1

К огато размишлявате върху живота си, вероятно можете да определите поредица от трансформации, които са ви направили човека, който сте днес. Може би сте били срамежливи като дете, но сте намерили по-голяма увереност на работното място, или може би сте били диво дете, което в крайна сметка е намерило вътрешен мир. Много хора описват това като лично пътуване.

Ако сега погледнете към бъдещето, сигурни сме, че можете да си представите някои важни знакови събития, но може би ще ви е трудно да си представите по-нататъшна трансформация на основните ви характеристики. Сякаш самочувствието ви е достигнало крайната си дестинация и предполагате, че ще запазите същите черти, ценности и интереси, които имате днес.

"Въпреки че признаваме, че сме еволюирали от това, което сме били някога, до това, което сме сега, не виждаме, че ще продължим да се променяме и в бъдеще", отбелязва психологът Хал Хершфийлд от Калифорнийския университет в Лос Анджелис в новата си книга "Вашето бъдещо Аз".

Това предубеждение е известно като "илюзия за края на живота" и може да има много неблагоприятни последици за личния и професионалния ни живот.

От древната митология: 10 начина за вечен живот

Научното изследване на илюзията за края на историята започва с белгийското телевизионно предаване Leurs secrets du bonheur (Техните тайни на щастието). Както подсказва името му, предаването се занимаваше с науката за благополучието и зрителите често бяха канени да участват в проучвания чрез уебсайта на предаването.

Използвайки тази възможност да достигне до голяма аудитория, Жорди Куойдбах (който сега работи в университета "Есаде Рамон Лул" в Испания) и колегите му създават серия от въпросници, които карат участниците да размишляват върху своето минало, настояще и бъдеще. Те публикуват резултатите си в списание Science.

Първото проучване се фокусира върху личността, като доброволците оценяват себе си по редица характеристики. Например, по скалата от 1 (категорично несъгласие) до 7 (категорично съгласие) те трябваше да кажат дали се смятат за:

След това половината от участниците са помолени да си представят, че отговарят на същите въпроси 10 години назад в миналото или 10 години напред в бъдещето.

Повече от 7500 участници отговориха на въпроси на възраст от 18 до 68 години. Това позволило на Куойдбах и колегите му да измерят как хората възприемат траекторията на личната промяна на много различни етапи от живота. В крайна сметка е логично, че един току-що завършил студент, който току-що е започнал живота си като възрастен, може да гледа на своето пътуване по съвсем различен начин от човек, който е близо до пенсия.

Като цяло обаче възрастта на участниците не е имала голямо значение. Макар че средностатистическият човек е отбелязал значителна личностна промяна в миналото, той не е предвиждал почти нищо в бъдеще. Изглежда хората са смятали, че личността им ще остане застинала в сегашната си форма до края на живота им.

За да проверят дали илюзията за края на живота ще обхване и личните ценности на хората, изследователите набират нова извадка от 2700 участници, които са помолени да посочат значението на понятия като хедонизъм, постижения, традиции в живота си - преди да си представят отговорите си 10 години назад в миналото или 10 години в бъдещето. Илюзията се проявила с пълна сила: хората разпознали как са се променили ценностите им в миналото, но не били склонни да предвидят промяна в бъдеще. 

Ако някога сте си правили татуировка с дизайн, за който по-късно сте съжалявали, няма да се изненадате да научите, че илюзията за края се разпростира и върху личните ни вкусове. Например лесно можем да разпознаем как са се развивали музикалните ни предпочитания през предходните десетилетия, но приемаме, че сегашните ни любими изпълнители ще запазят специалното си място в сърцата ни завинаги.

Кои са 8-те големи емоционални кризи в живота ни

"Както тийнейджърите, така и бабите и дядовците изглежда вярват, че темпото на личностните промени се е забавило и че наскоро са се превърнали в хората, които ще останат", заключават изследователите в своя оригинален документ. "Историята, изглежда, винаги свършва днес."

В новата си книга за самооценката Хершфийлд свързва илюзията за края на историята с изследванията за общата свръхсамоувереност. "Повечето хора харесват себе си, вярвайки, че личността им е привлекателна за другите, а ценностите им - такива, на които трябва да се възхищават", пише той. "Може да ни плаши мисълта, че ако се променим, ще се оттеглим от това благородно място, затова се опитваме да се придържаме към това, което сме сега."

Илюзията за края на живота може също така да намали тревожното чувство на несигурност, предлага той. "Обичаме да мислим, че познаваме добре себе си, и очакването, че нашите личности, ценности и предпочитания могат да се променят, може да предизвика известна доза екзистенциална тревога. Ако не знаем как бихме могли да се променим в бъдеще, колко добре всъщност познаваме това, което сме днес?"

Психологическият комфорт, който това предлага, обаче понякога може да има цена, ако изкривява преценката ни за важни житейски решения. Хършфийлд предполага, че илюзията за края на историята може да ни накара да отлагаме приятните преживявания, докато вече не ги искаме. Ако например копнеете да пътувате, може постоянно да отлагате плановете си, докато не спестите достатъчно пари, за да си позволите луксозно пътуване. Докато съберете всички тези пари обаче, може да сте изгубили копнежа си да изследвате нови места; моментът е отминал. Може би е било по-добре да се възползвате от деня.

Навици, които могат изцяло да променят живота ни

Психологическият комфорт обаче понякога може да има своята цена, ако изкривява преценката ни за важни житейски решения
По-сериозно е, че илюзията за края на историята може да ни насочи към кариера, която не ни дава удовлетворение в дългосрочен план.

Може да сте смятали, че високата заплата е по-важна от присъщия интерес към работата, която вършите - и това може да е било вярно по онова време. Когато сте навършили 30 години обаче, тези ценности може да са се променили - сега може да копнеете за страст, а не за огромна заплата. "Проблемът е следният: когато се сблъскаме с нови професионални насоки или перспективи за работа, ако допуснем грешки в преценката на това, което смятаме, че ще има значение, може да изберем (или да не изберем) пътища, за които по-късно ще съжаляваме", отбелязва Хършфийлд.

Така че, въпреки че със сигурност няма нищо лошо в това да отпразнуваме "пътуването" си, би било добре да се вгледаме малко по-внимателно в потенциалните пътища пред нас. Промяната може да е неизбежна и ако се постараем малко повече да признаем този факт, ще можем да се възползваме максимално от невероятния си капацитет за растеж.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 2 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 2 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 3 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 3 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 4 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 5 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 5 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 6 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 14 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 14 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 15 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 15 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 16 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега