10

И зборният ден в цялата страна започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. 

Някои от лидерите на основните политически сили у нас вече гласуваха.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни своя глас точно в 08:00 ч. в избирателна секция 48 в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ в район „Красно село“ в София.

"Гласувах за президентска институция, която дава сигурност и дава посока. Гласувах за промяна, която дава сигурност в семействата, стабилност в България, да има предвидимост. Гласувах за разумни решения и разумни хора и знаят как да овладеят COVID пандемията, да компенсираме доходите на хората, да знаят, че има държава зад тях и ги подкрепя с всичко, с което е възможно. Промяна, която ни дава сигурност и предвидимост", посочи Нинова. 

"Броенето на контролните разписки е гаранция, че машинното гласуване няма да бъде манипулирано. Това е и причината да го подкрепим", допълни тя.

Българските граждани заслужават европейски стандарт на живот, отговорни политици, знаещи и можещи политици - политици с държавническо мислене и поведение. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който е и кандидат за президент, след като упражни правото си на вот.

Секционните комисии са задължени да подпомагат избирателите в упражняването на глас. Това се опитах да покажа на българските избиратели, че не е трудно да се гласува на машина. СИК би трябвало да им съдейства, когато пристигнат в секцията за гласуване, посочи той.

По думите му изборите определят държавните органи и затова от друга страна държавните органи би трябвало да гарантират честността на изборите и трябва да създадат възможност на всеки български гражданин да гласува така, както е гласувано в Изборния кодекс, където пише, че гласуването е задължително.

Той разкритикува и служебния кабинет по отношение на изборния процес. "За съжаление на тези избори видяхме, че този служебен кабинет не се справи с това и счупи доверието в честността на изборите и затова призовавам българските граждани да гласуват отговорно за политици с държавническо мислене и поведение.

17 минути преди 08:00 ч. пък гласува и почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, но запази мълчание пред медиите.

Ппредседателят на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР-София Румен Христов посочи, че е гласувал "за политическа формация, която знае и може да се справя с кризите".

Христов упражни правото си на глас в столичното 2 СОУ „Академик Емилиян Станев”.

"Надявам се, че тази здравна, инфлационна и политическа криза ще бъде овладяна от партии, които знаят как", добави Христов.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че гласува с "огромно желание, за да произведем тласък напред за страната".

"Трябва да оставим на следващата генерация една държава с надежда и гордост. Призовавам всички наши съграждани да излязат да гласуват. Не трябва да позволяваме на опитите да се потисне избирателната активност да надделеят. Не можем да оставим други да решават за бъдещето на страната", заяви той след като упражни правото си на глас.

"Решаващо е да имаме правителство – заради COVID-кризата, инфлацията, енергийните цени. Има огромна надежда, просто трябва да започнем да работим. Пред България има огромна възможност. В рамките на 2-3 години можем да променим страната", добави Иванов.

Кандидатът за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев пък призова българите да гласуват масово.

"Само по този начин в парламента ще влязат най-достойните. Нека да изберем най-добрия държавен глава. Този, който ще води България напред в следващите няколко години", каза той след като упражни правото си на глас.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков гласува на изборите 2 в 1 в 133 СУ „А. С. Пушкин“ в София.

"Гласувах, за да продължим промяната, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моя президент. Много е важно след изборите да не се хвърлят имена. Всички знаем, че следващото правителство ще е коалиционно. Трябват две политики - за смяната на главен прокурор и да спрем корупцията. Ние ще можем да говорим спокойно с този, който е съгласен с тези две политики", каза още Петков.

"Гласуването е много лесно. Всеки може да гласува, независимо на какви години", допълни той.

"Хората трябва да са уверени, че от техния глас зависи нещо. От техния глас зависи бъдещето на родината ни". Това каза премиерът Стефан Янев пред журналисти след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

"В такъв ден, в който правим избор, правим пожелание към страната с идеята че и нашият избор е важен и значим и го правим съвсем осъзнато. Нашето право на избор е във фундамента на нашата демокрация. Призовавам всички граждани да отидат до урните и да гласуват. Уверявам всички, че са взети всички технически мерки. Уверявам, че машинното гласуване е достатъчно сигурно и ясно и няма манипулиране на вота", заяви Янев. 

Водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева упражни правото си на глас в училище „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.

