4

П лодове, зеленчуци и пресни морски дарове - това е всичко, което ни липсва през зимата, защото да си го кажем честно - доматите, които купуваме от магазина през ноември, нямат нищо общо с тези през юли... Ето защо събрахме няколко страхотни рецепти с продукти, които са в пъти по-вкусни праз лятото. 

КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ ХРАНАТА ПРАВИЛНО

Източник: ThinkStock/Guliver

Лятна салата с печени чушки

600 г различни сортове сладки чушки (всякакви цветове)
1 червена люта чушка
1 зелена люта чушка
3 краставици
1 връзка магданоз
1 лимон (2 с. л сок от лимон и кората на 1 лимон)
1 скилидка чесън
50 мл зехтин
1 ч. л. суха мащерка
1 щипка чили на люспи (без семки)
сол на вкус

Всички чушки се слагат в тава, заливат се 1 с. л. от зехтина и се изпичат за около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. 

Прехвърлят се в купа и се покриват с капак, за да се запарят. След това се обелват. 

Краставиците се обелват и се нарязват на едри кубчета, обелените чушки се режат на едро, а магданозът се накълцва. 

Чесънът се стрива на паста в хаванче. Добавят се мащерката и настърганата лимонова кора, стриват се и се разбъркват с 2 с. л. лимонов сок, щипка чили и зехтина. 

В купа се разбъркват краставиците, чушките и магданозът. Посоляват се. Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.

Многоцветна салата с освежаващ дресинг

5+ свежи идеи за тиквички

Източник: ThinkStock/Guliver

Пълнени калмари в доматен сос

1 кг средно големи калмари (по 150–200 г всеки)
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
4 филийки хляб
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 стръка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка майоран
2 стръка мента
2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
400 г домати на кубчета
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

Чесънът и лукът за соса се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Наливат се доматите. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар и се оставя да къкри 8–10 минути, след което се пасира. 

Калмарите се почистват. Пипалата се нарязват на ситно. Лукът и чесънът се наситняват. Каперсите, ментата, майоранът, босилекът и магданозът се накълцват. Хлябът се смила. 

Пипалата се запържват в зехтина с лука и чесъна. Добавят се билките и каперсите, а минута по-късно – и хлебните трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Пържат се до златисто и се охлаждат. 

Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки. Подреждат се в тава, заливат се с доматения сос и виното и се покриват с алуминиево фолио. 

Пекат се около 50 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Проверяват се с вилица. Сервират се с още зехтин и наситнени билки.

Нов прочит на добре познатата диня със сирене

Летен разхладителен сладкиш

Източник: Thinkstock/Guliver

Руло с тиквички и сирена

60 г краве масло
60 г брашно
250 мл прясно мляко
4 яйца
50 г сирене „Пармезан“
1 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
50 г кашкавал за плънката:
1 с. л. зехтин
2 тиквички
100 г рукола
150 г козе сирене
2 печени червени чушки
100 г крем сирене
сол и черен пипер на вкус

Брашното се запържва в маслото. При постоянно бъркане се налива затопленото мляко и сместа продължава да се бърка, докато се сгъсти, след което съдът се дърпа от огъня.

Добавят се жълтъците, разбърква се и се охлажда. Белтъците се разбиват много добре и се прибавят на няколко пъти към сместа, като се бърка внимателно.

Сипват се настърганият пармезан и наситненият копър, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

Сместа се изсипва в тава, застлана с пергаментова хартия и се пече на 180 градуса до готовност – 15–20 минути. Докато е още топъл, готовият блат се завива на руло и се оставя леко да се охлади.

Плънката се приготвя като тиквичките се режат на тънки ленти, намазват се със зехтина и се пекат на грил тиган. След това се нарязват на кубчета.

Чушките се обелват и също се нарязват на кубчета. Крем сиренето се смесва с натрошеното козе сирене. Прибавят се тиквичките, чушките и накъсаната рукола, и ако има нужда се подправя със сол и черен пипер на вкус.

Плънката се разпределя върху блата. Навива се руло, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да постигнем перфектната прическа на Кейт Мидълтън

Как да постигнем перфектната прическа на Кейт Мидълтън

Любопитно Преди 6 часа

Цветът на Кейт е перфектната натурална комбинация от естествени тонове

Този руско-ирански план е проблем за ЕС

Този руско-ирански план е проблем за ЕС

Свят Преди 7 часа

Водният път от Каспийско море към Индийския океан не е единственият предложен проект

Лекар, лекувал Навални, изчезна безследно

Лекар, лекувал Навални, изчезна безследно

Свят Преди 9 часа

Досега местонахождението му е неизвестно

Ципов: Сам реших да оттегля кандидатурата си

Ципов: Сам реших да оттегля кандидатурата си

България Преди 9 часа

Той поясни, че е очаквал конкуренция за поста

Българските гимнастички спечелиха още четири медала в Баку

Българските гимнастички спечелиха още четири медала в Баку

България Преди 10 часа

Преди това на турнира България завоюва четири медала

Какво решиха за втората доза на ваксинираните с „АстраЗенека”

Какво решиха за втората доза на ваксинираните с „АстраЗенека”

Теми в развитие Преди 10 часа

През следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания

Европейската комисия къса с „АстраЗенека”

Европейската комисия къса с „АстраЗенека”

Теми в развитие Преди 10 часа

Европейската комисия е взела решение да не подновява договора с компанията за ковид ваксини

<p>Сирачето, което стана модел на &bdquo;Вог&ldquo;</p>

Сирачето, което стана модел на „Вог“

Любопитно Преди 12 часа

Сюели е изоставена пред сиропиталище в Китай, а днес покорява модната индустрия

Прокуратурата проверява думите на Илчовски и Ангелов

Прокуратурата проверява думите на Илчовски и Ангелов

България Преди 12 часа

Милева: От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали

Трагедия по време на маратона във Варна

Трагедия по време на маратона във Варна

България Преди 13 часа

50-годишен участник почина на място, експертиза установява причината

Как коронавирусът може да "надхитри" ваксините

Как коронавирусът може да "надхитри" ваксините

Теми в развитие Преди 14 часа

Намираме се в критичен момент от битката срещу пандемията

Владимир Путин

Путин: Русия ще защитава твърдо интересите си

Свят Преди 15 часа

Над 12 000 души и 190 военни машини и системи участваха в парада в Русия, отбелязващ победата над нацистите през Втората световна война

Куче напада хора в село Друган

Куче напада хора в село Друган

България Преди 15 часа

При последния случай, животното напада възрастна жена

Издигнаха знамето на ЕС пред президентството

Издигнаха знамето на ЕС пред президентството

България Преди 17 часа

Днес отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа

проф. Тодор Кантарджиев

В годината на COVID-19: Личната равносметка на проф. Кантарджиев

Теми в развитие Преди 18 часа

Какво коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Румен Радев

Радев: Очакванията към служебния кабинет са огромни

България Преди 19 часа

Какво коментира президентът пред журналисти