10

Н а закуска, в офиса, след обяд и във всяко останало свободно време.

Пием кафе навсякъде и по всяко време, но къде е границата между полезното и опасното?

Понякога, дори несъзнателно, прекаляваме с количеството кофеин, което приемаме дневно, което може да се окаже опасно за доброто функциониране на процесите в организма ни.

Скорошно проучване на Университета в Южна Австралия установява къде е границата и колко чаши кафе на ден можем да си позволим, освен ако не искаме да навредим на тялото си.

Източник: iStock/Getty Images

Оказва се, че ако пием по шест или повече чаши еспресо на ден, това ще увеличи риска за доброто здраве на нашата сърдечно-съдова система.

За да се движим в границите на нормалното и полезното, най-добре е да не превишаваме пет чаши кафе дневно.

Авторите на изследването обръщат внимание и на количеството кофеин, което не бива да превишаваме на дневна база, тъй като то се съдържа, освен в кафето, и в чая, и какаото.

Каква е връзката между рисковия прием на кафе и състоянието на сърдечно-съдовата система? Кофеинът в кафето повишава кръвното налягане, което от своя страна би могло да доведе до сериозни сърдечни заболявания.

Източник: iStock/Getty Images

През 2015г. Европейският орган за безопасност на храните определи като допустимо количество кофеин между 200 и 400мг, което да се консумира на дневна база.

Важно е да се отбележи, че се препоръчва източниците на кофеин да са различни, тоест да не използваме кафето като единствен източник.

Количествата, определени от Европейския орган за безопасност на храните, се равняват на около 5 чаши кафе дневно, което означава, че всичко, което надвишава или се доближава до това количество би представлявало опасност за тялото ни.

Източник: iStock/Getty Images

Въпреки изнесените данни от съответния орган на ЕС учените не спират да правят нови и нови изследвания, с които най-сетне да постигнат консенсус относно темата за кафето.

Друг предмет на изследване от страна на австралийските учени е връзката между състояния като инфаркта и дневния прием на кофеин на съответния индивид.

Резултатите от проучването и използваните данни от генетичната база на UK Biobank показва, че хората, които пият повече от пет кафета на ден  имат 22% по-голям риск от развиване на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Източник: iStock/Getty Images

Както винаги, когато става въпрос за здравословния хранителен режим, никога не трябва да прекаляваме с количества храна и напитки, дори и да се касае за продукти, които по принцип влияят добре на организма.

„За да поддържаме доброто здравословно състояние на сърцето, трябва да ограничаваме дневния прием на кофеин и да се стараем да не надвишаваме шест чаши кафе на ден”, обяснява Елина Хипонен от южноавстралийския университет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@