1

К омбинацията на сладко и солено в една хапка не е за всеки, ако обаче сте от онези ценители с изтънчено небце, които не пропускат да поръсят солената баница със захар, ваш ред е да сготвите.

Най-страните и вкусни хранителни комбинации

Кейк със сирена и сладко от боровинки

  • 350 г крем сирене
  • 180 г сирене „Рикота“
  • 180 г захар
  • 6 яйца
  • 180 г краве масло със стайна температура
  • 1 портокал
  • 1 бурканче сладко от боровинки (220 г)
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 120 мл прясно мляко
  • пудра захар за поръсване
Източник: iStock/Getty Images

Настържете кората на портокала в голяма купа, добавете 4 с.л. от портокаловия сок, рикотата и крем сиренето, половината захар, 3 яйца и разбъркайте внимателно.

Разбийте маслото с останалата захар и към него, при непрекъснато бъркане, добавете и 3 яйца. Налейте прясното мляко, сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте, докато се получи гъсто кексово тесто.

Покрийте с пергаментова хартия форма за печене с диаметър 26 см и махащо се дъно. Изсипете кексовото тесто във формата. Сложете боровинките и крема и с вилица направете шарки.

Загрейте фурната на 170 градуса. Печете около 25 минути, след това намалете на 150 градуса и печете още 45 минути. Охладения кейк поръсете с пудра захар, нарежете на парчета и сервирайте.

Сладко-солени бисквити

  • 125 г брашно
  • 1/4 ч. л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 60 г краве масло (на стайна температура)
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. мед
  • 30 г пудра захар
  • 50 г сушени череши
  • 50 г орехи
  • 100 г краве сирене
Източник: iStock/Getty Images

Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Маслото се смесва със зехтина, меда и захарта, и се разбива с миксер.

Маслената смес се добавя към сухите съставки и се разбива с миксер за кратко. Слагат се накълцаните череши и орехи, и натрошеното сирене, и се разбърква.

Сместа се оформя на фитил, увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер за 30 минути. След това се нарязва на шайби, които се подрежда в тава, застлана с пергаментова хартия и се пекат 15 минути в загрята на 160 градуса с вентилатор фурна.

Пилешки бутчета на грил с боровинков сос

  • 1,2 кг цели пилешки бутчета
  • 4 с. л. зехтин
  • 1/4 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. риган
  • сол и черен пипер на вкус за соса:
  • 400 г замразени боровинки
  • 1/2 глава лук
  • 150 мл балсамов оцет
  • 3 с. л. кафява захар
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 лимон
  • 1/4 ч. л. сух джинджифил
  • сол и черен пипер на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. Налива се оцетът, прибавят се захарта, сол и черен пипер на вкус. След това се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му.

Прибавят се боровинките. Овкусява се с джинджифила. Готви се около 10 минути и се пасира.

Зехтинът се разбърква с червения пипер, ригана, сол и черен пипер. Пилешките бутчета се изваждат от опаковката.

В месото се правят прорези. Бутчетата се намазват с овкусения зехтин. Пекат се на грил до готовност.

След това се мажат с малко от соса и отново се запичат на грил – по минута от всяка страна – докато леко се карамелизират по повърхността. Изпечените пилешки бутчета се сервират с останалия сос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.   

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
<p>Край на карантината в Банско</p>
Ексклузивно

Край на карантината в Банско

Преди 2 часа
<p>VW &bdquo;гори&rdquo; по 2 млрд. евро седмично</p>
Ексклузивно

VW „гори” по 2 млрд. евро седмично

Преди 2 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини