25

А ко животът е често срещан в нашата Вселена, а ние имаме всички основания да подозираме, че е така, защо не виждаме доказателства за него навсякъде? Това е същността на парадокса на Ферми - въпрос, който измъчва астрономите и космолозите почти от самото начало на съвременната астрономия.

Учени обясниха защо извънземни още не са посетили Земята

Това е и аргументацията зад хипотезата на Харт-Типлер,

едно от многото предложени решения, което твърди, че ако в нашата галактика се беше появил развит живот някога в миналото, щяхме да видим признаци за неговата дейност навсякъде, където погледнем. Възможните признаци включват самовъзпроизвеждащи се сонди, мегаструктури и други дейности.

Сериен убиец, НЛО, цунами? Мистерията с плаващите крака в Канада

От друга страна, няколко предложени решения оспорват идеята, че

напредналият живот би могъл да действа в такива огромни мащаби. Други предполагат, че напредналите извънземни цивилизации биха се занимавали с дейности и на места, които биха ги направили по-малко забележими.

Учени подготвят правила за комуникация с извънземни

В неотдавнашно изследване германско-грузински екип от изследователи предложи, че

напредналите извънземни цивилизации (ЕТС) биха могли да използват черни дупки като квантови компютри.

Това е логично от гледна точка на ИТ и предлага обяснение за очевидната липса на активност, която виждаме, когато гледаме космоса.

Места в България, за които се твърди, че са посещавани от извънземни

Изследването е проведено от Джиа Двали, теоретичен физик от Института по физика "Макс Планк"

и катедрата по физика в университета "Лудвиг-Максимилианс" в Мюнхен, и Заза Османов, професор по физика в Свободния университет в Тбилиси и изследовател в Грузинската национална астрофизична обсерватория "Харадзе" и Института SETI.

Първото проучване на SETI (проект Ozma) е проведено през 1960 г.

и е ръководено от известния астрофизик д-р Франк Дрейк (предложил уравнението на Дрейк). Това проучване разчита на 26-метровия (85-футов) радиотелескоп на обсерваторията Грийн Банк, за да слуша радиопредавания от близките звездни системи Тау Цети и Епсилон Еридани.

Оттогава насам по-голямата част от проектите SETI са насочени към търсене на радиотехнически знаци

поради способността на радиовълните да се разпространяват в междузвездното пространство. Както обясняват Двали и Османов пред Universe Today по електронната поща:

"Понастоящем търсим предимно радиосъобщения и има няколко опита за изследване на небето за откриване на кандидати за т.нар. сфера на Дайсън - мегаструктури, изградени около звезди. От друга страна, проблемът SETI е толкова сложен, че трябва да се тестват всички възможни канали.

Кой и къде е мистериозният "портал" към Вселената

Целият "спектър" от техносписъци може да бъде много по-широк:

например инфрачервеното или оптичното излъчване от мегаструктури, изградени и около пулсари, бели джуджета и черни дупки. Напълно ново "направление" трябва да бъде търсенето на аномална спектрална променливост на тези техносигнатури, която би могла да ги отличи от нормалните астрофизични обекти."

За много изследователи тази ограничена насоченост е една от основните причини

SETI да не успее да открие никакви доказателства за техносигнатури. През последните години астрономите и астрофизиците препоръчват разширяване на търсенето чрез търсене на други техносписъци и методи - например изпращане на съобщения до извънземен разум (METI).

Те включват насочена енергия (лазери), емисии на неутрино, квантови комуникации и гравитационни вълни, като много от тях са описани в Доклада на НАСА за техносигналите (публикуван през 2018 г.) и на семинара TechnoClimes 2020.

НАСА създава екип от учени за изследване на НЛО

За своето изследване Двали и Османов предлагат да се търси нещо съвсем различно:

доказателства за мащабни квантови изчисления. Предимствата на квантовите изчисления са добре документирани, като те включват способността да се обработва информация експоненциално по-бързо от цифровите изчисления и да е устойчива на декриптиране.

"Без значение колко напреднала е една цивилизация

или колко различен е нейният състав на частиците и химията от нашата, ние сме обединени от законите на квантовата физика и гравитацията. Тези закони ни казват, че най-ефективните хранилища на квантова информация са черните дупки.“

Тази идея се основава на работата на носителя на Нобелова награда Роджър Пенроуз,

който се прочу с предложението, че от черна дупка може да се извлече неограничена енергия чрез използване на ергосферата. Това пространство се намира точно зад хоризонта на събитията, където вливаща се материя образува диск, който се ускорява до скорост, близка до тази на светлината, и излъчва огромни количества радиация.

Няколко изследователи предполагат, че това може да бъде крайният източник на енергия за напреднали цивилизации.

Използвайки принципите на квантовата механика, Двали и Осоманов обясняват как черните дупки биха били най-ефективните кондензатори за квантова информация. Тези черни дупки вероятно ще бъдат изкуствени по природа и с микроразмери, а не големи и естествено срещащи се (с цел изчислителна ефективност).

В резултат на това, твърдят те, тези черни дупки биха били по-енергични от естествено съществуващите:

"Като анализирахме простите скалиращи свойства на времето за извличане на информация, показахме, че оптимизацията на обема на информацията и времето за обработка предполага, че за извънземните е максимално изгодно да се инвестира енергия в създаването на много микроскопични черни дупки, за разлика от няколко големи.

Радиацията на Хокинг, наречена в чест на покойния и велик Стивън Хокинг,

според теорията се освобождава точно зад хоризонта на черна дупка поради релативистки квантови ефекти. Излъчването на това лъчение намалява масата и енергията на въртене на черните дупки, което теоретично води до евентуалното им изпаряване.

Полученото в резултат на това лъчение на Хокинг, казват Двали и Осоманов, би било "демократично" по природа, което означава, че то би произвело много различни видове субатомни частици, които са откриваеми от съвременните инструменти:

5 любопитни факта за новия космически телескоп

"Най-голямото предимство на лъчението на Хокинг е,

че то е универсално за всички съществуващи видове частици. Следователно квантовите компютри на ETI трябва да излъчват "обикновени" частици като неутрони и фотони.

В много отношения тази теория повтаря логиката на скалата на Бароу,

предложена от астрофизика и математика Джон Д. Бароу през 1998 г. Преразгледана на скалата на Кардашев, скалата на Бароу предполага, че цивилизациите трябва да се характеризират не с физическото си овладяване на външното пространство (т.е. планета, слънчева система, галактика и т.н.), а на вътрешното пространство - т.е. молекулярната, атомната и квантовата сфера.

Тази скала е централна за хипотезата за трансцендентността - предложено решение на Парадокса на Ферми, което предполага, че цивилизациите биха "трансцендирали" отвъд всичко, което бихме могли да разпознаем.

В края на краищата, ако извънземният живот е изпреварил човечеството

(което изглежда разумно, като се има предвид възрастта на Вселената), логично е той отдавна да е надраснал радиокомуникациите и цифровите компютри.

Като се има предвид експоненциалната скорост, с която напредват изчислителните технологии (използвайки човечеството като образец), напредналите цивилизации може да разполагат с кратък прозорец, в който да излъчват на радиовълни. Това е ключова част от уравнението на Дрейк: параметърът L, който се отнася до продължителността на времето, с което цивилизациите разполагат, за да пуснат откриваеми сигнали в космоса.

Междувременно това проучване предлага още един потенциален техносвойствен признак,

който изследванията на SETI да търсят през следващите години. Парадоксът продължава да съществува, но е необходимо да открием само един признак за напреднал живот, за да го разрешим.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 17 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°