2

В средата на пустинята Невада има прашен и необозначен път, който води до входната врата на Зона 51. Тя е защитена от ограда от верижни елементи, бариера и плашещи предупредителни знаци за нарушаване на границите. Човек би си помислил, че така мистериозна свръхсекретна военна база на Америка ще бъде под по-строга охрана, но не се заблуждавайте. Те я наблюдават.

Какво обаче не знаем за Зона 51? Имало ли е наистина извънземни, забелязвани ли са летящи чинии или това е просто мит. Нека навлезем по-надълбоко в историята на тази мистична зона в Америка.

Отвъд портата камерите виждат всеки ъгъл. На отдалечения връх на хълма има бял пикап със затъмнено предно стъкло, който оглежда всичко долу. Местните жители казват, че базата познава всяка пустинна костенурка и заек, които прескачат оградата. Други твърдят, че в приближаващия се път има вградени сензори.

Какво знаем за Зона 51?

Началото на Зона 51 е пряко свързано с разработването на разузнавателния самолет U-2. След Втората световна война Съветският съюз спуска Желязната завеса около себе си и останалата част от Източния блок, създавайки почти пълно информационно затъмнение за останалия свят. Когато през юни 1950 г. Съветският съюз подкрепя инвазията на Северна Корея в Южна Корея, става все по-ясно, че Кремъл агресивно ще разширява влиянието си. Америка се тревожеше за технологиите, намеренията и способността на СССР да извърши изненадваща атака - само десетилетие след японското нападение над Пърл Харбър.

Зона 51 се отнася за място на картата и е популярното име на база на военновъздушните сили на САЩ. Тя се намира на езерото Грум, пресъхнало езеро в пустинята Невада, на 135 км северно от Лас Вегас.

Това, което се случва вътре, е изключително секретно. Членовете на обществеността се държат настрана от нея с предупредителни знаци, видео наблюдение и въоръжена охрана. Освен това е забранено да се лети над Зона 51, въпреки че обектът вече се вижда на сателитни снимки. Базата разполага с писти с дължина до 12 000 фута (2,3 мили/3,7 км).

.
Източник: Getty images/ iStock

Някои местни предприятия в малкия град Рейчъл са приели асоциацията на Зона 51 с митологията за извънземните. 

Целият полигон обхваща повече от 2,9 милиона акра земя.

Според американската армия той представлява "гъвкаво, реалистично и многоизмерно бойно пространство за провеждане на изпитания, разработване на тактики и напреднало обучение".

Защо е построен?

Зона 51 е създадена по време на Студената война между САЩ и Съветския съюз като съоръжение за тестване и разработване на самолети, включително разузнавателните самолети U-2 и SR-71 Blackbird.

Въпреки че е открита през 1955 г., съществуването ѝ е официално признато от ЦРУ едва през август 2013 г.

Четири месеца след разкритието на ЦРУ президентът Обама става първият президент на САЩ, който споменава Зона 51 публично.

Какво се случва там днес?

Макар че официалната информация е оскъдна, смята се, че американските военни продължават да използват Зона 51 за разработване на най-съвременни самолети. Смята се, че там работят около 1500 души, като много от тях пътуват с чартърни полети от Лас Вегас.

Ани Джейкъбсън, която е писала за историята на Зона 51, казва пред Би Би Си, че на мястото се намират някои от най-напредналите шпионски програми в света.

"Зона 51 е съоръжение за тестове и обучение. Изследванията започват с шпионския самолет U-2 през 50-те години на ХХ век, а сега са преминали към безпилотните самолети", казва тя.

Има ли извънземни и летящи чинии в Зона 51?

Секретността около Зона 51 е помогнала за подхранването на много теории на конспирацията. Най-известната е твърдението, че на мястото се намира извънземен космически кораб и телата на пилотите му, след като те са се разбили в Розуел, Ню Мексико, през 1947 г. Правителството на САЩ твърди, че не е имало извънземни, а катастрофиралият кораб е бил метеорологичен балон.

Други твърдят, че са виждали НЛО над или в близост до мястото, а някои казват, че са били отвличани от извънземни и дори експериментирани върху тях, преди да бъдат върнати на Земята.

През 1989 г. мъж на име Робърт Лазар твърди, че е работил по извънземна технология в Зона 51. Той твърди, че е виждал медицински снимки на извънземни и че правителството използва съоръжението за изследване на НЛО. Връзката на Зона 51 с извънземни може да е послужила като полезно средство за отвличане на вниманието на разузнавателните служби.

"Още през 1950 г. ЦРУ създава служба за НЛО, която да се занимава с наблюденията на неидентифицирани летящи обекти над Невада. Когато хората за пръв път видяха да лети шпионският самолет U-2, никой не знаеше какво вижда", казва г-жа Якобсен.

"ЦРУ използва тази дезинформация в своя полза, като насърчава митологията за извънземните."

Какво се случва, ако хората "щурмуват" Зона 51?

20-годишният Мати Робъртс създава събитие във Facebook, в което предлага "да бягаме по-бързо от техните куршуми. Да ги видим извънземните". Два милиона души заявиха, че "отиват", въпреки че свързаният с тях фестивал впоследствие беше преместен поради опасения от възможна "хуманитарна катастрофа".

Предупредителните знаци около Зона 51 ясно показват, че няма да бъдат допуснати никакви нарушители:

.
Източник: Getty images/ iStock

От USAF предупреждават, че Зона 51 "е открит полигон за обучение на американските военновъздушни сили и ние бихме обезкуражили всеки, който се опитва да влезе в зоната, където обучаваме американските въоръжени сили".

То добави: "Военновъздушните сили на САЩ винаги са готови да защитят Америка и нейните активи".

Ето и малко интересни факти по години от създаването на Зона 51:

  • 12 април 1955 г.

Офицерът от ЦРУ Ричард Бисел, който наблюдава разработването на самолета U-2, за първи път вижда мястото, което ще стане известно като Зона 51, по време на "въздушна разузнавателна мисия". Бисел, заедно с още трима души, сред които полковник Озмънд Ритланд и Кели Джонсън, директор на "Skunk Works" на корпорация "Локхийд", се съгласяват, че районът ще бъде "идеално място за изпитания на тренировъчните пилоти на U-2" и отправят искане към Комисията по атомна енергия да добави района към своите имоти в Невада.

  • юли 1955 г.

ЦРУ започва да използва Зона 51 за разработване на височинния разузнавателен самолет U-2. По-късно на площадката се тестват и други самолети, включително OXCART (свръхзвуков разузнавателен самолет A-12) и стелт изтребител F-117.

  • ноември 1959 г.

В Зона 51 е създадено съоръжение за тестване на радари.

  • 13 октомври 1961 г.

В писмо до Бисел, който вече е заместник-директор по плановете на ЦРУ, генералният инспектор на ЦРУ Лаймън Къркпатрик пише, че Зона 51 изглежда "изключително уязвима в настоящите си разпоредби за сигурност срещу неразрешено наблюдение".

  • 22 декември 1961 г.

Първият А-12 пристига в Зона 51.

  • 1974 г.

Астронавтите от "Скайлаб" по невнимание правят снимки на Зона 51. Снимките са прегледани от Националния център за фотографска интерпретация, след което са извадени от ролките с филми и са съхранени в хранилище.

  • 26 август 1976 г.

В докладна записка от заместник-директора на Централното разузнаване Е. Х. Ноче до генерал Дейвид К. Джоунс, началник на щаба на Военновъздушните сили, Комитетът по външно разузнаване към Съвета за национална сигурност одобрява препоръката "управлението на Зона 51 да бъде прехвърлено от ЦРУ на Военновъздушните сили до финансовата 1978 г.".

  • 13 май 1989 г.

Rепортерът на KLAS (филиал на CBS в Лас Вегас) Джордж Кнап интервюира Боб Лазар, който разкрива подробности за Зона 51. Лазар твърди, че работи с физици, които се опитват да "конструират свален извънземен космически кораб". Интервюто предизвиква обществен интерес към базата.

  • 8 септември 1994 г.

Военновъздушните сили на САЩ публикуват доклад, в който се посочва, че отломките, намерени в Розуел, Ню Мексико, през юли 1947 г., често наричани "инцидентът в Розуел", се състоят от разбита част от балони, сензори и радарни отражатели от секретен правителствен проект, наречен "Проект Могул".

  • 30 януари 1996 г.

Президентът на САЩ Бил Клинтън подписва президентско решение, с което освобождава "оперативното място на ВВС близо до езерото Грум, Невада, от всякакви федерални, щатски, междущатски или местни закони за опасните или твърдите отпадъци, които биха могли да изискват разкриване на класифицирана информация относно това място на неупълномощени лица".

  • април 2000 г.

Руски сателит разкрива гледка към Зона 51.

  • септември 2003 г.

Президентът на САЩ Джордж У. Буш подписва меморандум до Агенцията за опазване на околната среда. Меморандумът до администратора гласи: "Намирам, че е в първостепенен интерес на Съединените щати да освободят оперативното място на Военновъздушните сили на Съединените щати близо до Грум Лейк, Невада, предмет на съдебен спор, от всички приложими изисквания за разкриване на класифицирана информация относно това оперативно място пред неупълномощени лица."

  • 2005 г.

Подадено е искане по Закона за свобода на информацията от д-р Джефри Т. Рихелсън, старши научен сътрудник в Архива за национална сигурност към университета "Джордж Вашингтон". Искането по Закона за свобода на информацията (FOIA) е за информация относно "разузнавателната програма на самолета Lockheed U-2" на ЦРУ.

  • 15 август 2013 г.

ЦРУ публикува разсекретени документи, в които за първи път официално признава, че Зона 51 е секретен военен обект на САЩ, след подадено през 2005 г. искане по Закона за свобода на информацията. Разсекретените документи се отнасят до историята на програмите за въздушно наблюдение U-2 и A-12 OXCART, които са били конструирани и тествани в Зона 51. В документите се твърди, че секретният статут на обекта е бил по-скоро начин да се запази информация от Съветския съюз, отколкото да се прикрие среща с извънземни.

  • 8 декември 2013 г.

На 36-ата годишна церемония Kennedy Center Honors президентът на САЩ Барак Обама става първият президент, който използва публично фразата "Зона 51", докато отдава почит на актрисата Шърли Маклейн, която отдавна е изразила интереса и вярата си в НЛО и извънземното.

  • 2 април 2014 г.

При участието си в предаването "Jimmy Kimmel Live" по ABC Клинтън се шегува, че докато е бил президент, е помолил помощниците си да проучат какво знае правителството за НЛО и Зона 51. Той казва: "Първо накарах хората да прегледат записите за Зона 51, за да се уверят, че там няма извънземни".

  • 24 март 2016 г.

В предаването "Jimmy Kimmel Live" кандидатът за президент Хилари Клинтън заявява, че ако бъде избрана, ще отвори правителствените досиета за всяко необяснимо въздушно явление, като изключи заплахите за националната сигурност.

  • 11 юли 2019 г.

Повече от 1,5 милиона души заявяват, че ще присъстват на събитие във Facebook, озаглавено "Щурмувай Зона 51, те не могат да спрат всички нас", като обещават да нахлуят в Зона 51 в търсене на "да ги видят извънземните". В публикацията се предлага хората да нахлуят в обекта на 20 септември 2019 г. в 3:00 ч. сутринта.

  • 12 юли 2019 г.

Лора МакАндрюс, говорител на Военновъздушните сили, казва, че правителствените служители са наясно със събитието във Facebook. Тя казва, че "(Зона 51) е открит полигон за обучение на американските военновъздушни сили и ние бихме обезкуражили всеки, който се опитва да влезе в района, където обучаваме американските въоръжени сили. Военновъздушните сили на САЩ винаги са готови да защитят Америка и нейните активи".

  • 10 септември 2019 г.

Двама холандци са арестувани в Националния обект за сигурност в Невада в близост до Зона 51. Мъжете казват на полицията, че са видели знаците "Забранено влизането", но са искали да разгледат съоръжението. По-късно те се признават за виновни за нарушаване на границата и незаконно паркиране.

  • 20 септември 2019 г.

Около 200 души се появяват пред портите на Зона 51 за "нахлуването" в обекта. Според шерифа на окръг Линкълн двама души са арестувани. Има един арест, свързан с алкохол, и един канадски гражданин е арестуван за непристойно поведение. Една жена се доближава до пресичането и е задържана за кратко и освободена на място.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 7 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 11 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 12 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче