0

С лед като директор от Флорида беше принуден да подаде оставка, защото на учениците била показана статуята на Давид на Микеланджело, BBC хвърля поглед върху историята на цензурата в света на изкуството.

Почти от момента, в който високата 5 метра гола мраморна статуя била изваяна през 1504 г., шедьовърът на Микеланджело отстоява позициите си срещу вечните обвинения в неприличие. През XVI-ти век тя дори била  снабдена с нелепа препаска от метални смокинови листа, махнати едва в средата на 20-ти век.

1. Марк Куин, „Себе си“, 1991 г.


На всеки пет години, в продължение на пет месеца, британският художник Марк Куин изцеждал 5 литра от собствената си кръв и ги разливал в полупрозрачен, охладен калъп на лицето си. Резултатът е непрекъснато възникваща поредица от автопортрети, в които художникът може законно да твърди, че е вложил повече от себе си, отколкото всеки друг преди него. За някои наблюдатели поредицата на Куин, наречена „Self“, не е нищо повече от ужасяваща и вампирска каскада. За други творбата въплъщава трогателен и смел принос към традицията на себепредставяне, за която са допринесли велики художници като Рембранд, Ван Гог и Синди Шърман - творба, която дълбоко подчертава крехкостта на битието.

2. Алън Джоунс, „Стол“, 1969 г.


Създателят на този “Стол“, британският поп артист Алън Джоунс, е обвинен, че е третирал предмети като жени и обратно. „Стол“ (заедно с придружаващите го елементи „Стойка за шапки“ и „Маса“) превърна оскъдно облечени женски манекени в неергономично проектиран комплект от неприлични непристойни мебели. На Международния ден на жената през март 1986 г. произведението било залято с препарат за отстраняване на боя от двама активисти, ужасени от шовинистичната чувствителност на скулптурата. Киселината разяла лицето и шията на манекен, стопявайки неудобната поза, в която PVC творбата била замръзнала.

3. Пиеро Мандзони, "Мерда д’Артиста", 1961 г.


Ако „Фонтанът“(писоар) на Дюшан може да бъде възприет от света на изкуството като естетически обект сам по себе си, може би не е изненадващо, че на някакъв етап един художник ще експериментира със самите екскременти и ще се опита да ги представи като изкуство. През 1961 г. италианският авангарден художник Пиеро Мандзони (който година по-рано оставил наблюдателите ужасени, когато представил балон, пълен със собствения му дъх като произведение на изкуството), направил точно това – натъпкал в 90 тенекиени кутии 2700 грама от собствените си изпражнения. Смята се, че произведението се родило като отговор на подигравателен коментар на баща му, който притежавал фабрика за консерви, оприличавайки работата му на екскременти. През 2016 г. една от кутиите била продадена на търг за 275 000 евро.

4. „Изтритата рисунка“ на де Кунинг, Робърт Раушенберг, 1953 г.


През 1953 г., същата година, в която кураторите от V&A вярвали, че очите на съвременните хора ще могат да се справят с гениталиите на Дейвид, американският художник Робърт Раушенберг опитал да „разсъблече“ една картина. Любопитен да разбере дали произведение на изкуството може да бъде създадено чрез премахването му, Раушенберг убедил своя приятел, холандско-американския абстракционист Вилем де Кунинг, да пожертва своя скорошна рисунка за експеримента. Резултатът е хартия, изчистена от всеки белег характерен за една картина. „Изтритата рисунка“ предизвиква наблюдателите да решат дали липсващото изображение изобщо е изображение или истинската изложена работа е идеята за празната рамка, която заобикаля отсъствието на художествени белези – скулптурно място за безкрайна загуба на артистичност.

5. Кристо и Жан-Клод, "Заобиколени острови", 1983 г.


Не всички, които са имали възможността да видят 11-те острова в залива Бискейн в Маями, покрити сюрреалистично в розова полипропиленова тъкан за две седмици през май 1983 г. от художниците Кристо и Жан-Клод, са били съблазнени от приказната им магия. Еколози протестирали срещу инсталацията, притеснени от дългосрочния ефект, който 603,870 квадратни метра синтетична пластмаса, разпъната върху местообитанията на морски крави и гнездящи скопи, може да има. Диалогът, който произлязъл от инсталацията, а именно за крехкостта на средата, в която живеем, е била сред целите на художниците.

6. Трейси Емин, „Моето легло“, 1998 г.


Въпреки че леглото, като архетипен обект, е служило като незаменим реквизит в някои от най-великите произведения на западното изкуство – от „Венера Урбинска“ на Тициан до „Спалнята в Арл“ на Ван Гог, от „Голата Маха“ на Гоя до „Кошмарът“ на Хенри Фюзели – общественото възмущение от инсталацията на британската художничка Трейси Емин на нейното разхвърляно легло през 1998 г., било интензивно и продължително. Гледката на едно мястото, което изразява "депресивен епизод от живота на художничката, през материалните отломки на разрошената психика и неоправеното легло" бързо се превърнали в повод да се твърди, че съвременното изкуство е изгубило пътя си. Защитниците на произведението пък били изненадани, че повече от 80 години след писоара на Марсел Дюшан, едно разхвърляно легло може да предизвика такова възмущение и се чудели дали истинското възражение не е за това, че една жена се е настанила така „нагло в мъжки музей“.

7. Дейвид Черни, „Акула“, 2005 г.


На фона на дръзката инсталация на британския художник Деймиън Хърст „Физическата невъзможност за смърт в съзнанието на някой жив“ (1991 г.), която включвала виеща се акула, суспендирана във формалдехиден разтвор, във витрината на чешкия художник Дейвид Черни пред посетителите изплувала вързаната скулптура на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин. За някои работата била на прага да внуши, че Хюсеин жертвата. За други, творбата била изключително графична. Насрочената изложба на спорната творба в музей в Миделкерке, Белгия, в началото на 2006 г. в крайна сметка била отменена с указ на кмета на града Мишел Ландуит от страх, „че определени групи от населението ще намерят творбата за твърде провокативна“.

8. Пол Маккарти, „Дърво“, 2014 г.

Понякога желанието да се цензурира противоречиво произведение идва от обидени наблюдатели, а не от предпазливи куратори. Такъв бил случаят през октомври 2014 г., когато огромната надуваема скулптура „Дърво“ на американския художник Пол Маккарти, издигната като коледна изложба на Place Vendôme в Париж, била съборена от вандали и впоследствие спукана. Поводът бил близката прилика на скулптурата с определен вид „играчки“, както било посочено от коментатори. Дори самият художник не успял да се отърве невредим. Възмутен посетител на инсталацията се изправил срещу Маккарти и го ударил три пъти в лицето, преди да изчезне в тълпата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 22 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 59 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София