26

Н яма по-класически образ за Хелоуин от този на блестяща издълбана тиква, поставена на прозорец или до входа, създавайки определена атмосфера. В продължение на десетилетия издълбаването на тиква е една от най-американски традиции за есента, празникът се отбелязва и с партита, фестивали и телевизионни състезания, пише „Нешънъл джиографик” (National Geographic).

Интересна приказка е историята на тези тикви за Хелоуин, превърнати във фенери, тяхното значение като декорация за празника и защо са издълбани. Въпреки че легендарният конник без глава и неговата тиква плашат американците от поколения насам, истинският произход на може да се проследи векове назад, до традициите на Стария свят в страни като Ирландия, Англия и Шотландия.

С течение на времето езическите ритуали, невероятните легенди и природните феномени са се преплели, за да създадат една приковаваща вниманието история, която е от части реалност, от части измислица, но ужасяващо забавна.

Келтски ритуали

Концепцията за използването на кръгъл плод или зеленчук за изобразяване на човешко лице датира от хиляди години в някои келтски култури. „Може дори да има предхристиянски произход, който е еволюирал от обичая за почитане на главата или може да представлява военни трофеи, взети от врага”, казва Нейтън Манион, директор на музея на EPIC – Ирландския емиграционен музей в Дъблин. „Това е доста зловещо, но би могло да символизира отсечените глави на враговете”.

Идеята се корени в келтския фестивал „Самхейн”, който се е празнувал на 1 ноември и е вдъхновил много от радициите на съвременния Хелоуин. Вярвало се е, че в навечерието на „Самхейн”, 31 октомври, духовете на мъртвите се смесват с живите.

За да се предпазят от тези изгубени души, хората са се маскирали и са издълбавали ужасяващи лица върху зеленчуци

като цвекло, картофи и ряпа, които обикновено били в изобилие по това време на годината.

Според Mанион празникът също се е развил от практически съображения. „Металните фенери били доста скъпи, така че хората издълбавали зеленчуците”, обяснява той. „С течение на времето те започват да правят формата им като на лица, които позволяват на светлината да преминава през дупките, без да гаси пламъка”.

Посетителите на Националния музей на Ирландия – „Живот на село” в района Майо, могат да видят от първа ръка колко ужасяващи са били тези ряпи. В постоянните експонати на музея има гипсова отливка от издълбана ряпа, която била много разпространена в началото на ХХ в., наречена „ряпа фантом”, която има зловещи зъби и очи.

Човешки слабости и трикове на природата

Произходът на фенерите не се ограничава до продукта; терминът се отнася и за хората. Според речника на Мириам Уебстър във Великобритания е било обичайно да наричат човек с неизвестно име „Джак”. Например, нощен пазач е бил наричан „Джак с фенера”.

След това има ирландска легенда от XVIII век: За нежелан човек, за когото се говори, че е ковач със склонност към злодеяния и алкохол. Има десетки версии, но често срещано повествование е, че въпросният Джак два пъти е измамил дявола. Когато Джак умрял, му били забранени и раят, и адът. Но демонът се смилил над Джак и му дал въглен от жарава, за да запали фенера си, докато се скита между двете места завинаги, вдъхновявайки името Jack-of-the-Lantern или jack-o’-lantern (английското наименование на тиквения фенер).

„Използвано е и като морална приказка, тъй като душата на Джак е била заклещена между двата свята и ако се държите по същия начин като него, вие също може да свършите така”, казва Манион.

Тъй като Ирландия започва процеса на национална електрификация през 30-те години, легендата за Джак започва да отслабва. „Веднага след като светлините светват, много от историите губят своята сила и въображението на хората вече не е толкова лудо”, казва Манион.

Източник: iStock/Guliver Images

Пристигане в САЩ

До тогава традицията на „Джак с фенера” се е утвърдила в Новия свят и се появява в американската литература и медии. Писателят Натаниел Хоторн я споменава в един от разказите си от 1835 г. и отново през 1852 г. във „Фадъртоп”, разказ за плашило, чиято глава е издълбана тиква. Според Синди От, автор на „Тиква: Любопитната история на една американска икона”, първото изображение на фенер от тиква вероятно е това, което се появява в брой от 1867 г. на „Харпърс Уикли”.

Легендата за конника без глава от Уошингтън Ървинг, кратка история, публикувана през 1820 г. и преиздадена през 1858 г., проправя пътя на тиквата в американската култура повече от всякога. В разгара на повествованието конникът без глава хвърля издълбана тиква върху Ичибод Крейн, който никога повече не е видян. Но повечето от изображенията на този ужасяващ злодей го изобразяват с тиквен фенер, поради което историята се превръща в траен елемент от Хелоуин.

През ХIХ в. и началото на ХХ в.пристигането на ирландски имигранти, носещи своите традиции и легенди, също помага за оформянето на историята на фенерите в Америка. Те открили, че тиквите, които не са толкова познати в Ирландия, но са разпространени в Северна Америка, са много по-лесни за изрязване, отколкото ряпа или картофи.

Все повече американци започват да празнуват Хелоуин и фенерът се появява като най-емблематичното му изображение.

Преглед в Конституцията на Атланта описва много положително фестивала от 1892 г. „Всички на Хелоуин” в дома на кмета на Атланта Уилям Хемфил: „Никога в аналите на обществото в Атланта не е имало по-уникални и блестящи забавления”,  с декорации, показващи „всякакви усмихнати фенери, направени от тикви, с умело издълбани лица”.

Издълбаните тикви не са само с декоративна цел. Въпреки ужасяващия си външен вид, фенерите символизират гостоприемство и чувство за общност.

През последното десетилетие популярността на фенерите не намалява. Според Министерството на земеделието на САЩ през 2018 г. са откъснати над 1 милиард тона тикви. Много от тях се озовават на верандите като фенери.

Тикви по време на пандемия

Тази година коронавирусът слага спирачки на празненствата за Хелоуин, но някои фестивали продължават с предпазни мерки. Обикновено в „Слипи Холоу” и съседния „Таритаун” се провеждат десетки събития в чест на легендата за Конника без глава. През 2020 г., когато се отбелязва 200-годишнината от публикуването на историята, събитията са драстично намалени. Но фестивалът „Тиквен фенер” осветен с повече от 7000 издълбани тикви, е отворен с по-малко места, предварително закупени билети и мерки за социално дистанциране.

За да се избегне заразяване или разпространение на вируса, Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват на хората, които празнуват Хелоуин в райони с висока честота на COVID-19, да се въздържат от пътувания по селски фестивали.

За щастие, все още можем да влезем в духа на Хелоуин по традиционен начин: да издълбаем фенер у дома, както хората са правили от векове, за да внесем малко светлина в тъмната есенна нощ.

"Секси" Хелоуин: Как коронавирусът вдъхнови почитателите на празника

Хелоуинът на звездите. Кой облече най-страшния костюм?

Пица по хелоуински 👻

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 6 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 13 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 13 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 14 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна