0

Ш пионажът винаги е бил процъфтяващ бизнес, особено по време на конфликти между държави. По време на Втората световна война нацистите използват секса и съблазняването като оръжие, за да се опитат да спечелят войната, и регулират 22 публични дома във Франция с надеждата да извлекат важна информация от интимните разговори с възглавници.

В тази статия се разглеждат известни шпиони, за които се твърди, че са използвали секса като един от най-важните инструменти в арсенала си.

1. Принцеса Стефани Юлиана фон Хоенлое

Принцеса по брак, пушещата пури Стефани Хоенлое е еврейка по произход, но става най-доверената шпионка и пропагандаторка на Адолф Хитлер за Третия райх. Тя е известна като "Стефи" на приятелите си и по време на креватните си похождения с високопоставени нацистки генерали и аристократи е смятана за изключително опасна както от британската МИ5, така и от американското ФБР.

Списъкът ѝ с познати е "Кой кой е" от влиятелни хора, сред които е и британският вестникарски магнат лорд Ротермиър, издател на "Дейли мейл". Обаятелната офанзива на Стефани в полза на Хитлер може да е подтикнала Ротермиър да подкрепи нацистката партия чрез своя вестник през 1937/38 г.Като една от малкото жени, на които Хитлер позволява да присъстват по време на частните разговори с генералите му, принцеса Стефани става обект на ревност от страна на британската аристократка Юнити Митфорд, съперница за чувствата на фюрера.

В крайна сметка Хитлер започва да подозира безмилостната социална катерачка, вярвайки, че тя е двоен агент на Великобритания. В действителност "Стефи" е аморална и хитра жена, която се ръководи единствено от личния си интерес и придобиването на богатство.

Описана от американските власти като шпионин, "който струва 10 000 души", тя в крайна сметка е арестувана в Америка и изпратена в лагер за интернирани през 1941 г. След войната е освободена, но не може да влиза във Великобритания. До смъртта си през 1972 г. Хоенлое продължава да се радва на висок статус и известност като журналист в американски и германски списания.

2. Мата Хари

Една от най-известните жени шпиони по време на Първата световна война, родената в Нидерландия Маргарета Геертруида Зеле, е по-известна като печално известната "Мата Хари".

Тя е екзотична танцьорка и куртизанка, която шпионира в полза на германците по време на Първата световна война. Тя използва своите танцови и съблазнителни способности, за да извлича информация за германските власти чрез сексуалните си контакти с високопоставени мъже от съюзническите сили, по-специално с французите.

Съблазнителната Зел също така установява романтични връзки с мъже като капитан Вадим Маслов, млад руски пилот, служещ във френската армия. Твърди се, че след като той е ранен, тя се съгласява да шпионира за Франция, ако ѝ бъде позволено да посещава любовника си в болницата.

Като нидерландска гражданка Зел е можела свободно да преминава националните граници, което я прави полезен инструмент за нейните шпиони. През 1916 г. прикритието на Зел е разкрито от нейните шпиони, които са разочаровани от качеството на разузнавателните ѝ данни. Впоследствие, осъдена за шпионаж в полза на Германия, Зел е екзекутирана чрез разстрел през 1917 г. Това е полезен коз за французите, които могат да обвинят нейния шпионаж за неуспехите на военната си кампания.

3. Роалд Дал

В една от последните биографии на известния автор на "Уили Уонка и шоколадовата фабрика" се казва, че Роалд Дал е работил като таен шпионин за британското правителство, когато е служил като офицер от RAF. Работата под прикритие, която е трябвало да върши младият и привлекателен Дал, не е била толкова свързана с подслушване със скрито оборудване за наблюдение, колкото с извличане на информация между чаршафите.

Като аташе на RAF и в посолството във Вашингтон през 1942 г., неговите началници в британското правителство са искали от него да събира информация от богати и влиятелни жени в Америка, които са имали пронацистки възгледи или са се съюзявали с враговете на Великобритания. Сред завоеванията му са Милисент Роджърс, наследница на петролно богатство, и "сексуално лудата" Клеър Бут, дясна конгресменка и съпруга на издателя на списание "Тайм".

Бут - 13 години по-възрастна от Дал - има антиколониални възгледи и ненавижда Чърчил. От Дал се изисква да се държи близо до нея, което се изразява в спане с Бут в продължение на три нощи, за да разбере политическите ѝ мотиви.

Изтощен от сексуалните си връзки, Дал поиска да бъде освободен от задачите си, но му беше казано просто да "затвори очи и да мисли за Англия".

4. Анна Волкоф

Анна Волкоф е шпионин от руски произход във Великобритания, който веднъж отбелязва: "Хитлер е бог. Би било чудесно, ако той можеше да управлява Англия". Тя е свързана с печално известната руска чайна в богаташкия лондонски квартал Южен Кенсингтън, която действа като средище на пронацистки поддръжници и антикомунисти.

Макар да не притежава красотата и блясъка на другите шпионки от онова време, Уолкоф използва сексуалността си като паяк, който примамва мухите в мрежата си, за да планира шпионски и пропагандни кампании.

Горещо антисемитски настроена, Волков обвинява еврейската конкуренция, че е извадила от строя нейния магазин за дизайнерски дрехи в Лондон, както и че мрази комунистите за свалянето на цар Николай II и убийството на семейството му. МИ5 следи дейността на Уолкоф и нейните сътрудници, особено когато тя става член на "Десния клуб" - дясна организация, привличаща фашисти от висшата класа, основана от политика капитан Арчибалд Моул "Джок" Рамзи, водеща фигура в британското фашистко движение.

След като се сгодява и развива връзка с американски дипломат в посолството на САЩ и се опитва да пренесе контрабандно документи и кодирани съобщения до руснаците, Уолкоф в крайна сметка е арестувана, когато е измамена от двойни агенти, работещи за МИ5 и МИ6. Осъдена е на 10 години каторга и е убита при автомобилна катастрофа в Испания през 1973 г.

5. Густав Бикман

През 1942 г. 55-годишният цветар от шведски произход Густав Бикман живее в градска къща в Бруклин на Пасифик Стрийт 329. Къщата си спечелва скандална репутация на публичен дом, в който мъже се запознават с мъже, а в по-сериозен план - на "шпионско гнездо" за враговете на Америка. Тя се превръща в най-известната "къща на назначенията" в страната.

Домът на Бикман става популярен сред широк кръг клиенти - от бизнесмени и инвеститори от Уолстрийт до работници и военнослужещи. Обзаведени с удобни дивани и кетъринг меню от закуски и бюфет, спалните на горния етаж се наемали почасово. Скоро правителствени агенти поставят постове, за да наблюдават влизането и излизането в заведението. Те забелязали, че много от клиентите са чужденци - родени в Германия, симпатизанти на нацизма и нацистки агенти.

Арестуван заедно с няколко моряци, невоенни мъже и други клиенти от висшето общество, Бикман е подложен на натиск от ФБР да предостави информация. Разследването разкрива детайли, които сочат, че вражески агенти са използвали публичния дом, за да привличат поверителна информация от млади военнослужещи.

Въпреки че е оправдан по обвиненията в умишлено ръководене на шпионска мрежа, Бикман е обвинен в едно престъпление - содомия, и е осъден на 20 години затвор. Той е освободен на 78-годишна възраст през 1963 г.

6. Салон Кити

Салон Кити е елитен публичен дом в Берлин, който привлича високопоставени личности от дипломатическите и официалните среди. Той се превръща в един от около 22-те публични домове, конфискувани от нацистите за шпиониране на офицери, войници и чиновници.

Райнхард Хайдрих, архитектът на Холокоста, избира публичния дом, след като собственичката му, мадам Кити Шмидт, е арестувана за прехвърляне на печалби в британски банки. Изправена пред заплахата да бъде изпратена в концентрационен лагер, тя се съгласява да продължи да управлява заведението като шпионско гнездо.

Докато е затворена за 10 дни, сградата е ремонтирана и окабелена със скрити микрофони, скрити в стените на спалните. Били наети проститутки, известни с уменията си да съблазняват.

Една от първите жертви, уловени да говорят небрежно, е външният министър на Италия граф Джан Галеацо Чано, който е записан да критикува Хитлер. Няколко други високопоставени клиенти също са арестувани, хвърлени в затвора, а в някои случаи и екзекутирани за разговори с възглавници, които показват предателство към нацистката партия.

С напредването на войната клиентелата на Salon Kitty намалява, тъй като все повече мъже изчезват на фронта. След като през юли 1942 г. бомба удря последния етаж, СС запечатва сградата и премахва микрофоните. Кити Шмидт, както и работещите в нея момичета, се заклева да пази тайна и спазва обета си за мълчание от страх, че ще бъде изпратена в концентрационен лагер.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 18 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 46 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 3 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 3 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 3 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 3 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове