0

Г олямата и много коментирана новина тези дни в света на киното е, че холивудската звезда Анджелина Джоли ще се превъплъти в образа на оперната дива Мария Калас в биографичен филм. Режисьор на продукцията ще бъде чилиецът Пабло Лараин, който в последно време се прочу с продукции в биографичния жанр. Негово дело са филмите „Джаки” с Натали Портман, посветен на Джаки Кенеди, и „Спенсър” с Кристен Стюарт, разказващ за принцеса Даяна, предава БТА.

Новият проект на чилиеца ще се казва „Мария”.

Сценарист ще бъде Стивън Найт, работил с Лараин по проекта „Спенсър”. Действието ще се развива в определен период от живота на Мария Калас - в Париж, където тя умира на 53-годишна възраст през 1977 г.

Анджелина Джоли заяви, че е готова да приеме това предизвикателство.

„Много сериозно си давам сметка за отговорността към живота и наследството, оставено от Мария. Ще направя всичко по силите си, за да посрещна това предизвикателство. Отдавна се възхищавам на Пабло Лараин”, се казва в изявление на актрисата, цитирано от „Вог” и „Варайъти”. Тя допълва, че работата с Лараин по сценария на Стивън Найт е истинска мечта за нея.

Режисьорът пък коментира, че биографичният филм за Мария Калас

ще му даде възможност да съчетае двете си най-големи съкровени страсти – киното и операта. Той добави, че това е един отдавна бленуван филмов проект. За Анджелина Джоли Лараин заяви, че тя е изключително смела и любознателна актриса, а възможността да работи с нея по новия проект той определя като "истински дар".

За Лараин е сигурно, че ще се справи със задачата да покаже каква е била Мария Калас на прага на смъртта и да обрисува на екрана комплексен характер, какъвто е бил този на оперната дива.

Но дали Анджелина Джоли ще се справи с предизвикателството да изиграе Мария Калас,

дали ще успее до такава степен да се потопи в персонажа на сопраното, че да претопи холивудската си красота в отличителната гръцка изтънченост и елегантност на оперната изпълнителка? И дали Джоли ще успее да пресъздаде многопластовия характер на дивата, спечелила си световна слава както с божествения си глас, така и с подвластността си на демоните на душевността, страстите и капризите?

Според феновете на Джоли задачата е по силите ѝ.

Според по-неутрални анализатори Мария Калас може да се окаже трудна хапка за преглъщане за холивудската звезда.

В последно време името на актрисата се свързва основно със съдебните препирни с бившия ѝ съпруг Брад Пит,

последвали развода с него. Медиите се фокусират и върху това как се развиват шестте деца на Джоли и Пит. Най-често интересът е насочен към тяхното биологично дете Шайло, която през годините журналисти набеждаваха, че искала да промени пола си и която сега се очертава да е достойна съперница на Джоли по красота и женственост.

Напоследък името на бившата "госпожа Брад Пит" се свързва и с нейната отдаденост на хуманитарни каузи,

които я отвеждаха на размирни места по света, от Йемен и Афганистан, през Судан, Сиера Леоне, Хаити, Камбоджа и Мианма до Украйна в качеството ѝ на специален пратеник на върховния комисар на ООН за бежанците.  

В последното десетилетие превантивните оперативни интервенции, на които се подложи Джоли,

за да намали риска да се разболее от рак на гърдата и на яйчниците, също бяха много по-коментирани от професионалните ѝ изяви.

Иначе в киното в последните години тя се изявява като успешен режисьор.

Първата ѝ продукция „В земя на кръв и мед” бе вдъхновена от войната в Босна и Херцеговина и дори получи номинация за „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм. Последваха режисьорските ѝ проекти „Несломен” за американския олимпийски спортист и военен Луиз Дзамперини, оцелял при падането на самолет през Втората световна война, заловен от японските сили и изпратен на принудителен труд в лагер за военнопленници, романтичната история „Край морето" и „Първо те убиха моя баща”, разказващ за насилието в Камбоджа по време на Червените кхмери. Тези режисьорски опити на Джоли бяха посрещнати не винаги ласкаво от критиката. А на големия екран в качеството си на актриса през последните двайсетина години красавицата се появяваше основно в трилъри, фентъзи, приключенски продукции и екшъни.

Всичко това именно кара мнозина да си мислят, че Анджелина Джоли може и да е с богат опит като актриса и режисьор,

може и да се е сблъсквала с човешките драми като специален пратеник на ООН, но може и да не се справи с комплексна драматична роля в продукция, в която вниманието на зрителя ще е насочено само върху нея и няма да се разсейва от присъствието на други сексапилни актьори и от специални ефекти.

В социалните мрежи вече се появиха коментари, че за ролята е трябвало да бъде избрана Лейди Гага,

която ще се справи едновременно добре и с пеенето, и с актьорската игра. Потребители на социални мрежи коментират, че ролята на Калас е от тези, които или носят успех, или провал. Някои напомнят на Джоли, че за мнозина Калас е богиня, а не жена, която се опитва да имитира богиня, намеквайки, че с втората част на коментара си визират именно актрисата.

Много потребители обаче са уверени, че с точния сценарий и правилната режисура Джоли все пак ще се справи,

а ако към това добавим и подходящ сценичен треньор, с който да отрепетира жестовете, мимиките, маниерите, походката и говора на Калас, то тя може дори да изненада критиците и да стигне до престижна награда.

Анализатори припомнят, че когато бе по-млада, Анджелина Джоли пожъна успехи именно,

когато изигра сложна централна роля – тази на Джия Каранджи, смятана от мнозина за първия супермодел и починала през 1986 г., едва на 26 години, от СПИН. Филмът за нейния живот на модната сцена и в ада на наркозависимостта, довела и до смъртта ѝ, беше продуциран от Ейч Би О през 1998 г., като донесе на Джоли „Златен глобус” и отличието на Гилдията на американските актьори за най-добра главна женска роля в телевизионен филм.

Мария Калас може и да е коренно различна от Джия Каранджи, но също като нея е жертва на психически срив

и на неконтролируеми настроения. Говорейки за Калас, мнозина си спомнят, че талантът ѝ често пъти бе засенчван от бурния ѝ личен живот - скандалите, съпътстващи брака ѝ с предприемача Джовани Батиста Менегини и наблюдаваната под лупа от медиите любовна история с гръцкия магнат Аристотел Онасис, изоставил я заради Джаки Кенеди.

Задачата на Джоли да се превъплъти в образа на Мария Калас се усложнява особено много,

предвид това, че преди нея известни актриси се справиха съвършено с превъплъщението в образа, било то на големия екран или на театралната сцена. През 1995 г. американският драматург Терънс Макнали създава пиесата „Мастър клас”. В нея главно действащо лице е Калас в края на живота си, която води майсторски клас и демонстрира буреносния си темперамент, докато се опитва да предаде певческия си опит на свои ученици. В ролята на оперната дива в пиесата се превъплъщава първо австралийската актриса Зоуи Колдуел и през 1996 г. печели американската театрална награда „Тони” за нея. През годините в тази пиеса в образа на Калас се превъплъщават също толкова успешно Дикси Картър, Фей Дънауей и Тайн Дейли.

Отвъд океана пиесата е поставена във Франция от Роман Полански с Фани Ардан в ролята на Мария Калас през театралния сезон 1996-1997 г. За блестящото си изпълнение специалистката по комплексните роли Ардан получава френската театрална награда „Молиер” през 1997 г.

Точно по същото време в Гърция пиесата е поставена от известния режисьор Михалис Какоянис в театъра на гръцката театрална

и филмова дива Катя Дандулаки (позната на българските зрители с ролята на Вирна Дракос в сериала „Блясък”). В гръцката постановка Дандулаки изпълнява също толкова блестящо, колкото и Фани Ардан, ролята на Калас. Любопитното е, че като част от подготовката за ролята Дандулаки отива в Париж, за да гледа Фани Ардан и двете дори позират заедно пред камерите на журналистите.

Сега, ако Джоли иска да се подготви много добре за ролята на Калас, ще трябва да изгледа записи на всички тези постановки.

А също и филма на Франко Дзефирели от 2002 г. „Калас завинаги”. В него ролята на оперната звезда отново е поверена на Фани Ардан. В продукцията екранната Калас е изгубила гласа си и приема предложение да играе във филмова версия на операта „Кармен”, в която гласът ѝ е дублиран от друга певица, но накрая настоява филмът да бъде унищожен. Фани Ардан отново се справя съвършено с ролята на оперната дива.

