3

П рез пролетта на 1945 г. майор Гордън Дейли изминава със своя джип на канадската армия 500 мили от Нидерландия до Берлин за един ден.

Единственото му предишно пътуване до Германия е било девет години по-рано, когато помага на Великобритания да спечели златото по хокей на лед на Зимните олимпийски игри през 1936 г. По време на това пътуване той се запознава с Адолф Хитлер. Този път не го среща.

Дейли пристига в германската столица три дни след самоубийството на фюрера и когато Втората световна война е към своя край. Там той се сблъсква с Иън Гордън.

Гордън е военен кореспондент, който отразява падането на града и победата на Съюзниците. Но в предишния си живот в мирно време е отразявал хокея на лед и играча Дейли.

Гордън се качи в джипа и заедно направиха обиколка на разрушения Берлин. Скоро се натъкнаха на това, което беше останало от Райхсканцлерството - самото сърце на нацистката власт - и в градината намериха няколко изхвърлени бидона.

Двамата смятат, че те вероятно са били използвани при изгарянето на тялото на Хитлер. В хаоса нямало кой да каже друго. Дейли решава, че те биха били добър сувенир.

По-късно минават покрай опашка от цивилни, които се редят на опашка за супа, раздавана от съюзническите войски. Един разчорлен мъж привлича вниманието им. Това беше Руди Бол, човек, когото преди по-малко от десетилетие бяха видели при съвсем други обстоятелства.

Бал е еврейската звезда на германския отбор по хокей на лед, срещу когото Дейли се изправя на Олимпийските игри през 1936 г. Дайли и Гордън бяха зашеметени. Как Бол е оцелял през войната? Как се е спасил от геноцида на Хитлер?

Опитите да се разбере това 78 години по-късно не са били лесни.

Остават много въпроси, а някои отговори са довели до още по-големи въпроси.

Руди Бал е роден в Берлин през 1910 г., най-малкият от тримата братя след Герхард и Хайнц. Баща му е германец, а майка му - литовска еврейка.

И тримата братя играят хокей на лед и тримата печелят шампионата на Германия с местния отбор Berliner SC. И тримата ще играят и за Германия.

Това е период на разцвет на германския хокей на лед и Руди Бол е голяма част от него, като помага на страната си да спечели сребро от световното първенство през 1930 г. и бронз на Зимните олимпийски игри в Лейк Плесид през 1932 г.

Но през 1933 г., когато политическата обстановка се влошава с идването на власт на Хитлер и нацистката партия, и тримата братя Бол напускат, приемайки предложения да играят в Италия и Швейцария и избягвайки нарастващото преследване на евреите в родината си.

По това време Германия вече е получила правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 1936 г. Подходът им към игрите е източник на объркване, особено след като през 1932 г. Хитлер произнася реч, в която ги определя като "игра, вдъхновена от юдаизма, която не може да бъде поставена в Райх, управляван от националсоциалисти".

Но след като нацистите вече са на власт, министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс вижда, че те могат да бъдат използвани за собствени цели.

С нарастването на антисемитизма в Германия се изгарят еврейски книги и се бойкотират предприятия. През септември 1935 г. на евреите е забранено по закон да бъдат германски граждани и вече нямат право да се женят за "арийци". 

Историята на Ервин Ромел - нацистикят генерал, близък до Хитлер, участвал в заговор срещу него

Международният олимпийски комитет поиска гаранции. Нацистите отговарят, че германските евреи все пак ще могат да участват в националния отбор. Дали ще ги изберат или не, е друг въпрос.

С ръст метър и половина Бол е дребен в сравнение с днешните играчи, но е светкавично бърз и с точен удар. Бил е звезден играч и е водил класацията в повечето от отборите си. Когато е обявен германският отбор по хокей на лед, името му не фигурира в списъка.

В отговор на това един от съотборниците му, Густав Яенке, твърд защитник, който е представлявал Германия и в тениса за купа "Дейвис", отказва да играе, ако Бол не бъде включен в състава. Въпросът е обсъден на тайни срещи на нацистката партия и малка делегация пътува, за да разговаря с Бол. В крайна сметка е решено той да бъде включен.

Бол се съгласява да се върне, но само срещу обещанието, че на семейството му ще бъде позволено да напусне страната след игрите. Това беше договорено.

В необичайно кратка реч Хитлер официално обявява четвъртите зимни олимпийски игри за открити на 5 февруари 1936 г. на Олимпийския ски стадион пред близо 50 000 зрители и повече от 1000 състезатели.

Провеждат се международни дебати за бойкот, като в няколко западни държави се повдигат протести, но тази възможност отшумява. Докато домакинът Гармиш-Партенкирхен се подготвяше, повечето антисемитски надписи в околните села бяха свалени. Камиони на армията превозват войници на неуточнени маневри - официално те са били там в случай, че се наложи да се премести снегът в планините заради необичайно топлото време.

