6

М оже би ще е по-добре да не гледате телефона си, докато ходите по улицата. Особено, ако ви се случи да се озовете в Ню Йорк.

Едно от последните предложения на местните власти в града предвижда обявяването на тази дейност за противозаконна.

Според внесения проектоплан на демократите полицейските служители ще имат право да глобяват пешеходците, които гледат в телефоните си, за първо провинение с фиш между 25 и 50 долара, в случай, че не могат да докажат, че е било спешно.

Източник: iStock/Getty Images

Планираният закон ще бъде кратък и красноречив: „На всеки пешеходец, който пресича платното за движение, е забранено да използва каквото и да е електронно устройство”.

Предложението е внесено още миналата година, но едва по-рано този месец получи по-голяма подкрепа и възможност за евентуална реализация.

„Доказано е, че гледането в телефона разсейва прекалено много и поставя пешеходците в опасни ситуации”, се констатира в предложението.

„Не говорим само за падания и препъвания по улицата. Става дума за по-сериозни произшествия, които са напълно вероятни при подобен вид поведение на пътя”.

Източник: iStock/Getty Images

Внесеното предложение цитира още много проучвания, които доказват опасните последици от разсейването с телефон, докато пресичаме и ходим по улицата.

Групата, внесла законопроекта, казва, че тийнейджърите са най-рисковата част от обществото, тъй като те ползват смартфоните си постоянно и вероятността да бъдат блъснати от кола поради разсейване с телефон, е голяма.

„Децата много често не осъзнават опасността от разсеяното пресичане на улицата”, се казва още в агрументите на предложението.

Източник: iStock/Getty Images

Ню Йорк не е първият град в САЩ, който внася подобно предложение.

На няколко места в страната законът вече е в сила – Хонолулу и Монтклеър, Калифорния например.

Щатите Кънектикът и Ню Джърси също са внесли подобни законопроекти, чиято цел е да глобява пешеходци, които използват електронните си устройства, докато преминават по платното за движение на автомобили.

Източник: iStock/Getty Images

Ню Йорк вече предприе строги мерки относно шофьорите, които използват телефона си, докато карат – отнемане на точки за всяко следващо нарушение и отнемане на шофьорската книжка за срок от една година на лица под 21г.

Съдбата на закона, касаещ пещеходците, ще бъде ясна някъде след средата на юни месец.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@