„Днес гласувах за възстановяване на нормалността, на институционалния диалог и на сигурността. Гласувах за възстановяване на държавността. Днес гласувах за България“, каза Десислава Танева.

Тя бе категорична, че е крайно време да се състави стабилно правителство, което да реши проблемите на обществото – здравна и икономическа криза. Необходими са и спешни мерки за овладяване на ситуацията с растящите цени.

„Гласувах с ясното съзнание за компромиса, който всеки трябва да направи, за да има диалог и перспектива, и най-важното – сигурност за обществото ни. Трябва да има отговорност и ангажираност към проблемите на хората. Крайно време е да възстановим доверието в институциите и отново Европа да погледне на нас като партньор. Изключително наложително е политиците да бъдат държавници“, заяви Десислава Танева.

Според нея най-важното е да упражним правото си на глас, защото по този начин ще изразим своята гражданска позиция и грижата за съдбата на страната ни.

„Гласувах за разумните решения. За онези, които са смели и не се страхуват да носят на плещите си тежката отговорност, с която обществото ще ги натовари“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. Костадин Ангелов, след като даде своя вот за третите за годината избори за Народно събрание, съчетани този път и с вота за президент и вицепрезидент на България.

Проф. Ангелов посъветва: „Когато застанете пред екрана на машината, четете внимателно и без да бързате, разгледайте спокойно опциите, които устройството ви предлага“.

„Надявам се още утрешният ден да ни донесе така чаканата стабилност!“, завърши Костадин Ангелов.

Президентът Румен Радев посочи, че е гласувал за "свобода, законност и справедливост".

"Залогът е огромен. Призовавам всички сънародници да бъдем съпричастни към родината и да гласуваме", каза той след като упражни своето право на вот и гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София.

Възстановено е машинното гласуване в секция номер 2 в Радомир, съобщиха от РИК. Това е станало възможно след посещение на втори техник на място. Заради бледи разпечатки от машината вотът временно бе прекратен. Сега са се появили проблеми с принтирането на машинния вот в секция в Перник, посочиха също от РИК. На място са изпратени техници. Жителите на Пернишки регион упражняват вота си в 269 секции, в 157 от тях се гласува машинно.

"Първата важна задача е да се състави правителство", допълни Радев. 

Който се страхува, че не може да спечели изборите, търси да ги опорочи, затова е важно да гласуваме, за да неутрализираме тези опити, каза още той. 

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подчерта, че "всички български граждани чувстват какви са проблемите – колкото повече граждани гласуват, толкова по-добър живот ще имаме утре". 

"Призовавам всички български избиратели да гласуват за този, в когото вярват, в противен случай нямаме да имаме морално право да критикуваме този или онзи. Много политици разчитат точно на това – българският избирател да е някъде на разходки, но да не гласува", допълни още той след като упражни правото си на вот.

„Има случай, в който човек охранява секцията и я влязъл в нея, но впоследствие се е констатирало, че няма нищо нередно. Има отделни случаи, където продължават опитите за купуване на гласове. Няма индикация, че някой се опитва да опорочи машинния вот, стана ясно още от думите му. Има сигнали за нарушения, но няма сигнали за тежко протичането на изборния процес", обясни Рашков.

Арман Бабикян от коалиция "Изправи се.БГ! Ние идваме!" упражни правото си на глас на парламентарните и президентските избори днес. Той се обърна към гласоподавателите с призив да гласуват.

"Вие решавате: напред към бъдещето на децата ви и достойнството на днешния ден или назад към миналото срещу откраднатите 100 млрд. и обраните си джобове. Ако гласувате, ще можете просто да ругаете, ако не го направите - ще можете само да ругаете. По-добре загубете 30 секунди, за да мръднете с малко страната напред. Онези само чакат да подгънем коляно, съвест няма да им се появи. Направете своето усилие днес", прикани Бабикян.

По думите му може да се протестира с месеци, но днес е решаващият ден.

"За да се случи промяната, е необходимо мнозинство. Нека объркаме сметките напук на всички, които говориха против машинното гласуване". Това каза лидерът на "Изправи се. БГ! Ние идваме" Мая Манолова пред журналисти след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

"Нека в следващия парламент да има биткаджии и комисия по ревизията, като всички, които са ограбвали българските граждани, да си получат заслуженото. Единственият начин е да се гласува – гласувайте", апелира тя.

„Можеше днес да си остана на топло вкъщи, но не – ще изляза, ще гласувам и ще изпълня своя граждански дълг, за да не оставям съдбата на България, своята и тази на децата ми на случайността”. Това заяви Веселин Марешки по време на живо включване в личния си профил във Facebook.

„Днес всички призовават да направим промяната. Хайде най-накрая да излезем масово, да се събудим, да не стоим до печките си и да направим тази промяна, за която толкова години мечтаем, за да можем да възродим България, да я направим просперираща, а българския народ – благоденстващ и всички заедно да живеем щастливо. Успех, нека сме живи и здрави преди всичко и Бог да пази България”, каза още той.

"Днес се надявам всички български граждани да гласуват и от тяхното решение ще зависи бъдещето на България и по-нататъшното ѝ развитие в една или друга посока". Това каза бившият председател на парламента Ива Митева пред журналисти след като гласува на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители.

"Мисля, че днес българските граждани не трябва да забравят, че държавата е всеки един български гражданин" и призовава всички да гласуват.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков гласува в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София. 

"Гласувах да имаме истински държавници. Надявам се, че утре България ще се събуди успокоена, различна и щастлива", заяви той, след като упражни своя вот. 

Проф. Герджиков призова всички лидери на политически сили още от утре да положат усилия да имаме редовно правителство и работещ парламент. 

„Гласувах за връщане на държавността, за да се развива Родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС“. Това заяви водачът на листите на ДПС в Благоевград и Велико Търново Делян Пеевски, след като гласува в село Бабяк, Община Белица.

Той отново посочи, че най-ценният капитал на България са хората и подчерта, че дълг на политиците е да създават такива условия за развитие на регионите, че гражданите да имат работни места и достойно заплащане на труда, а икономиката да прогресира.

„Политиците са длъжни да постигнат консенсус по определени надпартийни теми“, категоричен бе още той.

Пеевски подчерта също, че е крайно време да бъдат сложени спирачки на „олигархичното задкулисие в страната, опитващо се да противопоставя гражданите на България едни на други и спъващо прогреса и развитието на държавата и обществото ѝ“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова гласува точно в 12:00 ч. в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

"Гласувах за това да отворим нова страница в политическия живот", посочи тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че е "гласувал за промяна".

"Искаме да има демокрация. Никой да не говори какво ще прави, докато не свършат изборите. Кой колко е добър казва българския народ!", каза той след като упражни правото си на глас.

„Днес е много важен ден за България, днес ние сме на референдум - избираме дали искаме  да живеем нормално или искаме да живеем в концлагер. Всеки човек, който днес отиде да гласува, със своя вот ще определи следващите не седмици, не месеци, а години от развитието на България. Днес гласувах за свободата, независимостта и възраждането на България".

Това заяви д-р Костадин Костадинов - кандидат за президент на „Възраждане”, след като упражни правото си на вот в секция 313 на ОУ "Стоян Михайловски" във Варна.

Кандидатът за вицепрезидент на Възраждане - адв. Елена Гунчева упражни правото си на вот в секция 61 на СУ " Св.Паисий Хиляндарски" гр. Пловдив. Тя заяви, че гласува, „за да има България утре” и призова всички българи да отидат до урните днес.

Водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева посочи, че е гласувала за ред и връщане на парламентарната демокрация.

"Гласувах за ред, предвидимост и добро управление", подчерта тя  след като упражни правото си на глас.7

Караянчева сподели пред медиите личното си наблюдение, че машинното гласуване затруднявало голяма част от избирателите, особено възрастните хора, а част от устройствата са излезли от строя и това на практика е блокирало гласуването за неопределено време, докато се разреши преминаване към вот на хартия.

„Очаквам спад на избирателната активност, заради машините. Трябва да има висока активност, за да има легитимен парламент, но виждайки случващото се в секциите, не съм оптимист“, заключи водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали. 

"Гласувах за реално, силно, дясно управление с десни решения и противопоставяне срещу левия популизъм. Това, от което се нуждае страната ни днес е да имаме силно политическо лидерство, за да може да изведем България от тази тежка 2-годишна ковид криза, в която се видя, че липсва лидерство".

Това каза в старата столица водачът на великотърновската листа на Национално обединение на десницата и председател на една от партиите в него Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас. Както винаги той гласува в секция в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново.

На въпрос ще бъде ли съставено правителство след тези трети избори Цветанов заяви: „Много сериозни са червените разделителни линии в политическия живот на страната и смятам, че не се мисли толкова за държавата, колкото за политическото оцеляване на определени политически формации и загърбване на националните интереси“. И допълни: „Не съм толкова оптимист, но сме длъжни да вярваме, че ще има правителство и ще може да има диалог в следващия парламент по важните национални политики на държавата.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха двама пътни полицаи заради подкуп от 20 лева

Задържаха двама пътни полицаи заради подкуп от 20 лева

България Преди 21 минути

Служители на СДВР са действали по подаден анонимен сигнал

Петков: Яз. Огоста е опасен, трябва да вземем мерки

Петков: Яз. Огоста е опасен, трябва да вземем мерки

България Преди 1 час

Наследяваме ужасен пъзел от не добре управлявани обекти, които представляват реален риск за населените места, каза премиерът

Режим на тока за уличното осветление в две общини

Режим на тока за уличното осветление в две общини

България Преди 2 часа

До това решение се е стигнало заради многократно повишените цени на тока и увеличените разходи

Нинова: Готови сме с проектозакон за колекторските фирми

Нинова: Готови сме с проектозакон за колекторските фирми

България Преди 2 часа

Тя се срещна с представители на организации в защита на потребителите

Жена счупи дрегера на полицай, за да не тестват мъжа ѝ

Жена счупи дрегера на полицай, за да не тестват мъжа ѝ

България Преди 2 часа

Водачът и пътничката били без обезопасителни колани, за което са им съставени актове

Комисията по корупция в НС поиска изслушване на Цацаров и шефа на ДАНС

Комисията по корупция в НС поиска изслушване на Цацаров и шефа на ДАНС

България Преди 3 часа

Народните представители очакват той да ги информира по вече отправените от парламентарната комисия въпроси към ръководената от него институция

<p>Цветан Петков и Евгени Генчев влизат в ръководството на &quot;Автомагистрали&quot;</p>

Цветан Петков и Евгени Генчев стават членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали"

България Преди 3 часа

Предстои промените да бъдат вписани в Търговския регистър

Кирил Петков успокои за цените на тока и газа

Кирил Петков успокои за цените на тока и газа

България Преди 3 часа

Сложили сме таван до 250 лв., в зависимост от пазарните цени, уточни премиерът

.

Над 1,2 милиона души са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2019 г.

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите на болести, предизвикани от резистентни на антибиотици бактерии, е по-висок от починалите от ХИВ/СПИН или малария

Саджид Джавид

Здравният министър на Великобритания: Първи показваме на света, че може да се живее с COVID-19

Теми в развитие Преди 4 часа

"COVID-19 няма да изчезне. Той ще остане с нас години, години наред, може би завинаги, и ние ще трябва да се научим да живеем с него", допълни Саджид Джавид

Алексей Навални

Алексей Навални: Западът отново пада в клопката на Путин

Свят Преди 4 часа

"Вместо да игнорират този абсурд, САЩ приемат дневния ред на Путин и тичат да организират някакви срещи. Точно като уплашен ученик, който е тормозен от друг от горния клас", казва Навални

.

Гриселда Бланко вече всяваше страх и ужас, когато Ескобар още се занимаваше с кражби на коли

Любопитно Преди 4 часа

Тя построи кокаинова империя в Ню Йорк и се доказа като един от най-влиятелните наркобосове в историята

Каква е средната възраст, на която българката става майка

Каква е средната възраст, на която българката става майка

България Преди 4 часа

По предварителни данни през 2021 г. в България са се родили 58 393 бебета

.

ЦРУ: Все още няма обяснение за около 20 случая на "хавански синдром"

Свят Преди 5 часа

"Не сме приключили", увери директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Ангел Кунчев

Здравните власти обсъждат затягане на COVID мерките

Теми в развитие Преди 5 часа

Поради динамичната ситуация в някои области на страната се обсъжда въвеждането на нови мерки

.

Белгия съобщава за нов "подвариант" на COVID-19

Теми в развитие Преди 6 часа

60 000 души заразени в Белгия, 91,5 на сто от новите случаи са на зараза с варианта Омикрон