През 2020 г. се реализира дълго замисляният от майсторката на пърформансите Марина Абрамович

проект „Седемте смърти на Мария Калас”. Премиерата му е в Баварската опера в Мюнхен. Проектът съчетава късометражни филми и арии от седем опери, с които се прочу Калас - а именно „Тоска”, „Травиата”, „Отело”, „Кармен”, „Мадам Бътърфлай”, „Норма” и „Лучия ди Ламермур”. В късометражните филми към всяка една ария Абрамович играе главната роля и персонажът й винаги умира по много зрелищен начин, а в паузата между филмите в залата отекват нейни разсъждения за живота и любовта. Ариите пък са изпълнявани от седем съвременни оперни таланти - южнокорейката Хера Хиесан Пак, италианката Селене Дзанети, американката Лия Хоукинс, австралийките Лорен Фейгън  и Киандра Хауарт, рускинята Надежда Карязина и румънката Адела Захария. Във второ действие на операта Абрамович представя блестящо последните мигове от живота на Калас, съсипана от изгубената любов и търсеща смъртта, както човек е привлечен от слънчевата светлина. Проектът на пърформанс майсторката е толкова добър, че критиците го наричат „среща на две диви” – Калас и Абрамович. Заради пандемията от COVID-19 тя пусна за един месец шоуто си за безплатно гледане в интернет. Когато рестрикциите бяха разхлабени, започна гастроли с него по света. През есента на миналата година Абрамович представи спектакъла си и в Атина.

Точно по същото време там беше и италианската кинодива Моника Белучи,

за да представи пиесата с нейно участие „Мария Калас: Писма и спомени”. Тя е режисирана от френския филмов и театрален режисьор Том Волф и е базирана на неговата книга „Мария от Калас” и на неговата документална лента за оперната дива, в която има невиждани досега кадри на звездата, разговори с хора, които са я познавали и архивни видеа от нейни спектакли. Калас е представена чрез собствените си думи, взети от нейни интервюта, писма, непубликувани мемоари и видеокадри, заснети в домашна обстановка. Пиесата, с участието на Белучи по филма и книгата на Волф, се играе редовно и в театър „Шатле” в Париж в последните години. Това е и първият път, в който италианската кинодива се превъплъщава в театрална роля. Не е маловажен и фактът, че, за да прекрачи тънката червена линия от киното към театралната сцена, тя е избрала именно пиеса за Мария Калас.

Всичко това вдига още повече летвата за Анджелина Джоли и прави филма с нейно участие още по-заинтригуващ.

А, ако премиерата му е догодина, то той ще съвпадне с "Годината на Калас". През 2023 г. се отбелязва стогодишнината от рождението на оперната дива.

По повод на тази годишнина Гърция подготвя редица събития, сред които концерти, нови оперни продукции и изложби, съобщи „Катимерини”.

За лятото на догодина е предвидено и откриването на музей на Мария Калас в центъра на Атина. В него ще бъдат представени лични вещи, ценни исторически архиви, редки записи, снимки, сценични тоалети, документи с автографа на Калас и нейният личен училищен албум. Експонатите в музея идват от десетки гръцки институции и частни колекции. Дарения за музея са направени и от оперни театри от целия свят, сред които „Миланската скала”, „Метрополитън опера” в Ню Йорк, театър „Фениче” във Венеция и „Арена ди Верона”. Всичко това, съчетано с обещания филм с участието на Джоли, превръща 2023 г. в особено вълнуваща за феновете на Мария Калас по целия свят.

Вероятно през идната година на особен интерес ще се радват и многото книги,

посветени на Мария Калас, някои от които вероятно самата Джоли ще изчете като част от подготовката си за образа. Последната такава книга, публикувана у нас съвсем наскоро, е „Мария Калас” на Мишел Марли. Преди това на българския пазар излязоха „Мария Калас. Последното турне” от Робърт Съдърланд, „Истинската Мария Калас” от Бертран Майер-Стабли, „Спомени за Мария Калас” от Надя Станчова. За историята на Мария Калас се говори и в публикуваната у нас документална книга „Грозните патенца. Да устоиш и да продължиш” на Борис Сирюлник и в сборника за тийнейджърки „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”.

Анджелина Джоли ще се превъплъти в Мария Калас

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 11 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 18 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение