4

В ъпреки че от смъртта ѝ са изминали няколко десетилетия, принцеса Даяна все още липсва на милиони хора по света. Внезапната ѝ смърт шокира света, а погребението ѝ остава едно от най-гледаните телевизионни излъчвания в историята.

Периодът на Даяна в кралското семейство е труден, тъй като аферата между Чарлз и Камила на практика разкъсва брака им. В същото време обаче се говори, че Даяна също е имала афера.

Нови разкрития: принцеса Даяна изневерила първа?

"Принцесата на народа" не е имала проблем да сподели подробности за това какъв е бил животът в кралското семейство и какво е смятала за несправедливо отношение. Няколко от писмата на Даяна бяха преоткрити или намерени през последните години, а сега още две от тях са обявени на търг.

Принцеса Даяна - вечното "момиче на народа"

Можем да видим една страна на принцеса Даяна, с която повечето хора вероятно не са запознати - палавата ѝ страна, след като тя е изпращала на гръцкия крал писма, които почти сигурно биха шокирали покойната кралица Елизабет - и много други кралски особи.

Животът на принцеса Даяна в кралското семейство е бил винаги бурен. След като се запознава, а след това се омъжва за тогавашния принц Чарлз, връзката на двойката се превръща в токсична.

Твърди се, че покойната кралица Елизабет II многократно се е опитвала да спаси брака на Даяна и Чарлз. Само месец след излъчването на скандалното интервю на Даяна за BBC покойната кралица изпратила на двойката писмо, в което ги призовала да уредят развода.

Би Би Си дарява приходите от скандалното интервю с принцеса Даяна

Според кралския експерт и автор Кейти Никол кралица Елизабет е видяла "вредата, която нанасяла на монархията като институция", и че репутацията на Даяна трябва да остане непокътната.

В крайна сметка Чарлз и Даяна се развеждат. През 1997 г. принцесата открива любовта в лицето на египетския филмов продуцент Доди Ал Файед, който по-късно същата година загива заедно с Даяна в автомобилната катастрофа.

Писмата на принцеса Даяна

Известно е, че докато Даяна е била кралска особа, е получавала много писма. Две нови писма бяха продадени на търг през февруари за 169 663 щатски долара. Те разкриват истинските ѝ чувства относно бракоразводното дело, което е водила с Чарлз.

Както съобщава Mirror, 32-те "емоционално" сурови писма са написани от Даяна до двамата ѝ приятели Сузи и Тарек Касим по време на острата раздяла. Даяна описва как е останала "на колене" от споразумението за развода и се е страхувала, че кралските особи са подслушвали телефона ѝ.

Едно от писмата, написано на 28 април 1996 г., разкрива нови подробности за развода на Даяна с Чарлз. Тя споделя, че е трябвало да отмени пътуване до Италия и да се извини на приятелите си заради това как се е чувствала психически.

"Преживявам много труден период, а натискът е сериозен и идва от всички страни. Понякога е твърде трудно човек да запази главата си изправена, а днес съм на колене и просто копнея този развод да мине, тъй като възможната цена е огромна", пише Даяна.

Няколко седмици по-късно Диана пише още едно писмо: "Тъй като нямам мобилен телефон, е трудно да обсъждам лични въпроси, понеже репликите ми тук постоянно се записват и предават. Ако преди година знаех какво ще преживея, преминавайки през този развод, никога нямаше да се съглася. Това е отчаяно и грозно."

В писмото си Даяна също така благодари на двамата си приятели, че са ѝ позволили да прекара Коледа с тях през 1995 г., докато Хари и Уилям са останали с Чарлз в Сандрингам.

Писмата са продадени на търг за приблизително 110 000 долара. Част от приходите трябвало да бъдат дарени на благотворителни организации, в които Сузи и Даяна са участвали.

Кралица Елизабет посъветвала Чарлз и Даяна да се разведат

На 18 декември 1995 г. кралицата съветва Чарлз и Даяна да се разведат. На следващия ден Даяна пише друго писмо, включено в скоро продадените на търга.

"Може да са ме описали като пеперуда, но не искам да отлетя от това любящо семейство. Безкрайно съм трогната от това колко ме закриляте вие двамата... Не съм свикнала с това", пише принцеса Даяна, визирайки семейство Касем, и добавя, че никога досега не е имала такава любов и подкрепа от съпружеска двойка.

Мими Конъл-Лей от аукционната къща Lay's Auctioneers заявява, че писмата са "откровено изумителни".

7 неща, за които принцеса Даяна се противопоставя на кралските правила

"Сузи се запознава с Даяна в Кралската болница "Бромптън" и е очевидно, че са си допаднали веднага. Даяна казва това в едно от писмата си. Те имаха много силна връзка и е ясно колко много Даяна е ценяла приятелството, подкрепата и съветите им в момент на големи емоционални сътресения за нея", казва тя пред Mirror.

"Тя пишеше много за това, което се случваше в живота ѝ по това време, особено за развода ѝ, и многократно споменаваше, че не е имала подкрепата на кралското семейство", добавя Мими Конъл-Лей.

Трагичната смърт на принцеса Даяна

Приблизително в 12:23 ч. колата на Даяна е катастрофирала в тунела "Понт дьо л'Алма" в Париж, Франция. На мястото на инцидента тя получава продължително лечение от медиците, но получава сърдечен арест, докато е в линейката.

Последните часове на принцеса Даяна: От вечерята в "Риц" до трагедията

Даяна е стигнала до болницата в 02:06 ч. сутринта. При пристигането ѝ в лечебното заведение са ѝ направили рентгенова снимка, която е показала, че е получила тежки вътрешни наранявания. В резултат на това веднага ѝ е направено кръвопреливане.

Само 15 минути след като пристигнала в болницата, Даяна претърпяла още един сърдечен арест. Хирургът Монсеф Дахман е работил в болница в Париж и е бил натоварен със задачата да запази живота на принцесата. Той и екипът му извършват хирургическа процедура, но нараняванията на Даяна са твърде тежки. Сърцето ѝ просто не можело да заработи отново.

Последните мигове на принцеса Даяна: Лекар си спомня за трагичната нощ

"Опитахме няколко пъти с електрошок и, както бях правил в спешното отделение, със сърдечен масаж. Професор Риу беше сложил адреналин, но не успяхме да накараме сърцето ѝ да забие отново", обяснява Даман в пространно интервю за Daily Mail.

Даман и неговият медицински екип се борили да запазят живота на Диана, но в крайна сметка не можели да направят много. Той обяснява, че болница "Питие-Салпетриер" е един от най-добрите центрове във Франция за такъв тип спешни случаи и спасяването на докараните хора го прави "щастлив и горд". В случая с Даяна той изпитал надежда в началото, но в крайна сметка не успели да я спасят.

Диана се страхувала от заговор за убийството ѝ

През 2003 г. се появяват няколко нови писма на Даяна, които са доста страшни за четене - този път от бившия камериер на Даяна, Пол Бюрел, който запазил няколко от тях.

Тя му казала да пази писмата ѝ "за всеки случай", предупреждавайки го за заговор за убийството ѝ в автомобилна катастрофа само десет месеца преди смъртта ѝ. Според сведенията Даяна е вярвала, че смъртта ѝ е планирана, за да може принц Чарлз да се ожени отново.

През годините много хора са спекулирали дали катастрофата е била инцидент. В писмото си Даяна предсказва, че ще умре вследствие на "повреда на спирачките и сериозно нараняване на главата". 

"Седя тук на бюрото си днес през октомври и копнея някой да ме прегърне и да ме насърчи да продължа да бъда силна и да държа главата си високо. Този конкретен етап от живота ми е най-опасният. XXXXX планира "инцидент" в колата ми, повреда на спирачките и сериозно нараняване на главата", гласи писмото, за което за първи път съобщава Daily Mirror през 2003 г..

"Вече 15 години съм бита, посинявана и малтретирана психически от една система, но не изпитвам никаква обида... Аз съм силна отвътре и може би това е проблем за моите врагове. Благодаря ти, Чарлз, че ме прекара през такъв ад и че ми даде възможност да се поуча от жестоките неща, които ми направи", пише още Даяна в писмото.

Тогава от вестника заявяват, че знаят самоличността на зачеркнатото име, но няма да я публикуват по правни причини.

Ролята на бившия камериер Пол Бюрел

"С предимството на ретроспекцията, съдържанието на това писмо ме притесняваше след смъртта ѝ", казва Бюрел пред вестника.

Бюрел - който наскоро коментира и това защо смята, че принц Хари се е оженил за Меган Маркъл - заяви, че е решил да разкрие съдържанието на писмата след съдебния процес през 2002 г., в който е бил обвинен в тяхната кражба.

Икономът на принцеса Даяна с обезщетение за подслушване на телефона му

Процесът се провали малко след началото му, тъй като стана ясно, че малко след смъртта на Даяна той е казал на кралицата, че е взел много от документите ѝ за съхранение.

Бюрел започва да работи за Чарлз и Даяна в Хайгроув Хаус през 1987 г. и остава с принцесата до смъртта ѝ през 1997 г. Веднъж той твърди, че Даяна му е казала, че той е "единственият мъж", на когото има доверие.

Хари беше бесен на бившия прислужник на майка си

Въпреки че Хари и Уилям не са имали лоши отношения с Бюрел, нещата се променят, когато Хари работи като неплатен помощник във ферма в Австралия, когато е на 19 години.

Бившият камериер Бюрел е бил много откровен за живота си в кралската сфера и за приятелството си с покойната принцеса. Но през 2003 г. отношенията му с нейните деца се разпадат.

В книгата си "Кралски дълг" от 2003 г. той публикува няколко лични разкрития, които вбесяват Хари. Двамата с Уилям дори разпространяват изявление, в което обвиняват Бюрел в "студено и открито предателство".

Пол отговаря, като предлага среща с Хари и Уилям, за да оправдае книгата си. Нещо повече, той иска да им разкаже повече за онази страна от живота на майка им, на която те не са били свидетели.

Трогателно! Последните думи на принцеса Даяна след катастрофата

От този ден нататък Хари и Пол имат разногласия. В "Резервен" Хари се нахвърля върху бившия прислужник на майка си, като казва, че той "дои" смъртта на майка му за пари. Хари заявява, че излизането на "Кралски дълг" "е накарало кръвта му да кипне".

"Бившият прислужник на мама беше написал книга, която всъщност не казваше нищо. Това беше просто една оправдателна, самоцентрична версия на събитията, която един човек изказа. Майка ми някога наричаше този прислужник скъп приятел и му се доверяваше безрезервно. Ние също се доверявахме. А сега това", пише Хари.

Освен това херцогът на Съсекс обяснява, че е искал да отлети обратно за Великобритания, за да се "изправи" незабавно срещу Пол Бюрел. В крайна сметка баща му и брат му са го разубедили.

Не след дълго Бюрел отговаря на твърденията, изложени в книгата на Хари. Във видеоклип от дома си във Флорида бившият камериер заявява, че Хари се е "променил из основи" и че майка му би била "ужасена".

"Това, което виждам сега, е един гневен, раздразнителен, привилегирован принц, който постоянно обвинява другите хора и не поема отговорност от своя страна. Даяна би се разгневила на тези лични, отмъстителни разкрития, които подкопават не само Хари, но и страната му, семейството му, институцията - с която майка му много се гордееше - и наследството на покойната му баба", смята Бюрел.

Палави писма от принцеса Даяна

Човек може да си помисли, че няма много документи, написани от Даяна, които да бъдат открити. Но, разбира се, има. През май, в началото на тази година, две поздравителни картички, изпратени от принцеса Даяна до краля на Гърция - Константин II, бяха обявени за продажба на търг, както съобщава Mirror.

Те съдържат няколко сексуални препратки, изобразяващи по-забавната и несериозна страна на Даяна. Освен това поздравителните картички са съдържали ръкописни послания и нейния подпис.

Лицевата страна на първата картичка се състояла от гол мъж, облегнат на дърво. Надписът гласеше: "Адам беше пръв....Мъжете винаги го правят!....". Втората поздравителна картичка показва гола жена с посланието: "Какво е определението за съвършен мъж? След него следва отговорът: "Лилипут с 10-инчов език, който може да диша през ушите си!".

Константин II е последният крал на Гърция и става добър приятел на Диана. Картичките, изпратени му от принцесата, били подписани и гласели: "Най-скъпият Тино, много любов от Даяна." Крал Константин II отговарял: "Най-скъпият Тино, с най-голяма любов, както винаги, от Даяна."

Даяна - принцесата, която спечели сърцата на хората

Картичките са продадени за $7000

Картичките бяха изложени на търг през май в аукционната къща Dominic Winter Auctioneers, като бяха продадени за 7000 долара.

"Причината за изпращането на тези картички, освен като малко забавление, е неясна, тъй като картичките не отбелязват рожден ден, Коледа или кръщене. Даяна трябва да е видяла тези картички и да се е сетила за Тино, преди да ги купи и изпрати, вероятно вдъхновена от разговор, който са имали на някое светско събиране", пише аукционната къща на своя уебсайт.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 20 минути

Нека да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим, допълни той

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 24 минути

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.