31

40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас - край врачанското село Габаре, все още остава загадка какво точно се е случило.

На 16 март 1978 г. 66 пътници и 7-членен екипаж пътуват в самолета Ту-134 на БГА "Балкан" от София за Варшава. Сред тях са момичетата от отбора ни по художесствена гимнастика, треньорката Жулиета Шишманова, помощничката й Румяна Стефанова. На борда е и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми.

 Самолетът излита в 13:20 часа от летище София. Разбива се на 85 километра от София. Всички на борда загиват.

10-те самолетни катастрофи с най-много жертви

„Играех си с колелото в северозападния край от нас и тогава видях самолетът да се приближава. По-скоро шумът ме накара да обърна внимание. Той летеше много ниско и имаше дим – голямо черно кълбо. И след това самолетът се разби”, разказа Тошко Сашов, сега кмет на село Тлачене, за NOVA. По време на катастрофата той е бил 7-годишен.

И до днес близките на загиналите търсят истината за трагедията, сполетяла семействата им. Малгожата и съпругът й Тони живеят в Белгия и идват тук за пръв път заради личната си болка – майката на Малгожата е била сред пътниците в самолета. Версиите, които знаят двамата съпрузи за катастрофата, са различни.

Според това, което разказа Тони, самолетът имал проблем и било поискано а се върне към София. Завивайки се е сблъскал с друг военен самолет, допълва Малгожата. Другата версия, която тя знае, е, че е имал технически проблем.

Журналистът Теменужка Йоцова вече няколко десетилетия също опитва да разплете мистерията.

„Работейки по темата години наред, много неща ме стъписаха. Прекият свидетел, който е видял това, е един овчар – здрав, прав до този момент, внезапно умира от сърдечен удар.

Втори човек, който също е бил свидетел на това нещо - дългогодишен работник в каменоломна, изведнъж при инцидент се самовзривява. Единственото, което знам, е, че близките на загиналите гимнастички са правили опит през Великото Народно събрание да поискат ново разследване. Неясно по какви причини такова е отказано”, разказа журналистът.

Въпреки слуховете, че черната кутия на самолета е погребана под бетон, такава е намерена и е предадена на авиокомпанията.

Близките на загиналите все още намират парчета от самолета на мястото на катастрофата. Такива след 40 години намери и Малгожата. 

Вижте още във видеото

От Полша: Имало е експлозия на самолета на Качински

За неизяснените обстоятелства около самолетната катастрофа се заговори след 10 ноември 1989 г., тъй като преди това в подобни случаи медиите публикуваха само кратки официални съобщения. Според разказите на местните хора не е правено кой знае колко сериозно разследване на причините за катастрофата, тъй като след трагедията хора от близките села са имали достъп до мястото на катастрофата.

Комисията, която прави разследването излиза със заключение, че самолетът се е взривил от авария в електрозахранването.

Във вакуума от липса на информация се появяват версии, някои от които звучат като фантастични разкази. Според една от тях съветските секретни служби отвлекли хората в самолета за опити с ядрени устройства. Според друга версия в дъното на катастрофата бил американски милиардер. Има и хипотези за терористичен акт със заложена бомба.

Великото Народно събрание създаде специална комисия, която да установи причините за катастрофата, но тя съо не стигна до категорични заключения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@