5

П реди повече от 100 години братя Райт дадоха криле на човечеството и днес е съвсем нормално и достъпно да се возиш в самолет.

И, разбира се, за всеки, който за пръв път се качва на самолет (и не само), е неизбежно да помисли какво би се случило, ако падне.

Самолетните катастрофи са редки, но гръмки инциденти. И въпреки че много хора са изгубили живота си при самолетна катастрофа, те не са толкова смъртоносни, колкото холивудските филми ни ги представят.

Шансът да загинем в самолетна катастрофа е изключително нисък

Според експерти е седем пъти по-вероятно човек да почине, падайки от леглото, и 300 пъти по-вероятно, това да се случи на работното място.

Дори и да се окажем в катастрофиращ самолет, шансовете ни за оцеляване са доста високи.

По данни на Американския борд за национална транспортационна сигурност 95.7% от пасажерите, участвали в самолетна катастрофа между 1983 и 2000 г., оцеляват.

Това се дължи на начинът, по който е построен самолетът, обезопасяването му и физиката като цяло.

Производителите правят самолетите си устойчиви

Жертвите на самолетна катастрофа не политат от небето право към земята без парашут. Вместо това, те се намират на борда на голям метален съд, конструиран така, че да запази целостта си, когато се срещне със земята.

Дори и без своите двигатели самолетите са аеродинамични и биха се носили по въздуха (въпреки че няма да е гладко летене) до кацането си, в тази позиция, в която са били, когато двигателите са спрели да работят.

За това може да благодарите на закона за скоростта, описан от Нютон.

Как да повишим шанса си за оцеляване?

Въпреки че така или иначе шансовете ни не са малки, ние можем да ги оптимизираме още повече:

- Носете дрехи, с които сте лесно подвижни.

- Ако избирате мястото си, изберете такова в задната част на самолета. (Проучване открива, че пасажерите от задната част на самолета имат 40% по-високи шансове от тези, които седят отпред).

- Не заспивайте по време на излитане или кацане, защото тогава шансовете за авария са най-високи.

- Ако усетите, че нещо не е наред, пригответе се психически, защото това увеличава шансовете ви.

Статистиката е на ваша страна

През 2018 г. 561 души са изгубили живота си в самолетни катастрофи.

Това може и да ви се струва голям брой, но той се равнява на един смъртен случай на всеки тримилионен полет.

40 % от пътниците в самолети се притесняват, че могат да загинат при катастрофа, но както вече споменахме – шансовете са на ваша страна.

В ежедневието ни е много по-вероятно да изгубим живота си докато се разхождаме, ядем, пием и просто вършим нормалните си задължения.

Така че вместо да пътувате дни с автобус или кола (където шансовете да претърпите инцидент са по-големи), поемете въздух и се качете на самолет. Все пак животът е кратък и всяка минута е ценна.

[gallery]7379[/gallery]

Четете още:

Къде да пътуваме през 2019 според зодията

Топ дестинациите - кога е най-евтино да ги посетим

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@