0

С ценаристите в САЩ съобщават, че са постигнали предварително споразумение с шефовете на студиата, което може да сложи край на стачката, продължаваща вече почти пет месеца.

Гилдията на американските писатели (WGA) заяви, че то е "изключително - със значими ползи и защита за писателите". Членовете на WGA все още трябва да се произнесат окончателно.

Холивудските писатели стачкуват в спор за заплащането и използването на изкуствения интелект (ИИ) в индустрията.

Сред спрените предавания са „Stranger Things“ и „Last of Us“.

Това е най-продължителната стачка в Холивуд от десетилетия насам и спира повечето филмови и телевизионни продукции. Отделен спор засяга актьорите, които също стачкуват.

Стачката на сценаристите, която започна на 2 май, е струвала на американската икономика около 5 млрд. долара, според оценка на икономиста от Института Милкен Кевин Клоуден.

Спорът спря много от най-популярните американски сериали, сред които "Милиарди", "Историята на прислужницата", "Хакове", "Северанс", "Жълти джаджи", "Последният от нас", "Странни неща", "Елементарно абатство" и няколко дневни и нощни токшоута.

Освен проблемите със заплащането, сценаристите се опасяват от въздействието на изкуствения интелект, който може да измести таланта им.

Преговорите се провалиха и по отношение на числеността на персонала и авторските възнаграждения, които сценаристите получават за популярни стрийминг предавания. Те се оплакват, че тези възнаграждения са само малка част от приходите, които биха получили от телевизионно предаване.

Традиционно сценаристите получават допълнителни плащания, когато предаванията им се повтарят по телевизионна мрежа. Този модел обаче беше подкопан с появата на стрийминга.

В резултат на това част от плащанията, които сценаристите получават сега, обикновено включват определена сума, която има за цел да компенсира възнагражденията, които те не получават от повторенията в ефир.

Ръководството на WGA и членовете на синдиката трябва да договорят тригодишен договор с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), преди да се върнат на работа.

В съобщението на гилдията относно предложеното споразумение се казва, че подробностите все още трябва да бъдат уточнени и че тя все още не отменя стачката, но "от днес преустановяваме пикетирането на WGA".

Холивудското търговско издание Variety съобщи, че персоналът на вечерните токшоута може да се върне на работа още във вторник след съобщението, като добави, че предаванията могат да бъдат възобновени още през октомври.

Според Deadline по време на последната стачка на WGA през 2007-2008 г. са били необходими четири дни след постигането на предварителното споразумение, за да бъде подписан окончателният договор от всички страни.

В посланието си до членовете преговорният комитет на профсъюза помоли за търпение по отношение на подробностите на пакта.

"Това, което остава сега, е нашите служители да се уверят, че всичко, което сме договорили, е кодифицирано в окончателния текст на договора", заявиха от профсъюза.

"И въпреки че нямаме търпение да споделим с вас подробностите за постигнатото, не можем да го направим, докато и последното "и" не бъде разписано."

  • "Сила и устойчивост“
Източник: БТА

Стачката засегна много сродни области на развлекателната индустрия, включително ресторантьори, доставчици на костюми, дърводелци и оператори на камери.

През последните няколко дни шефовете на Netflix, Disney, Universal и Warner Bros Discovery лично присъстваха на преговорите, което даде нов тласък.

Актьорите стачкуват от средата на юли - те са представлявани от 160-хилядния профсъюз на изпълнителите SAG-AFTRA.

Органът поздрави стачкуващите сценаристи за резултата и похвали техните "146 дни на невероятна сила, издръжливост и солидарност".

В изявлението се добавя: "От деня, в който започна стачката на WGA, членовете на Sag-Aftra застанаха редом до писателите на пикета.

"Ние продължаваме да стачкуваме по отношение на нашия телевизионен/театрален договор и продължаваме да настояваме пред изпълнителните директори на студиата и стриймърите и AMPTP да се върнат на масата и да сключат справедливата сделка, която нашите членове заслужават и изискват."

Губернаторът на Калифорния, Гавин Нюсъм, заяви: "Калифорнийската развлекателна индустрия нямаше да бъде това, което е днес, без нашите сценаристи от световна класа.

"Благодарен съм, че двете страни се събраха, за да постигнат споразумение, което е от полза за всички участващи страни и може да върне на работа една важна част от калифорнийската икономика."

  • Холивуд реагира

Писатели и други личности в Холивуд приветстваха горещо новината за сключването на споразумение.

Американският комик, сценарист и водещ на чат-шоу Лари Уилмор просто написа в Х: "Най-накрая!!!"

Алекс Сарагоса, сценарист на сериала "Примо" на Amazon Freevee, написа: "Тази стачка беше толкова тежка. Необходима и ободряваща, и наистина тежка. Но ние го направихме! Борихме се заедно.

"Благодаря ви, благодаря ви, благодаря ви, благодаря на всички наши стачни капитани, които ни държаха на всеки пикет през последните 146 дни. Поддържаха ни хидратирани, информирани, защитени от слънцето, защитени от коли и чувстващи се окуражени. Обичам ви!!!"

Сценаристката Каролин Ренар от "Тайните на Дисни" в Съмър Спрингс, също беше сред празнуващите новината за споразумението.

Тя написа в Туитър: "Имаме сделка. Това беше най-трудното, което съм работила от цяла вечност. Капитанът се отписва!"

Актьорите също показаха своята подкрепа. Звездата от "Щитът" Майкъл Чиклис заяви: "Феноменални новини! Сега нека да доведем нещата докрай и да се върнем на работа!"

Актрисата от "Елементарно училище Абът" Шерил Лий Ралф заяви: "Поздравления за WGA за постигането на предварително споразумение с AMPTP след 146 дни на пикета.

Тя добави: "Sag-Aftra остава солидарна в постигането на необходимите условия за нашите членове, когато дойде нашето време отново да седнем на масата."

Преди да бъде обявено възможното решение на стачката на сценаристите, звездата от "Щастливата долина" Джеймс Нортън говори за продължаващото въздействие на тази и на актьорските стачки върху работниците.

"Много, много членове на екипа също страдат", каза той на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан, където получи разрешение от Sag-Aftra да промотира независим филм.

"Има толкова много хора, които са засегнати от това. Всеки един отдел - кетъринг, хватки, искри... Това е огромен, огромен проблем", каза Нортън. "И за тях няма да се промени много. Те правят най-голямата жертва в наше име".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 7 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 9 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр