4

З амърсяването на въздуха спомага за увеличаване на антибиотичната резистентност, което представлява значителна заплаха за човешкото здраве в световен мащаб, сочи глобално проучване.

Анализът, в който са използвани данни от повече от 100 държави за период от близо две десетилетия, показва, че повишеното замърсяване на въздуха е свързано с нарастващата антибиотична резистентност във всяка държава и всеки континент, съобщава „Гардиън“.

Той показва също, че връзката между тях се засилва с течение на времето, като увеличаването на нивата на замърсяване на въздуха съвпада с по-голямо нарастване на антибиотичната резистентност.

Без дейности на открито и с маски: Опасно мръсен въздух в САЩ след пожарите в Канада

"Нашият анализ представя убедителни доказателства, че нарастващите нива на замърсяване на въздуха са свързани с повишен риск от антибиотична резистентност. Този анализ е първият, който показва как замърсяването на въздуха влияе върху антибиотичната резистентност в световен мащаб", пишат изследователите от Китай и Обединеното кралство. Констатациите на учените са публикувани в списание „Lancet Planetary Health“.

Антибиотичната резистентност е една от най-бързо растящите заплахи за здравето в световен мащаб. Тя може да засегне хора на всякаква възраст във всяка страна и според оценките вече убива 1,3 милиона души годишно.

Основните причини са неправилната и прекомерната употреба на антибиотици, които се използват за лечение на инфекции. Проучването обаче показва, че проблемът се задълбочава от нарастващото замърсяване на въздуха.

Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от рак с 30%

Проучването не разглежда научните аспекти на причините за връзката между двата проблема. Данните сочат, че праховите частици PM2,5 могат да съдържат бактерии, устойчиви на антибиотици, и гени за резистентност, които могат да се пренасят и да се вдишват директно от хората, казват авторите.

Замърсяването на въздуха вече е най-големият екологичен риск за общественото здраве. Дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха е свързано с хронични заболявания като сърдечни заболявания, астма и рак на белите дробове, което намалява продължителността на живота.

Краткосрочното излагане на високи нива на замърсяване може да предизвика кашлица, хрипове и астматични пристъпи и води до увеличаване на броя на посещенията в болници и при общопрактикуващите лекари в световен мащаб.

Вредите от мръсния въздух: Пулмолог съветва как да се предпазим

Според проучването, което е първият задълбочен глобален анализ на възможните връзки между двете, ограничаването на замърсяването на въздуха може да помогне за намаляване на антибиотичната резистентност. В него се казва също, че контролът върху замърсяването на въздуха може значително да намали смъртните случаи и икономическите разходи, произтичащи от инфекции, устойчиви на антибиотици.

"Антибиотичната резистентност и замърсяването на въздуха сами по себе си са сред най-големите заплахи за здравето в световен мащаб. Досега нямахме ясна представа за възможните връзки между тях, но тази работа показва, че ползите от контролирането на замърсяването на въздуха могат да бъдат двойни: то не само ще намали вредните последици от лошото качество на въздуха, но и би могло да изиграе важна роля в борбата с появата и разпространението на резистентни към антибиотици бактерии", казва водещият автор, професор Хонг Чен от университета "Джъдзян" в Китай.

Въпреки че въздухът е признат като пряк път за разпространение на антибиотичната резистентност, има ограничени данни за различните пътища, по които се пренасят резистентните към антибиотици гени чрез замърсяването на въздуха.

Замърсяването на въздха е отнело живота на стотици хиляди в Европа през 2020 г.

Потенциалните пътища включват болници, ферми и пречиствателни станции, които отделят и разпространяват устойчиви на антибиотици частици във въздуха и след това на големи разстояния.

Досега имаше ограничени данни за това какво е влиянието на замърсяването на въздуха с частици PM2,5, които са 30 пъти по-малки от ширината на човешки косъм, върху антибиотичната резистентност в световен мащаб.

Източниците на PM2.5 включват автомобилния трафик, промишлените процеси и изгарянето на въглища и дърва в домашни условия. Данните сочат, че 7,3 милиарда души в световен мащаб са пряко изложени на опасни средногодишни нива на PM2,5.

Замърсяването е отговорно за преждевременната смърт на 9 млн. души през 2019 г.

Авторите създават обширен набор от данни, за да проучат дали PM2,5 е ключов фактор, определящ глобалната антибиотична резистентност, като използват данни за 116 държави от 2000 до 2018 г. Източниците на данни включват Световната здравна организация, Европейската агенция по околна среда и Световната банка.

Констатациите показват, че антибиотичната резистентност се увеличава с PM2,5, като всяко 10-процентно увеличение на замърсяването на въздуха е свързано с увеличение на антибиотичната резистентност с 1,1%.

Връзката се засилва с течение на времето, като през последните години промените в нивата на PM2.5 водят до по-голямо увеличение на антибиотичната резистентност. Анализът показва, че антибиотичната резистентност в резултат на замърсяването на въздуха е свързана с приблизително 480 000 случая на преждевременна смърт през 2018 г.

Експерт: Светът е изправен пред "антибиотичен апокалипсис"

Моделирането на възможни бъдещи сценарии показва, че ако няма промени в настоящите политики по отношение на замърсяването на въздуха, до 2050 г. нивата на антибиотична резистентност в световен мащаб може да се увеличат със 17%. Годишният брой на преждевременните смъртни случаи, свързани с антибиотичната резистентност, може да нарасне до около 840 000.

Авторите признават ограниченията на своето проучване. Според тях липсата на данни в някои държави може да е повлияла на цялостния анализ.

Проучването е било с цел наблюдение и не е могло да докаже причинно-следствени връзки. Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху проучването на основния механизъм за това как замърсяването на въздуха влияе върху антибиотичната резистентност, казват те.

Второ проучване, публикувано в списание BMJ Mental Health, установява, че излагането на сравнително високи нива на замърсяване на въздуха е свързано с повишено използване на общински услуги за психично здраве от хора с деменция. Дългосрочното проучване е съсредоточено върху голям район на Лондон с интензивен трафик.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 24 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 56 минути

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 1 час

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди