1

Б роени дни преди празника на влюбените - 14 февруари, обръщаме поглед назад към миналото, за да разберем повече за едни от най-известните любови.

В тях главни герои са поети, управници и царици. Повечето за вълнуващите истории научаваме от новото видео в канала Top of the tops във Vbox7.

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Когато любовта между литературния критик и поетесата пламва и двамата са семейни. Боян Пенев е женен за Дора Габе, а Елисавета Багряна е омъжена за царския офицер Иван Шапкарев. Поетесата получава първа развод. Пенев също иска да сложи официално край на семейните си отношения с Дора Габе и да узакони връзката си с Багряна, но само месец преди делото той внезапно умира. Макар и Дора Габе да остава законната му съпруга, Елисавета е тази, която му казва последно "сбогом". Може и да звучи невероятно, но двете остават приятелки за цял живот.

Цар Борис III и царица Йоанна

Три години след първата им среща царят ѝ прави предложение за брак, на което Йоанна отговаря с да. Но тъй като царицата е католичка, а той православен християнин, двете църкви първоначално отхвърлят брака им, а после го приемат, с уговорката да направят две венчавки. Бракът им е пример за силата на взаимните им чувства, които надживяват политическите превратности на епохата.

Пейо Яворов и Лора Каравелова

За любовната история между Лора Каравелова и поета Пейо Яворов се говори и до ден днешен, като навсякъде се споменава, че причината за смъртта им е тяхната пламенна любов, граничеща с лудост от ревност. В хрониките се описва, че ежедневието им е било пълно със скандали, като най-запомнящият е този, след който Лора взима револвера на Яворов и се прострелва в гърдите. Яворов също прави опит за самоубийство, но оцелява. Измъчван от терзания, той слага край на живота си година по-късно.

Бойка и Никола Вапцарови

Историята на Бойка и Никола е поредица от трудности и загуби. Една от тях е смъртта на 7-месечния им син. А малко преди смъртта си Вапцаров оставя стихотворението "Прощално". За това стихотворение обаче има много спекулации. Говори се, че жената, на която е посветено, не е Бойка, но за твърдението няма почти никакви доказателства.

Мара Белчева и Пенчо Славейков

Връзката на Славейков и Мара Белчева предизвикала недоумение и неодобрение. Причината е, че Пенчо не е бил сред най-красивите, бил е особняк, а тя – светска дама и любимка на княза. Въпреки това, любовта им действа вдъхновяващо – те не спират да творят и да пишат един за друг.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@