта включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи, които могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

Има важни цели, които украинските сили не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова ракетните системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

В същото време, на фона на опасенията от ескалацията на конфликта заради западните доставки на модерни оръжия,

държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и други представители на администрацията на Байдън казаха, че са получили уверения от украинските власти начело с президента Зеленски, че модерните ракетни системи няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по руска територия. "Украйна води отбранителна война и не планира да използва (HIMARS), за да атакува обекти в Русия", заяви днес Михайло Подоляк, съветник на украинския държавен глава.

"Stand by Ukraine": Боно пя в метрото в Киев

Украйна ще получи на първо време четири системи HIMARS,

като ще са необходими три седмици обучение за използването им, каза в сряда американският заместник-министър на отбраната по политическите въпроси Колин Кал. Това означава, че руските сили вероятно ще форсират своята офанзива в Донбас, в опит да превземат региона, докато украинската армия все още има по-малък капацитет.

Те обаче напредват бавно, според западен представител в областта на отбраната - само с 500-1000 метра на ден, при планирани десетки километри, отбелязва Ройтерс.

Редица други западни държави също вече снабдяват Украйна с оръжия.

Според западни анализатори обаче тези доставки са закъснели, като е бил пропуснат моментът след спирането на нашествието северно от Киев, когато руската армия, с прекалено разтеглени снабдителни линии, е отстъпвала преди шест седмици, отбелязва Ройтерс. След това руските сили се прегрупираха и съсредоточиха голяма огнева мощ на доста по-тесен фронт в Донбас. 

Ако Украйна продължи да получава последователно оръжията, които иска, тя "потенциално може да спре"

руското настъпление по всички сектори от фронта, казва Олександър Мусиенко от украинския Център за военни и правни изследвания. Според този експерт това "би създало условия за контраатаки" до август или септември.

Британското военно разузнаване заяви днес, че Русия не е постигнала нито една от своите първоначални стратегически цели,

а именно - да превземе столицата Киев и другите центрове на властта в Украйна. В същото време то призна за тактически успехи на руските сили в Донбас. Русия вече контролира над 90 процента от Луганска област, отчете британското военно разузнаване в редовната си дневна сводка, публикувана от министерството на отбраната, и прогнозира, че тя вероятно ще превземе изцяло източния украински регион до две седмици.

По всичко изглежда, че Русия няма намерения да се изтегли от украинските територии, които вече е превзела

- нещо, за което загатва и историческата практика. Представители на украинските власти изразиха опасения, че по кримски сценарий може да бъдат организирани референдуми за анексиране на Херсонска и Запорожка област, дори още следващия месец.

Преговорите между Украйна и Русия от няколко седмици са в "мъртва точка".

Нито една от двете страни не показва склонност да отстъпи пред другата. Това обрича дипломатическите усилия на неуспех, поне на този етап, и повишава още повече залога на военните действия, от които ще зависят ситуацията на терен и изходните позиции в бъдещите мирни преговори. 

На последно място, но не и по важност, идва равносметката за човешките загуби.

Над 6 милиона човека, предимно жени и деца, избягаха за 100 дни от Украйна, която бе с население от около 41 милиона души преди началото на руската инвазия. Бяха убити хиляди цивилни. Точният им брой не е известен, но представители на украинските власти говорят за над 21 хиляди мъртви само в Мариупол - сринатия при руски обстрел пристанищен град на Азовско море. Според кмета на Северодонецк Олександър Стриук там са загинали около 1500 човека.

100 дни от началото на войната в Украйна: София с акция за подкрепа

Украинският генерален щаб каза днес, че за 100 дни война са били убити близо 31 хиляди руски военни

- данни, които не може да бъдат потвърдени по независим път. Русия обаче при всички положения е понесла тежки загуби, както призна в началото на април говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да посочи конкретни числа.

Украинските въоръжени сили впрочем също не са особено словоохотливи за дадените от тях жертви.

На 15 април президентът Володимир Зеленски спомена за до 3 хиляди убити украински войници, а вчера каза, че Украйна губи между 60 и 100 военни на ден.

Коментари 81
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

81 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 34 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 54 минути

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 3 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза