2

П редставяте ли си да отидете на невероятна първа среща. Да, но насреща ви да стои човек, когото сте наели? Звучи странно, нали, но в Индия вече се практикува редовно и доста млади хора твърдят, че това им помага да се справят с проблемите си.

Докато седи срещу половинката си, Аканша усеща как в нея се надига тревога. Затова 26-годишната жена започва да си играе с приборите на масата и да избягва контакт с очи. Но тогава нейната половинка се навежда и ѝ каза, че е нормално да е притеснена и че може да се успокои и да изглежда по-малко нервна, като сложи ръце под масата и си поеме дълбоко въздух.

Човекът срещу нея не е истински приятел, а "заместител на среща" - човек, нает да ходи на имитационни срещи с нея, да наблюдава поведението ѝ и да споделя съвети и прозрения в реално време, за да ѝ помогне да се справи с всичко, което ѝ пречи да се наслаждава, пише BBC.

Аканша казва, че преди около три месеца се е обърнала към сурогат за запознанства - услуга, предлагана от Intimacy Curator - онлайн платформа, предоставяща "услуги за запознанства, взаимоотношения и интимен коучинг".

Тя е сред куп фирми и приложения - като Dating Accelerator иhaveyoumeturself - които се появиха в Индия през последните няколко години, което говори за промяна в начина, по който се формират и възприемат връзките в страната. Въпреки че повечето индийци все още избират уредени бракове, а предбрачният секс е тема табу, тези компании учат клиентите си на нови начини за запознанства и влюбване.

Как да празнуваме Свети Валентин, ако си нямаме гадже: 4 полезни съвета

Техните потребители - предимно хора, които живеят в големите градове и следят световните тенденции - се различават по възраст и по това, което търсят. Някои от тях, като Akansha, искат да се отърсят от задръжките си по отношение на запознанствата, докато други може би се опитват да научат отново правилата за взаимоотношенията.

Хората, които се записват за пакета за сурогатни запознанства на The Intimacy Curator - който може да струва между 12 000 рупии (145 долара; 120 паунда) и 80 000 рупии - участват в различни онлайн сесии, провеждани от треньори по запознанства. Те разглеждат въпроси, включително защо искат да се срещат и какво търсят в бъдещите си партньори. След това им се назначава заместител на запознанството, който планира примерни срещи и ги обучава.

"Опитът ми помогна да се чувствам комфортно, когато съм на среща", казва Акандша.

10 правила за срещи, които могат да ни създадат проблеми в чужди държави

Преди няколко години Акандша се разкрива като хомосексуална и казва, че макар това да е било освобождаващо, то е създало и проблеми в сферата на запознанствата. Трудно ѝ е да се среща с жени, защото, макар да е попадала на много ръководства за запознанства за хетеросексуални хора от цисджендър (без трансджендър), е било трудно да се намерят материали за етикета на запознанствата за хора с хомосексуални наклонности.

Когато отивала на срещи, тя била объркана от въпроси като това кой трябва да държи вратата отворена или да издърпа стола на другия човек - рицарски жестове, които обикновено се извършват от мъжете.

"Като жена също така знаех как комплиментите понякога ме караха да се чувствам обективирана. Но въпреки че не исках да бъда възприемана като гаднярка, исках също така да изразя интереса си", казва тя.

Симран, треньор по запознанства, казва, че "поколението Z" като Акандша е "по-прагматично в подхода си към секса, запознанствата и връзките".

"Те избират да се срещат с хора въз основа на своите нужди и начин на живот, вместо да следват дългогодишните свещени граали на запознанствата, като намирането на партньор за цял живот или моногамните връзки", добавя тя.

Това отчасти обяснява защо ситуационните връзки - които се намират някъде по средата между сериозната връзка и случайното запознанство - бяха сред водещите тенденции в запознанствата на поколението Z през миналата година, докато етичната немоногамност или връзките с много партньори са във възход.

6 идеи за романтични зимни срещи

Айли Сегети, основател на Intimacy Curator, е и един от петимата сурогати за запознанства, които тя предлага. За да помогне на Акандша да се почувства комфортно в запознанствата с жени, г-жа Сегети отива с нея на три срещи - в художествена галерия, на разходка на открито и на вечеря.

По време на срещите г-жа Сегети дава обратна връзка на Акандша за езика на тялото ѝ, споделя съвети как да се справя с тревожността, както и съвети за оформяне и стилизиране.

"Страшно и неудобно е да попиташ човек дали можеш да го прегърнеш или да го целунеш, но имитационните срещи ми помогнаха да се чувствам комфортно в тези разговори", казва Акандша и добавя, че оттогава е имала много успешни срещи.

Но докато някои като Акандша намират бързо променящото се пространство за запознанства за вълнуващо и приобщаващо, то може да се окаже минно поле за други, особено ако се връщат към играта на запознанства след прекъсване или са имали консервативно възпитание и сега се срещат с хора с различна ценностна система или речник на взаимоотношенията.

Запознанства със сурогати

Наставниците за запознанства помагат на хората да проучат въпроси, включително защо искат да се ходят по срещи. 40-годишният Раджеев от Мумбай е отишъл на последната си среща през 2012 г. Когато преди около година се опитал отново да завързва запознанства, той се сблъскал с редица неща, за които нямал представа - от термини като "ghosting" и "dry dating" до хора, които заявяват предпочитаните си местоимения или казват, че искат отворени връзки.

Говори ми за любов: 25 цитата за най-красивото чувство на света

Раджеев казва, че винаги е изпитвал трудности да се свързва с жените. След като е преживял травма в детството си и се е борил със злоупотребата с наркотици, той трудно се е доверявал на хората и е говорил за себе си на срещи. Промененият свят на запознанствата е увеличил дискомфорта му и го е накарал да се чувства изгубен.

Но с помощта на своята заместваща партньорка Раджеев постепенно се научава да кани жени на среща, да флиртува и да практикува физическа интимност по взаимно съгласие. Тя също така му помага да намери най-добрия начин да говори за трудното си минало, да идентифицира и обработва емоциите си и да ги предава по безопасен начин.

Тъй като стремежът да намериш любовта може да включва и отхвърляне, Раджеев също така се учи да отхвърля своята партньорка и да бъде отхвърлен от нея. Той и неговата заместваща партньорка разиграха сценарий, в който тя му казва по телефона, че не изпитва романтични чувства към него.

"Най-страшната част от запознанствата е отхвърлянето", казва той. "Но научих, че е нормално да прекратя нещата, които не работят за мен, и да уважавам решението на някой друг, когато той се чувства по същия начин."

Г-жа Сегети казва, че смисълът на нейната работа не е да помага на хората да си проправят път към чуждото сърце, а да им помогне да поемат на пътешествие към собственото си.

"Смисълът на тези инсценирани срещи не е да ви помогне да изречете най-добрите реплики за сваляне или да се превърнете в опитен сериен сваляч. Тя е да ви помогне да разберете по-добре себе си, за да можете да се разкриете по-добре", казва тя.

"В края на краищата уязвимостта е задължителна за всякакъв вид интимност."

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 1 час

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 4 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова