2

З апознайте се със семейство Росети: Кристина, нейният брат Данте Габриел и съпругата му Елизабет. Тяхното изкуство и поезия смаяли викторианска Великобритания, но дали най-голямото им наследство се състои най-вече в творчеството им или в бохемския им дух? „Росети“ - нова изложба в Tate Britain, ни кани в света на едно много нетипично викторианско семейство - свят, в който авангардната мода среща женското освобождение, наркоманията, политическия радикализъм и вомбатите.

Семейство Росети се занимавали с всичко странно и екстремно“, казва Карол Якоби, кураторът на изложбата, пред BBC Culture. "Те били много нетърпеливи към конвенционалните правила на изкуството и литературата. Оглеждали се за алтернативи и поставили началото на първото авангардно арт движение във Великобритания."

За някои картините на Данте Габриел Росети (и братството на прерафаелитите, движението, на което той бил съосновател) са твърде точни и чисто морализаторски, особено ако бъдат сравнени със съвременниците му от френските художествени движения като импресионистите и постимпресионистите и техните по-смели експерименти с формите, както и по-откровеното изобразяване на съвременния живот. Но подобно твърдение пропуска най-важния аспект от влиянието на Росети във Великобритания. Техният основен принос бил радикално новото отношение към художниците и жените творци в страната – това на „бохема“.

Терминът бил използван да назовава ромските пътешественици във Франция и останал да се използва за определяне на хора с нетрадиционно поведение и експериментални модни избори или още тези, които нарушават правилата на обществото и се стремят към приключения и свобода на изразяване. Бохемският дух на необичайната мода и екстравагантното поведение е в основата на съвременната музика, дизайн, облекло и изкуство. В основата си бохемството е противопоставяне на всяка ценност, възприемана от средните класи. Това включва конвенционалните роли на половете, консервативно отношение към любовта, традиционните семейни ценности, съответствието в облеклото и потискането на чувствените удоволствия.

Как обаче Росети дали тласък на този особен начин на живот сред артистите във викторианската консервативна Великобритания? И какво общо имат вомбатите? Всичко започнало с нетрадиционното семейно домакинство. Росети били първо поколение лондончани: баща им бил италиански борец за свобода и поет, а майка им била учена, също от италианско семейство. Младите Росети били отгледани в уникална среда, където прогресивната политика и художественото творчество били с най-висока стойност.

Поезията на Кристина Росети (1830-1894) била публикувана за първи път, когато била едва на 16 години. Вероятно най-известната й поема е „Пазарът на гоблините“ (написана през 1859 г.), изумително оригинална алегория за сексуалността, покварена от един материалистичен свят.

Тези теми по-късно били отразени в картините на Габриел и Елизабет. Кристина била тих радикал, водеща нетрадиционен живот за жена от онова време. Тя изградила изключително успешна и добре платена кариера без буржоазната зависимост от съпруг, който да играе ролята на финансов настойник в живота й.

„Рокендрол ексцесии“

Ако все още се чудите за вомбатите, те са свързани с брата на Кристина, Данте Габриел Росети (1828-1882). Още на 20 години той станал съосновател на ново революционно арт движение - Братството на прерафаелитите. То се противопоставяло на Кралската академия на изкуствата на Великобритания. Прерафаелитите вярвали в изкуство, което може да предложи истина, основана на точност на възприятията и морална смелост, като според Габриел и двете липсвали в академичното изкуство, предпочитано от средните класи. Той водел своите артистични съвременници и съмишленици с харизма, вдъхновение и революционни възгледи, които можели понякога да бъдат дразнещо странени и често граничещи със скандалното.

Габриел напуснал училището по изкуства – колко по-голям бохем от това може да бъде човек“, казва Карол Якоби. „Той носел вечерно облекло през деня и бил първият, който се обличал в черно, за да бъде готин.“

По отношение на любовта Габриел бил либерален и опитвал да види докъде може да стигне. В отношенията си бил безразличен към чуждите емоции, освен към собствените си. Докато бил в дългосрочна връзка с Елизабет Сидал (която продължи 10 години, преди той да й предложи брак), Габриел излизал и с Фани Корнфорт, популярен прерафаелитски модел. По-късно той имал връзка и с Джейн Морис, съпругата на неговия приятел Уилям Морис.

След като Сидал починала през 1862 г., Габриел се преместил в къща в Чейн Уок, Челси и станал домакин на рокендрол ексцесиите му и особено на манията му по екзотичните домашни любимци. Вомбатите му били любими, но освен тях отглеждал броненосец, пауни, кенгуру, къртица и померанска хрътка на име Пънч. Неговият домашен любимец тукан бил научен да язди лама около къщата. Тези животни често вилнеели в домакинството или бягали и тероризирали уважаваните съседи на Габриел. Според американския художник Уислър една късна вечер Габриел наредил да донесат вомбата му на масата заедно с кафе и пури, за да може да се наслади на четенето на госта си скандалния поет Алджърнън Чарлз Суинбърн.

Триумф и трагедия

Тези истории разкриват ключови аспекти от бохемския му характер – пренебрежение към буржоазните норми, склонност към самомитологизиране и може би най-влиятелната идея, че изкуството не трябва да бъде затваряно в галерия или музей. За Габриел самият живот бил форма на изкуство. Ексцесиите на Габриел достигнали нови дълбочини през 1869 г., когато той ексхумирал трупа на Сидал от гроба й в гробището Хайгейт, за да вземе ръкопис със стихотворения, който поставил под косата й. Страниците трябвало да бъдат накиснати в дезинфектант в продължение на две седмици, преди Габриел да може да ги препише за публикуване. Подобно на Сидал, Габриел починал сравнително млад през 1882 г. от пристрастяване към алкохола и хлоралхидрата, седатив предписан му от лекар.

Елизабет Сидал (1829-1862), любовница и евентуална съпруга на Габриел, бил жена пионер от XIX-ти век. Тя създавала свои нетрадиционни и самоизработени дрехи и се утвърдила като независимост като художник. „Тя напълно предефинирала женското облекло“, казва Якоби. „Тя просто не можела да се занимава с кринолини, корсети и всички тези неща, така че това, което направила, било да преработи дрехите си. Започнала да излиза с разпусната коса. Тази свобода на облеклото била изключително вдъхновяваща. Това се превърнало в новия, прогресивен външния вид – ако искате да се видите като прогресивна млада жена, ето как бихте се обличали.

Сидал била жена от работническата класа, която била наета в магазин за шапки, преди да се сприятели с прерафаелитите през 1849 г. Била модел за техните картини и след това самата тя станала художничка. Габриел и Елизабет си сътрудничили и си повлияли взаимно. Тяхната любовна афера и вероятен брак били както бурни, така и проблематични и станали митологизирани фигури от онова време. Но имало аспекти на нейния бохемски характер, които силно се откроявали в нейната история.

Тя не водела живота си според правилата“, обяснява Якоби. „Тя прекарала години с Росети, преди да се оженят, и напоследък има теории, че съвсем не е чакала Габриел да й поиска ръката, а умишлено запазила независимостта си.

Сидал била самоука и се противопоставяла на социалната категоризация. Носела освобождението като знак на гордост. Тези й черти били изключително новаторски за тогавашното общество във Великобритания, но се превърнали в самата дефиниция за бохемство през следващия век, а и след това. За съжаление, подобно на Габриел, Елизабет била жертва на пристрастяване: тя починала от свръхдоза лауданум, опиоид, използван като болкоуспокояващо през XIX-ти век.

Историята на Росети е изпъстрена колкото с триумфи, толкова и с трагедии. Но техният най-голям принос към историята на изкуството (завещан в три много различни житейски истории) бил да създадат първата британска артистична субкултура, живяла в пряк конфликт с викторианските разбирания. Кристина разбила половите стереотипи за женското творчество, любовта и семейния живот. Габриел пренебрегнал всички буржоазни норми и превърнал ежедневието си в артистично събитие. Сидал създала уникална творческа и модна независимост. Вместо да водят начина на живот, диктуван от обществото, те избрали свой собствен път и се превърнали в арт-бохемите на Великобритания.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 41 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 3 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 4 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април