Уестбрук Пеглър, журналист от САЩ, пише за чужденци, които са били малтретирани от войниците, и оприличава голямото военно присъствие на сцена от Западния фронт. Това не се харесало на нацистите. Пресбюрото в Гармиш се свързва с "Ню Йорк Таймс", за да каже, че всеки, който съобщава за голям брой войници в района, е лъжец.

В хокея на лед Германия се изправя срещу трудна предварителна група, която включва фаворитите - Съединените щати и силните претенденти Италия и Швейцария. Най-трудният мач е насрочен първи, срещу американците в открита арена с 10 000 места.

Съединените щати отбелязват единствения гол още в началото, а поради падналия обилен сняг играта е провалена като зрелище с многобройни прекъсвания на играта за разчистване на пързалката. Въпреки поражението на Германия, всички бяха единодушни, че Бол е най-добрият играч на леда.

Следващият мач срещу Италия изведнъж се оказа задължителна победа. Поражението щеше да изхвърли германците от състезанието още в първите два дни. Дали за да окажат положителна подкрепа, или за да напомнят, че загубата е неприемлива, на мача присъстват високопоставените нацисти Рудолф Хес, който е заместник-фюрер, и Гьобелс.

Домакините изиграват пълен мач, като ограничиха шансовете на Италия и вкараха по един гол във всеки период за победата с 3:0. Топката вкара третия. Не се съобщава дали Хес и Гьобелс са аплодирали гола му.

Уникални снимки на Берлин по времето на Хитлер

Последният мач от групата срещу Швейцария се играе при температура от -11 °C, като Бол отново отбеляза гол за победата с 2:0. Германия се класира комфортно за втория етап на груповата фаза, където лесната победа над Унгария е помрачена от контузията на Бол. Той се опитва да играе, но ефективността му е намалена до края на турнира.

С най-добрия си играч, който едва успява да даде своя принос, Германия е изправена пред два решителни мача. Първият е срещу непобедената Великобритания, която току-що е направила вероятно най-големия олимпийски шок в хокея на лед за всички времена с победата си над Канада.

Канадците влизат в игрите с рекордните 16 победи и едно равенство на Олимпиадата, като надвиха противниците си с 209:8 и спечелиха всички предишни златни медали. Великобритания, с подкрепата на бурната германска публика, спечелва с 2:1 напук на всички.

Този път обаче тълпата е неистово настроена в полза на Германия. За да приключи първият период, се налага един от официалните лица да стреля с пистолет в нощното небе, защото свирките на съдиите са заглушени от тълпата.

При равенство 1:1 се налага да се играе извънредно. Дикторът съобщава на зрителите, че последните влакове обратно към Мюнхен ще се забавят, за да могат да гледат края. Биват изиграни три продължения на извънредното време, без да бъде отбелязан нов гол, преди мачът да бъде обявен за равен.

Бол изиграва контузията си, но има малко време да се възстанови преди следващия мач на Германия срещу Канада. Загубилият щял да бъде елиминиран. Грубият стил на срещата със сигурност не му е помогнал; битките на леда заплашват да се пренесат на трибуните, докато Канада побеждава с 6:2. Гьобелс и Херман Гьоринг правят изявления, в които молят публиката да запази спокойствие.

Германия е елиминирана. Финалният кръг от четири отбора за определяне на медалите щял да се проведе без тях.

В края на Игрите канадският журналист Матю Халтън, който иска да напише статия, потърсил Бол.

Журналистът го попитал как е могъл да понесе да играе за отбор, представляващ нацисткия режим, който е преследвал сънародниците му евреи. Бол отговаря, че ако е отказал, това не би помогнало на еврейското население на Германия, а напротив, "може да им навреди".

Халтън отбеляза, че по време на разговора си срамежливият Бол е наричал германските си съграждани и отбора си "те", а не "ние".

По това време главната грижа на Бол е била сделката, сключена за семейството му. Властите удържат на думата си. През юли, по-малко от шест месеца след зимните олимпийски игри, родителите на Бол Леонхард и Гертруда отплават от Саутхемптън на последния етап от пътуването към безопасността, присъединявайки се към брата на Руди Хайнц в Южна Африка.

Имало обаче уловка. Руди е помолен да остане и да играе в Германия.

Трудно е да се каже колко голям избор е имал по този въпрос. Поглеждайки назад, като се има предвид, че по-голямата част от семейството му е заминала и че той е играл в чужбина преди Олимпийските игри, това изглежда неочаквана промяна на мнението.

Бол не е единственият еврейски спортист, на когото е предоставена закрила, за да могат нацистите да използват спортния му талант през 1936 г.

През 1935 г. олимпийската състезателка по фехтовка Хелене Майер напуска Германия и заминава за САЩ, след като е лишена от гражданство. Дали водена от опасения за семейството си, останало в Германия, или от желание да се върне в светлината на прожекторите, тя се съгласява да се състезава за домакините на Летните игри през 1936 г. и печели сребърен медал. След това ѝ е разрешено да замине за САЩ.

Майер, чийто баща е евреин, се превръща в една от първите жени спортни знаменитости, когато печели злато по фехтовка за Германия като тийнейджърка на Олимпийските игри през 1928 г. Тя е лишена от германското си гражданство в рамките на антисемитските закони на нацистите, но приема покана да завърши в Берлин 1936 г.

Бал, независимо от собствените си причини, остава в Германия. Връща се в стария си отбор Berliner SC и продължава да вкарва ключови голове, докато титлите на Германия се трупат, а войната наближава. Олимпийските игри също не са последната му изява за Германия. Бол играе и на Световното първенство през 1937 г. в Лондон и на следващото издание в Прага.

С избухването на Втората световна война международният хокей на лед е спрян, но докато около него в Берлин падат бомби, кариерата на Бол продължава.

1941: Нацисткото коледно парти на Хитлер

Той и старият му приятел Яенке играят един до друг в лига от 10-12 отбора, включително отбори от Чехословакия и Австрия.

Последният мач на Бол е през януари 1943 г., а малко повече от година по-късно, когато военните усилия на Германия на изток и на запад се разпадат, всички спортни първенства в страната са отложени до второ нареждане.

По това време Бол се измъква от Берлин, за да живее в лятната си къща сред горите и езерата на външните западни предградия на града.

По време на възхода на Третия райх, убийствения му разцвет и краха му, Бол оцелява.

Може би произходът му е помогнал - докато майка му е еврейка, баща му не е.

Известността му може би също го е предпазила; той е забавен и пламенен играч, а заедно с красивата си партньорка Хилма Клопш са били добре известни във военния Берлин.

Бол никога не говори публично за преживяванията си по време на войната, за изборите, пред които е бил изправен, и за компромисите, които е направил.

Неговият племенник Ричард, който сега е на 79 години, си спомня за човек, който не се е връщал към това време и със семейството си.

Те може би са познавали твърде добре дилемите на Бол.

Ричард разказва, че докато Руди е играл хокей на домашния фронт на нацистка Германия, чичо му - братът на Руди Герхард - е служил в армията на режима.

В книгата на Брайън Марк Риг "Еврейските войници на Хитлер" от 2002 г. се посочва, че през Втората световна война за Германия може да са служили 100 000 или повече бойци с еврейско наследство.

По времето, когато Руди Бол е забелязан да се реди на опашка за супа, той и семейството му най-накрая са се освободили от задълженията и заплахата на нацисткия режим.

Дайли, бившият играч, станал войник, който забелязал Бол да чака за храна, води интересен живот след войната.

Той стои зад първия сафари парк в Канада и е директор на симфоничния оркестър на Ню Брънзуик. Бил е също така президент на Асоциацията на Обединените нации в Отава и директор на канадската организация "Оксфам" и на Канадския съвет по изкуствата.

Той успява да направи всичко това, докато служи в канадската армия на различни места по света. Дайли умира в Канада през 1989 г.

Що се отнася до кутиите с бензин? Той ги дарява на Канадския военен музей в Отава.

Бал тренира съюзнически военнослужещи в Берлин непосредствено след войната, преди през април 1948 г. той, Герхард и Хилма да се качат на борда на самолет на берлинското летище Темпелхоф, пътуващ за Южна Африка и семейна среща.

Това ще бъде повод, оцветен с тъга. През същия месец семейството научава подробности за случилото се с лелята на Бол - по-голямата сестра на баща му - Хулда.

Тя е починала в Терезиенщадт - лагер в Чешката република, през който са минавали жертвите на нацистите на път за концентрационните лагери на изток.

В по-късните си години Бол е описван като чаровен и безупречно облечен, като от време на време проявява мрачния си берлински хумор, който го е поддържал в по-тежки времена.

Точният му път през опасностите и клопките на нацистка Германия никога няма да бъде напълно известен, но постижението на Бол да оцелее през войната и да процъфти на леда е признато със закъснение.

През 2004 г., 29 години след смъртта му на 64-годишна възраст в Йоханесбург, Бол е приет в Залата на славата на Международната федерация по хокей на лед.

А в тихите берлински предградия, сред нови къщи, поклащащи се дървета и пеещи птици, една улица вече носи името на звездата, която не само оцелява, но и блести.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 11 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

ж

Заболяваме от коклюш 3-4 дни преди първите симптоми, имунитетът след него не е доживотен

България Преди 12 минути

Най-сигурните мерки срещу болестта са превенцията и имунизацията

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 46 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 2 часа

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 3 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 3 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 3 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса