А ко сте си мислили, че да пускате целенасочено музика на сирене или да отглеждате 2600-годишно халуми е изключително необикновено, то ние сме ви подготвили ново проучване. Учените от Университета в Нотингам са разчупили "калъпа", като са открили начин да направят синьо сирене в цяла гама от нови цветове. 

Синьото сирене има необикновен вкус. От една страна, има хора, които заливат салатите си с него и го слагат във всичко - от супа, през пайове, до макарони със сирене, от друга страна, има и такива, които предпазливо заобикалят рафта с него в полза на белия чедър или бри.  

Край на диетите: Пълномаслените мляко, сирене и сметана снижават риска от сърдечни заболявания и смърт с 30%

Но какво е това, което прави синьото сирене толкова синьо?  

Отговорът е в гъбичките, по-конкретно в един вид, наречен Penicillium roqueforti. Той се използва при производството на много сини сирена - сиренето “Рокфор”, както и други познати разновидности като горгонзола. При растежа си гъбата произвежда спори, които съдържат синьо-зелен пигмент. В продължение на много години всички сме приемали, че сиренето, произведено по този начин, ще бъде синьо. Но д-р Пол Дайър и екипът му се осмелиха да мечтаят за нещо по-различно, по-цветно. 

"Интересуваме се от гъбичките на сиренето от повече от 10 години и традиционно, когато се разработват сирена, узрели с плесен, се получават сини сирена като горгонзола и “Рокфор”, при които се използват фиксирани щамове гъбички със синьо-зелен цвят. Искахме да видим дали можем да разработим нови щамове с нови вкусове и външен вид", казва д-р Дайър, професор по биология на гъбите.  

"Начинът, по който постигнахме това, беше да предизвикаме полово размножаване на гъбите, така че за първи път успяхме да създадем широка гама от щамове, които имаха нови вкусове, включително привлекателни нови леки и интензивни нотки. След това създадохме нови цветни версии на някои от тези нови щамове", посочва Дайър.  

Изследователите започват с използването на биоинформатика и генетичен анализ, за да определят биохимичния път, по който постепенно се образува синият пигмент в P. roqueforti. Всъщност пигментът започва с бял цвят и преминава през нюанси на жълто-зелено, червено-кафяво-розово, тъмнокафяво и светлосиньо, преди да стигне до класическия оттенък, който всички сме виждали на празничната си дъска със сирене.  

Чрез мутиране на гени, използвайки техника, безопасна за храните, те успяват да получат различни цветови варианти, които могат да използват за производство на сирене, след като проверяват дали няма нежелани ефекти, които биха могли да застрашат безопасността, като например увеличаване на производството на гъбични токсини. 

Новите сирена със сигурност ще придадат естетически вид на вашата дъска с колбаси, но какво ще кажете за вкуса им?  

Екипът тества сирената с помощта на диагностични инструменти в лаборатория. "Установихме, че вкусът им е много сходен с този на оригиналните сини щамове, от които са получени", обяснява д-р Дайър. 

Но когато сирената бяха представени на студенти и служители на Университета в Нотингам, реакцията била изненадваща. 

"Интересното беше, че след като създадохме сиренето, направихме дегустационни опити с доброволци от целия университет и установихме, че когато хората опитваха по-светлите щамове, те смятаха, че вкусът им е по-мек. Докато по-тъмният щам им се струваше с по-интензивен вкус. По същия начин при по-червеникавокафявия и светлозеления сорт хората смятаха, че те имат плодов пикантен елемент - докато според лабораторните уреди вкусът им беше много сходен. Това показва, че хората възприемат вкуса не само от това, което вкусват, но и от това, което виждат", смятат експертите.   

Ако умирате от желание да се сдобиете с дъгообразно сирене, това може би наистина ще бъде възможно в близко бъдеще. Изследователите работят с частна компания, която вече се опитва да пусне на пазара многоцветното сирене. 

Д-р Дайър дори изказа несигурно предположение, че промяната може да убеди някои новаци в синьото сирене да преминат на тъмната страна: "Лично аз мисля, че това ще даде на хората наистина задоволително сетивно усещане, когато ядат тези нови сирена, и се надявам да привлече някои нови потребители на пазара." 

Връща се мъж от командировка и пита 5 годишния си син: - Докато ме нямаше, дойде ли някой чичко на гости? - Нееее! - А,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Най-търсените умения и професии в България и Европа през 2025 г.​

Най-търсените умения и професии в България и Европа през 2025 г.​

Пари Преди 1 час

Технологичният напредък, демографските промени и преходът към зелена икономика оформят новите правила

Догоните и Сириус: Африканското племе с древни познания за Космоса

Догоните и Сириус: Африканското племе с древни познания за Космоса

Любопитно Преди 3 часа

Неговите космологични представи и астрономически знания предизвикват интерес и дебати сред учени и изследователи от десетилетия

Трудова експлоатация: Чужденка разказва как е превърната в робиня у нас

Трудова експлоатация: Чужденка разказва как е превърната в робиня у нас

България Преди 3 часа

Жената твърди, че работодателите ѝ взели документите и я заплашвали

Районното управление в Кюстендил има нов началник

Районното управление в Кюстендил има нов началник

България Преди 3 часа

Главен инспектор Иван Георгиев работи в системата на МВР от 2003 година

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

Внимание, шофьори! Полицията с мерки срещу нарушителите на пътя по празниците

България Преди 3 часа

Големи задръствания са се образували в района на Кресна в посока Гърция

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

"Войната в Украйна ще спре, когато Путин каже "победихме"

България Преди 4 часа

Президентът на Русия не се интересува от общественото мнение и колко хора умират, заявиха преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев и международният анализатор Чавдар Стефанов

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

"Знаем добре какво правите": САЩ с остро предупреждение към Иран

Свят Преди 4 часа

Ще си понесете последствията на място и време, които ние ще изберем, заяви американският министър на отбраната Пийт Хегсет

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

Протест пред полицията в Хасково след убийството на Магдалена Русева

България Преди 4 часа

Като причина за недоволството на хората се посочва бездействието на органите на реда

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Шест месеца от трагедията на жп гарата в Нови Сад

Свят Преди 4 часа

Студенти и синдикати продължават с протестните действия

Петима души загинаха при трагичен инцидент в семейна ферма в Сърбия

Петима души загинаха при трагичен инцидент в семейна ферма в Сърбия

Свят Преди 4 часа

Властите го определят като един от най-тежките подобни случаи в региона в последните години

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

Шофьор без книжка загина при катастрофа на АМ „Хемус“

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал на 384-ия километър на магистралата, в района на Провадия

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Хан Док Су подаде оставка и обяви кандидатурата си за президентските избори

Свят Преди 5 часа

Постът временно ще заеме министърът на финансите Чой Сан Мок, както изисква законът

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

Министерството на туризма поема управлението на плаж „Болата“

България Преди 6 часа

Ще се работи за осигуряване на свободен достъп до плажа