1

П реди около 66 милиона години животът на планетата Земя бил прекъснат от катастрофално събитие. От това, което знаем днес, астероид с ширина около 12 километра се блъснал в океана близо до сегашния полуостров Юкатан в Мексико.

Последствията от този сблъсък довели до изчезването на всеки три от четири вида растения и животни по света, слагайки край на господството на динозаврите.

И въпреки че подобно явление очевидно би трябвало да има някакви ефекти върху околната среда, унищожаването на група животни процъфтявали в продължение на 165 милиона години, изглежда малко драматично.

И така, как точно са умрели динозаврите? 

Този момент от историята на Земята е отразен през съдържанието на слоя седиментна скала, наречена граница между креда и палеоген (K–Pg).

Ел Кеф в Тунис е място, което се използва за образец на стандарта за този огромен период, въпреки че в действителност е доста компактно събран до около 2 до 3 сантиметра дебелина.

Какво има под този слой? Много динозаври. Над него най-близките видове до динозаврите, които можем да намерим, са птиците.

Макар и само няколко сантиметра тази седиментна скала побира в себе си информация за десетки хиляди от историята на Земята. В продължение на десетилетия палеонтолозите предполагали, че изчезването на различните видове динозаври е бил относително постепенен процес.

През 70-те години на миналия век американският геолог Уолтър Алварес изучавал скални слоеве в италианските планини, които включвали границата K-Pg. За да определи времето, което било необходимо за образуването на слоя, той се обърна към баща си, физика и нобелов лауреат Луис Алварес, който предложил да измери на степента на разпадане на изотопа берилий-10.

И това щеше да е добра идея, ако не беше фактът, че целият берилий отдавна е щял да се е разложил, без да е останало нищо полезно за измерване. Така че бил предложен друг елемент - иридий.

Както е случаят с по-тежките елементи на планетата, голяма част от земния иридий би потънал към ядрото, а всеки открит близо до повърхността най-вероятно е пристигнал с мъгла от прах, която се утаява върху нашата планета всеки ден от междупланетното пространство.

Алварес и баща му мислели, че една на всеки десет милиарда частици ще бъде иридий. Това, което открили, била концентрация тридесет пъти по-голяма от очакваното. Още по-шокиращото било, че елементът е открит в концентрирани нива в рамките на същия слой по цялата планета.

Това „находище“ на иридий подсказвал за нещо повече от типичното разпрашаване на космически песъчинки. Свръхновите бързо били изключени, тъй като нямало следа от изотопа плутоний-244.

80-те години на миналия век били вълнуващо време за геолозите, химиците и палеонтолозите, които искали да сглобят сценария около хипотезата за удара на астероида.

Малко след като Алварес и баща му публикували хипотезата си, петролна компания идентифицирала следи от широк 180 километра кратер под Юкатан, въпреки че едва през 90-те години на миналия век „Чиксулуб“ било потвърдено като мястото на удара, оставил иридия, открит в граничната скала K-Pg.

Днес дебатите не е около факта, че астероид е ударил нашата планета преди около 66 милиона години и времето на този удар съвпадна с монументално събитие на изчезване.

Това, което все още стои като въпрос е точно как метеорит със среден размер би могъл да причини такова касапница.

Как сблъсък с астероид е причинил изчезването на толкова много видове?
Астероидите очевидно са лоша новина за живота на Земята. Ако случайно стоите близо до мястото на удара, взривът и ударната вълна бързо ще превърнат всичко в овъглени петна. Дотук мистерия няма.

Следващото ясно последствие е, че обвивка от прах и дим в атмосферата ще предизвикат сериозни промени в глобалния климат, променяйки температурите и хранителните вериги по начини, които бързо ще доведат до смъртта на много видове.

Има много доказателства, че Земята е била разтърсена от удара на K-Pg. „Мега вълните“ от цунами показват силата на експлозията. Химическите белези, показващи глобалната маса от частици, които блокирали слънчевата светлина, подкрепят теорията за настъпването на планетарна зима, след удара. Има дори признаци за драстична промяна настъпила в океаните, която би обяснила огромната загуба на морски живот.

Но дали тези промени, колкото и мащабни да са, са достатъчни, за да обяснят мащаба на опустошението? Разбира се, това било доста голямо парче скала, но животът се оказал изненадващо издръжлив дори в лицето на големите промени.

Има някои аргументи, че динозаврите - особено големите - са били подложени на мащабни заради промени в околната среда, които вече били започнали и вероятно били на път да изчезнат. Ударът на астероида просто забързал този процес. Това е хипотеза, която продължава да предизвиква големи дебати, тъй като доказателствата са трудни за еднозначно тълкуване.

Серия от изригвания на вулкани в днешна Индия може да е подпомогнал този ужасен край на динозаврите, изхвърляйки токсичен материал в атмосферата. Въпреки че можем да бъдем уверени, че геоложката активност е била интензивна през този период, все още не можем да сме сигурни дали е била достатъчна, за да повлияе на глобалната екология.

Една хипотеза, която набра сила през последните години, предполага, че не става въпрос за размера на астероида, а по-скоро за точното разположение на удара, който разтърсил атмосферата на планетата. Дори умерено големи късове скала от космоса могат да предизвикат дълги периоди на сериозно охлаждане, ако попаднат на правилното място, съдържащо точния вид минерал.

Ако добавим факта, че ъгълът на навлизане също може да е от решаващо значение, то имаме основателна причина да си представим, че същият този астероид с ширина 12 километра е можел да бъде по-малко разрушителен, ако се е ударил няколко секунди по-късно, на малко по-различно място, под малко по-различен ъгъл.

А това значително щяло да подобри онзи ден на динозаврите, може би.

Може ли това да се случи отново?
Съзнавайки колко крехък може да е животът при масивен астероиден удар, астрономите държат очите си отворени за големите скали реещи се из космоса и техните траектории.

Според програмите за наблюдение на близки до Земята астероиди няма за какво да се тревожим в близкото бъдеще.

Ако разговорът за K-Pg ни е научил на нещо, то е, че има много променливи, които биха могли да определят степента на щетите, причинени от удар на астероид. По-малък удар на грешното място може да се окаже катастрофален, например, докато удар в по-малко обезпокоителна част на земното кълбо от по-голяма скала може да е много по-малка причина за безпокойство.

Така или иначе, всяка екосистема, която вече е отслабена се движи по ръба на своя колапс, почти сигурно няма да понесе добре голям астероиден удар. Ако не искаме да последваме съдбата на динозаврите би било добре да не се стараем толкова да се самоунищожаваме.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 40 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия