23

К огато за първи път Кенет Юджийн Смит трябвало да умре, палачите от Алабама имали няколко часа, за да го убият. Те завързали осъдения за носилка в така наречената "камера на смъртта" в затворническото общежитие "Холман" и се опитали да му инжектират смъртоносна смес от химикали. Но не успели.

Неспособни да повдигнат вената, което според адвокатите на Смит му оставило многобройни разрези, те се отказали от опита, когато часовникът ударил полунощ и смъртната присъда на щата изтекла.

Това станало през ноември 2022 г. Сега Алабама ще се опита да го убие отново. Този път американският щат е разрешил план за задушаване на Смит, като му се постави херметична маска на лицето и вдиша чист азот - инертен газ, който ще лиши тялото му от кислород.

Миналата седмица Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че този неизползван досега метод може да се равнява на изтезание или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение, и призова за спирането му. Окончателното решение за обжалване все още не е взето, след като федералният съд отхвърли искането на адвокатите му за съдебна забрана.

Смит е един от двамата мъже, осъдени през 1989 г. за убийството на съпругата на проповедник Елизабет Сенет, която е намушкана с нож и пребита до смърт при убийство за 1000 долара. Той е един от малкото мъже в съвременна Америка, които са били отвеждани два пъти за екзекуция, и първият, изправен пред обгазяване с азот.

"Тялото ми просто се разгражда, продължавам да губя тегло", заяви Смит пред Би Би Си в писмен отговор. Срещите лице в лице между журналисти и осъдени на смърт затворници са забранени в Алабама.

"През цялото време ми е лошо. Пристъпи на паника ме сполетяват редовно... Това е само малка част от това, с което се сблъсквам ежедневно. В общи линии мъчения", пише той. Смит призова Алабама да "спре екзекуцията. Преди да е станало твърде късно".

Щатът твърди, че екзекуцията с азотен газ ще предизвика бързо изпадане в безсъзнание, но не е представил никакви правдоподобни доказателства. Медицински експерти и активисти предупредиха за риска от катастрофални инциденти, вариращи от силни конвулсии до оцеляване във вегетативно състояние, и дори за възможността газът да изтече от маската и да убие други хора в стаята, включително религиозния защитник на г-н Смит.

"Сигурен съм, че Кени не се страхува да умре, той много ясно го заяви. Но мисля, че се страхува, че ще бъде още по-измъчван по време на процеса", казва духовният му съветник преподобният д-р Джеф Худ. Той е подписал правен отказ от държавата, в който са описани опасностите от изтичане на азот.

"Ще бъда на няколко метра от него и съм предупреждаван многократно от различни медицински експерти, че рискувам живота си, за да направя това. Ако има някакъв теч в маркуча, ако има някакъв теч от маската, от уплътнението около лицето му, това със сигурност може да доведе до изтичане на азот в стаята", каза д-р Худ пред Би Би Си.

Това представлява недопустимо ниво на опасност, казва един от експертите, който е съавтор на разследването, изпратено до ООН.

Азотът съставлява 78% от въздуха, който дишаме, и преминава безвредно през тялото с всеки дъх. Но дишането на чист азот бавно лишава клетките и органите на тялото от кислород, което води до тяхното разрушаване и в крайна сметка до смърт, казва д-р Джоел Зивот, доцент по анестезиология в Медицинския факултет на университета "Емори".

Той предупреждава за непредвидени рискове, свързани с наличието на чист азот, който променя съотношението между кислорода и азота в камерата за екзекуции, още повече че Смит може да задържи дъха си или да движи главата си срещу маската, или оборудването може да протече.

"Част от него ще бъде издишана [от Смит] заедно с въглеродния диоксид, а друга част може да изтече от маската. Мисля, че това представлява реална и съществена опасност за тази екзекуция", казва д-р Живот.

Изглежда, че Министерството на затворите на Алабама се е опитало да отговори на това опасение във формуляра за отказ, който е изпратил на д-р Худ. В него се казва, че в камерата за екзекуции има "монтирани на стената кислородни сензори". Но също така предупреждава духовния наставник за общите рискове, които възникват, когато азотът бързо измества кислорода, причинявайки "загуба на съзнание без предупреждение". Той го призовава да стои на разстояние най-малко три метра от Смит през цялото време, като предупреждава за "риск на малка площ" от "изтичане на азот".

Д-р Зивот смята, че оценката на риска е форма на псевдонаука, тъй като никога не е правен опит за екзекуция с азот и не е ясно колко време ще отнеме на Смит да умре.

"Няма никаква наука. Това е просто наистина изваждане на анекдоти и въображение и опит да се мисли какво може да се случи въз основа на, отново, други части от информацията, които наистина изобщо не са научно изследване", казва докторът.

Д-р Зивот също така обвини властите в Алабама в "ужасни" резултати от "жестоки" екзекуции.

"Предполагам, че трябва да заключа, че Кенет Смит трябва да е най-лошият човек в Америка, защото Алабама е толкова адски склонна да го убие, че е готова да убие и други хора, за да го убие", казва д-р Живот пред Би Би Си.

"Представете си разстрел, в който всички свидетели са подредени до човека, когото ще екзекутирате, и ги карате всички да подпишат отказ от права, защото се оказва, че момчетата, които сте взели, не са много добри стрелци и затова е възможно да застрелят и вас. Така че това са някои от нещата, които мога да си представя, че могат да се случат с азотен газ", каза той.

"Това, което знаем за азотния газ, е, че в едно ранно проучване със здрави доброволци почти всички от тях на около 15 до 20 секунди от вдишването са получили генерализиран припадък", каза той. При такъв сценарий Смит може да загуби съзнание или да получи серия от силни спазми.

Алабама е с един от най-високите проценти на екзекуции на глава от населението в САЩ и в момента има 165 души, осъдени на смърт. От 2018 г. насам щатът е отговорен за три неуспешни опита за смъртоносна инжекция, при които осъдените са оцелели.

Провалите доведоха до вътрешен преглед, който до голяма степен хвърли вината върху самите затворници. В него се казва, че техните адвокати са се опитали да спасят живота им, като са "избягали от времето" с единадесетчасови съдебни обжалвания за отлагане на екзекуцията. В прегледа се казва, че това е довело до "ненужен натиск върху крайния срок" за палачите.

Този път екипът ще получи по-дълга "времева рамка", а не крайния срок в полунощ, за да екзекутира Смит.

Губернаторът на Алабама Кей Айви, която има правомощията да спре съдебните екзекуции, отказа да коментира експертните предупреждения и обвиненията срещу щата. Кабинетът на главния прокурор смята опасенията на ООН за "също толкова неоснователни, колкото и тези на Смит".

"Първоинстанционният съд разгледа оспорването на Смит, изслуша множество медицински експерти и определи, че опасенията на Смит относно азотната хипоксия са "спекулативни" и "теоретични". Възнамеряваме да пристъпим към екзекуцията му на 25 януари", се казва в изявлението.

Републиканският щатски законодател Рийд Инграм, който гласува в подкрепа на разрешаването на екзекуцията чрез азотен газ, отхвърли критиките на ООН.

"Не знам за унизително, не знам за нечовешко, мисля, че се подобряваме. Мисля, че процесът може да е по-добър от това, което е направил на жертвата", каза той пред Би Би Си.

"Нашият губернатор е християнин. Тя е обсъждала цялото това нещо и смята, че то е премерено. Сигурен съм, че това тежи на ума ѝ, но това е законът", каза той.

През 1996 г. журито препоръчва доживотен затвор без право на замяна за Смит, но съдията ги отхвърля и го осъжда на смърт. По време на съдебния процес той признава, че е присъствал, когато жертвата е била убита, но твърди, че не е участвал в нападението.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 56 минути

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 1 час

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 17 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта