1

Л ятото идва, а с него и сезонът на климатиците.

Не всички са почитатели на ниските температури, което често предизвиква спорове на работното място и вкъщи.

Оказва се, че този проблем не е въпрос само на капризи и предпочитания. Прекалено ниските температури могат да влияят изключително негативно върху продуктивността на работното място.

Доказва го скорошно проучване на немски учени. Жените са по-продуктивни при по-високи температури, а мъжете – при по-ниски. Как да разрешим този проблем?

Източник: iStock/Getty Images

Виждали сме много проучвания, а и лични примери, които доказват, че жените предпочитат по-високите температури, но досега никога не се е онагледявала реалната връзка между това и продуктивността на нежния пол.

Немските учени, които решават да извършат това проучване, базират резултатите си върху над 500 души, мъже и жени, които се съгласяват да участват в съответното изследване.

Групата от хора е трябвало да реши тест за когнитивни умения, включващ въпроси от областта на математиката, литературата и логиката.

Източник: iStock/Getty Images

Температурата постоянно е била регулирана между 16 и 32 градуса по Целзий, а за всеки верен отговор участниците са получавали компенсация под формата на парично възнаграждение.

Резултатите: дамите постигат по-добри резултати с постепенното увеличаване на температурите, докато при господата верните отговори са повече при но-ниски температури.

При представителите от мъжкия пол обаче разликата не е толкова драстична, колкото при дамите.

Източник: iStock/Getty Images

Категорично решение на казуса все още няма. Според някои от експертите перфектната температура, която да се поддържа на работното място, за да са доволни всички, е около 22 градуса по Целзий.

В крайна сметка се оказва, че подходящата температура на работното място не само подобрява комфорта на служителите, а и влияе на тяхната продуктивност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@