3

В ивиан Лий, една от най-добрите актриси на всички времена, е родена на 5 ноември 1907 г. в индийския град Дарджилинг.

Тя печели два "Оскар"-а за ролите на представители на висшата класа от американския юг, Скарлет О'Хара във филма "Отнесени от вихъра" и Бланш Дюбоа във филма "Трамвай "Желание". Тя също така беше плодовита театрална актриса, често играеше със съпруга си Лорънс Оливие, който режисира няколко от нейните пиеси.

Вивиан Лий често си мисли, че не я приемат на сериозно заради красотата ѝ, но най-големият ѝ проблем е крехкото ѝ здраве. Тъй като има биполярно разстройство през целия си живот, тя печели репутацията на труден човек, от което страда и кариерата ѝ. Тя е допълнително отслабена от туберкулоза, от която заболява в средата на четиридесетте си години.

Източник: Getty Images

Любовта на живота ѝ Лорънс Оливие е номиниран десет пъти за "Оскар" в категориите за актьорско майсторство и получава три златни статуетки през 1949 г. за филма "Хамлет". Тогава печели "Оскар" за главна мъжка роля, режисура и най-добър филм. Две БАФТА, пет "Еми" и три "Златни глобуса" са само малка част от останалите му награди.

Въпреки че отбелязва златния век на Холивуд с филмови роли, първата му любов е театърът. Именно страстта му към театъра привлича колежката му Вивиан Лий.

През 1935 г. Вивиан получава роля в пиесата "Маската на добродетелта". Благодарение на големия успех на пиесата и похвалите на критиците за нейната игра, директорите на холивудските филмови студия се заинтересуват от младата и обещаваща актриса. След едно от представленията Оливие се приближава до нея, за да я поздрави за блестящо изпълнената роля. „Това е мъжът, за когото ще се омъжа“, казва Вивиан на приятелката си.

Тогава обаче Оливие все още е женен за актрисата Джил Езмънд, а Вивиан е омъжена за Хърбърт Лий Холман.

Британският адвокат не обичал театъра и не подкрепял усилията ѝ да успее като театрална актриса, което била една от основните причини Вивиан да не е щастлива в този брак.

Година след срещата Оливие и Вивиан получават главните роли във филма "Огън над Англия". Те започват да прекарват време заедно на и извън снимачната площадка и скоро приятелството им се превръща в тайна връзка.

"Не можах да се сдържа, когато стана дума за Вивиан. Мразех се, че изневерявах на Джил, но ѝ бях изневерявал и преди и това беше различно. Не беше просто похот. Това беше любов, която не поисках", казва Оливие.

Източник: Getty Images

През 1939 г. актьорът започва работа по филмовата адаптация на книгата "Брулени хълмове" и оставя Вивиан в Англия. Студиото ѝ предлага поддържаща роля в същия филм, което актрисата приема тежко, тъй като смятала, че трябва да получи главната женска роля.

Разочарованието скоро е заменено от щастие за роля в друг филм, който в крайна сметка ще я изстреля сред най-големите филмови звезди на всички времена.

От момента, в който вижда изпълнението ѝ в "Огън над Англия", продуцентът Дейвид Селзник я смята като потенциален кандидат за ролята на Скарлет О'Хара в "Отнесени от вихъра". Той разговаря с повече от 1400 непотвърдени актриси и в крайна сметка избира 31 за тестови снимки. Сред тях е Вивиан, която е препоръчана на агентите и от Лорънс Оливие.

Основната битка за ролята била между Вивиан и Полет Годард и Селзник в крайна сметка избира първата. За ролята на Рет Бътлър Селзник иска само един актьор – Кларк Гейбъл. След дълги преговори с конкурентното студио MGM, което никога не е давало актьорите си на други студия, той успява да постигне споразумение и най-накрая да получи Гейбъл.

  • Бурен брак и лични трагедии

Снимките не вървят гладко. Вивиан има репутация на актриса с труден характер, но тогава никой не знаел, че поведението ѝ не е в  резултат от разглезеност, а от биполярно разстройство.

Вивиан се страхувала, че филмът ще се провали и ще унищожи кариерата ѝ, и споделя тревогите си с Оливие, на когото редовно пише писма. Актьорът я насърчава с отговорите си, пълни със съвети и мнозина смятат, че именно благодарение на неговата подкрепа тя е издържала тежките снимки.

Ролята на Скарлет О'Хара в крайна сметка ѝ носи безпрецедентен успех и "Оскар" в категорията за най-добра актриса в главна роля. Междувременно Вивиан и Оливие подават молби за развод и запазват връзката си в тайна, докато официално не се развеждат. Те се женят малко след това, на 31 август 1940 г. в Санта Барбара.

Двамата продължават да работят заедно, правят няколко филма и инвестират десетки хиляди долари от собствените си приходи в постановката на пиесата "Ромео и Жулиета" на Бродуей. Медиите обаче не пожелават да им простят скандалната изневяра, така че пиесата се проваля гръмко заради негативни отзиви.

През 1943 г. двойката решава да се върне в Англия, а през 1944 г. пътуват до Северна Африка, за да посетят британските военни части.

След завръщането си от Африка Вивиан е диагностицирана с туберкулоза. Тя прекарва няколко седмици в болницата. Въпреки че лекарите я съветвали да спре за известно време кариерата си, за да се възстанови максимално добре, тя не ги слуша.

По време на снимките на филма "Цезар и Клеопатра" през 1945 г. разбира, че е бременна, но след инцидент на снимачната площадка, при който се подхлъзва и пада, актрисата прави спонтанен аборт. Това тъжно събитие я хвърля в дълбока депресия.

По това време тя вече се е била научила да разпознава първите признаци на своите маниакални епизоди, които започвали с период на еуфория, последван от депресивна фаза и накрая срив. Вивиан не помни тези епизоди и когато колегите ѝ разказвали какво се е случило на снимачната площадка, тя изпитвала голяма вина за поведението си.

Източник: Getty Images

Кариерата ѝ започва да залязва, а в същото време тази на Оливие никога не е била по-добра. Вивиан се оттегля за известно време от филмовата сцена и най-вече придружава Лорънс по време на пътуванията му. Турне в Австралия и Нова Зеландия бележи началото на края на брака им. Вивиан страдала от безсъние, но въпреки това се опитва да изпълни всичките си задължения по турнето, в което с Оливие събирали пари за театъра.

В Крайстчърч Вивиан отказва да излезе на сцената със съпруга си, защото не може да си намери обувките. Разочарованият Оливие удря Вивиан в един момент и тя веднага му отвърна. Само няколко минути по-късно актрисата се появява на сцената с усмивка на лицето и с обувки назаем, но по-късно Оливие заявява, че е загубил Вивиан точно тогава.

През 1949 г. актрисата се завръща към актьорството със стил. Тя получава ролята на Бланш Дюбоа в пиесата "Трамвай "Желание" в Уест Енд. Големият успех на пиесата е последван от филмова адаптация, в която Вивиан също играе Бланш. Независимо от похвалите на критиците и успеха на пиесата и филма, по-късно актрисата споделя, че преживяното "я е хвърлило в лудост".

Няколко години по-късно, след като пристига в Шри Ланка, където трябвало да снима филма "Слонска пътека" с актьора Питър Финч, Вивиан получава нервна криза. Продуцентите веднага я връщат обратно в Англия. След като се връща у дома, актрисата признава на съпруга си, че има връзка с Финч. Оливие ѝ прощава изневярата, но бракът им просто не може да бъде спасен.

Докато работи върху пиесата "Балонът "Южни морета" през 1956 г., актрисата научава, че е бременна и решава да се оттегли от продукцията възможно най-скоро. След последното си участие тя отново преживява спонтанен аборт.

Пропастта между Вивиан и Оливие става непреодолима. Тя започва афера с Джак Меривейл, а Оливие, с актрисата Джоан Плоурайт.

Двойката в крайна сметка се развежда през 1960 г. "Искам да благодаря за разбирането. Всичко направих благородно, смело и красиво. Съжалявам за всичко, защото знам, че сигурно е било ад за теб", пише Оливие на Вивиан след развода.

Скоро актьорът се жени за Джоан, с която остава женени до смъртта си през 1989 г., а Вивиан се омъжва за Питър Финч.

През май 1967 г. Вивиан отново се разболява от туберкулоза и лекарите веднага ѝ предписват няколко седмици почивка у дома. В нощта на 7 срещу 8 юни Вивиан Лий умира в собствения си дом поради усложнения с белите дробове. Съпругът ѝ я намира на пода в спалнята. Питър незабавно се свърза със семейството ѝ, както и с Оливие, който се лекувал от рак на простатата в близка болница. Веднага щом получил новината, че Вивиан е починала, актьорът веднага напуснал болницата и отишъл в дома ѝ.

Когато вижда неподвижното тяло на голямата си любов на леглото, Оливие започва да се моли на глас и да иска прошка "за всички злини, които стояли между тях". След това той помага на Питър да организира погребението и остава до Вивиан, докато тялото ѝ е изнесено от къщата.

"Не мога да кажа защо останах с нея толкова години. Не знаех какво друго да правя, затова останах и страдах с нея. Когато имаш решителността и желанието да преминеш през ужасни неща, за да бъдеш с някого, както се случи с нас, развиваш дълбоки чувства. Последвахме скандал, получавахме ужасни писма от хора, плюеха ни на пътя. Това ни направи решителни. Ето защо успяхме да устоим на бурите" , заключава Оливие.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 52 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София