9

Х раната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то само срещу 4-5 лева на порция. Космическият рецептурник се поддържа от БАН от повече от 30 години, а България е третата страна в света, която е започнала да произвежда такива храни. Сред тях са супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци.

Всеки, който иска да яде лиофилизирани продукти – т.е. продукти, от които е изтеглена водата, за да станат „космически“, може да направи поръчка в Института по криобиология и хранителни технологии.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕЗИ ХРАНИ И КАКВО ИМА В КОСМИЧЕСКИЯ РЕЦЕПТУРНИК НА БАН

Всъщност космическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - чрез предварително замразяване на материала и след това изсушаването му.

Т.е. от тях се изтегля влагата, но в същото време се запазват хранителната им стойност,

минерали и полезни вещества. Това обясни пред Vesti.bg доц. д-р Илиана Начева от института. Тя е и ръководител на лабораторията по лиофилизация и специализирани храни, в която се случва това „готвене“ за космическите условия.

Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии
Доц. д-р Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Тя и колегите й бяха приготвили мостри, които всеки можеше да опита на Научно парти в „Музейко“ в София -  междугалактическа разходка, на която бе изложен поднос с изсушено (лиофилизирано) сирене, плодово мляко, ягоди, праскови, кайсии, сливи. Когато им се сипе вода, те връщат нормалния си вид. Но в института и в лабораторията, която доц. Начева ръководи, първо ги замразяват, а после им изтеглят и водата – докато в тях не остане едва от 2 до 5% влага.

Така например порция сирене от 100 грама, след всички тези процедури, става едва 10-15 грама.

За всеки, който желае да си поръча космическо сирене, за този грамаж, ще плати 4-5 лева, поясни доц. Начева. Но ако поръчката включва продуктът да бъде набавен от института, цената вече е друга. Тя зависи и от поръчаните количества.

Засега основните клиенти на лиофилизираните продукти са алпинисти и спортисти, на които им трябват храни с дълъг срок на годност. А когато са преминали през това замразяване и сушене, те издържат до 5 години и повече.

Въпреки славното минало и факта, че България разработва тази технология, към момента зад орбита не ядат от българския рецептурник.

Напоследък потребители на този рецептурник са и вегетарианци.

Наскоро момче спортист занесъл риба в лабораторията да я изсушат. Трябвало му, за да яде само чистия протеин. В този случай той платил само за машината за самата лиофилизация. Ръководителят на „космическата“ лаборатория обяснява, че всеки може да донесе приготвена от него храна или купена от магазина, стига в нея да няма мазнина.

Източник: Vesti.bg/Александра Грамова

Така до платото с изсушените космически плодове и млечни продукти, в специални пакетчета в  интерактивния музей учените бяха подредили варен боб, сармички, лютеница, боза. Последните две реално са на прах, а бобът буквално се хрупа. Те са поставени в три слоя алуминиево и полиетиленово фолио, затворени под вакуум или с инертен газ.

Доц. Начева уточни, че тук не става дума за голямо производство, а за разработка и приложение на технологии.   

Началото идва с втория български космонавт Александър Александров,

летял на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“, като мисията завършва юни 1988 година. Още тогава е разработено първото българско космическо меню за Александров. Тогава са създадени над 35 вида храни – супи, основни ястия и десерти по традиционни български рецепти. Тези рецептури съществуват и могат да се поддържат и днес.

35 години от първия полет на българин в Космоса

Спираща дъха разходка в открития Космос (Видео)

Потребители на тази храна е и армията

– преди години се е експериментирало с такива продукти. Доц. Начева пояснява, че тези храни биха били особено полезни при екстремни условия или аварии.

Преди време стана ясно, че се подготвя пускането на трето поколение оранжерия

за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

"Земляни на Марс" не е заглавието на нов научно-фантастичен филм, а реалност, на която ще станем свидетели след 18 години.

За целта подготовката на космическото меню през 2030 г. е в разгара си. Липсата на гравитация вече няма да разваля вкуса на храната, а космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Свят Преди 2 часа

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова - Колио завърши четвърта в старта на 200 метра от турнира по лека атлетика в италианския град Савона

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

България Преди 5 часа

All Channels Communication Group стана агенция на годината, а PR Play грабна първото място за кампания на годината

Къде има опасност от наводнения

Къде има опасност от наводнения

България Преди 6 часа

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в следобедните и вечерните часове в събота и през нощта срещу неделя

Определят я като „най-лошата година в историята”

Определят я като „най-лошата година в историята”

Любопитно Преди 8 часа

Прокопий пише: „Защото слънцето даваше своята светлина без яркост, подобно на луната”

Скандал след смяната на шефа на БАИ

Скандал след смяната на шефа на БАИ

България Преди 8 часа

Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция за инвестиции, Десислава Трифонова обяви, че е жертва на реваншизъм

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Теми в развитие Преди 8 часа

Проучването включва 850 души на възраст над 50 години

Марио Драги

Защо италианският премиер Марио Драги се отказа от заплата

Свят Преди 9 часа

Драги, който е бивш шеф на Европейската централна банка, обяви, че се отказва от заплатата от около 110 000 евро

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

България Преди 9 часа

Стартиралата през 2008 г. платформа предлага прогноза за времето в 80 000 точки от страната и света

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 10 часа

Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се имунизират

Гълъб Донев

Ще остане ли добавката от 50 лв. към пенсиите

България Преди 11 часа

Какво каза на брифинг служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев

Каракачанов

ВМРО иска президентска република

България Преди 11 часа

Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Любопитно Преди 11 часа

Случката се разиграла по време на полет от Флорида до Калифорния

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

България Преди 12 часа

Агджа: Това не беше нещо лично

Александър Христов

Преди финала на „Отдел Издирване“: За трудностите и предизвикателствата

България Преди 12 часа

Продуцентът Александър Христов разкрива повече за сериала в интервю за Vesti.bg

Напрежение и скандали в Бургас заради гей парад

Напрежение и скандали в Бургас заради гей парад

България Преди 13 часа

Цял месец морският град се тресе от скандали заради прайда

Доц. Атанас Мангъров

Мангъров: Няма повторно заразяване

България Преди 13 часа

Какво още каза инфекционистът