0

С крити, работещи заедно с официалните национални армии или по-често вместо тях, в бойни зони, петролни полета, затвори и диамантени мини, частните военни компании (ЧВК) понастоящем действат в около 50 държави по света.

Днес функционират около 150 ЧВК, в които работят стотици хиляди наемници и войници под наем. Макар че събитията от XXI век представят наемничеството като високотехнологична, висококвалифицирана проява на алчност и неморалност, всъщност това е една от най-старите професии в света, а навремето и една от най-популярните.

От древни времена до Средновековието работата като наемен меч е била доходоносна и достъпна за младите и здрави синове на селяните. Някога безброй частни армии и наемници са обикаляли света в търсене на работа и не са имали проблеми да я намерят.

История на наемниците

Професията на наемниците е толкова стара, колкото и самата война. Макар да има доказателства, че най-ранните цивилизации в света са налагали нещо като наборна служба и са имали постоянни армии, има също толкова доказателства, че номадските племена и отделни хора често са били наемани, за да подсилят армията на дадена цивилизация.

Макар че някога наемникът е бил общоприет участник във войната, който се е различавал от войника само по отношение на своята лоялност и възнаграждение, това се променило, както и самата работа. В днешно време наемниците и частните армии, които ги наемат, се свързват със зверства по време на война, сенчести тайни операции, корпоративни войни и потисничество.

.
Източник: Getty images/ iStock

Апиру

Една от най-ранните открити организирани наемнически групи е апиру - група хора, документирана в египетски и шумерски текстове от II хилядолетие пр.н.е. и описана като скитници, предлагащи военните си услуги на този, който предложи най-високата цена.

Апиру са били обединени единствено от професията. От това, което историците могат да съберат, апиру не са имали общ етнос или дори език, но са живеели заедно в покрайнините на обществото, изживявайки дните си като страшни, мразени, но все пак полезни наемници.

Десетте хиляди

Както е случаят с много съвременни частни армии, наемниците, които съставлявали могъщите десет хиляди, били предимно разочаровани, в този случай гръцки ветерани от Пелопонеската война през V в. пр.

В историята на "Десетте хиляди", разказана от гръцкия военачалник и историк Ксенофонт, след успешното побеждаване на персийската армия в битката при Кунакса, близо до Вавилон, наемниците с ужас научават, че техният работодател Кир Младши е загинал в битката и не е имало кой да плати сметката им.

След като неуспешно се опитват да сключат нова сделка с персите, които току-що са победили, десетте хиляди са принудени да се оттеглят обратно към Черно море - експедиция, която им отнема девет месеца.

.
Източник: Getty images/ iStock

Варяжка гвардия

Варяжката гвардия е мултиетническа група от наемни мечоносци, използвани от Византийската империя в продължение на близо 400 години между X и XIV век. В редиците на варяжката гвардия влизат предимно воини от славянските и скандинавските народи, както и от русите от днешна Украйна.

Лоялността на варяжката гвардия е купена с най-високите заплати от всички византийски военни части и те доказват, че си заслужават цената. Тези надеждни наемници обръщат хода на многобройни войни и битки - конфликти, които византийците биха могли да загубят без помощта на гвардията.

Рицарите тамплиери

Рицарите тамплиери са една от най-големите наемнически армии в историята. Всъщност те са толкова големи, че наемат само себе си. Макар да не са лоялни към нито една нация и да включват членове от цяла Европа, тамплиерите се сражават в името на християнството, заклеват се в бедност и въпреки това успяват да спечелят нечестими пари от мисията си.

Тамплиерите се сражават в цяла Европа и Леванта, защитавайки християнски поклонници и други хора, които смятат за достойни за защита. За делата си селяни и крале оставят на Ордена на тамплиерите злато, земя и други. В един момент тамплиерите притежават целия остров Кипър, над хиляда замъка и достатъчно злато, за да открият първата международна банка в света.

.
Източник: Getty images/ iStock

Бялата компания

Една от най-прочутите наемнически групировки на Средновековието е Бялата компания, чиято липса на лоялност ѝ позволява винаги да излиза начело по време на безбройните конфликти на дълбоко разкъсания Италиански полуостров през XIV век.

Ръководена от англичанина Джон Хокууд, Бялата компания се състои от хиляди наемници и е толкова страшна и влиятелна, че италианските държави често ѝ плащат огромни суми пари, за да не участва в конфликтите.

Швейцарската гвардия

Една от най-издръжливите частни армии в историята, а също и една от най-лоялните, несъмнено е Швейцарската гвардия - неофициалната армия на Ватикана. Тя обаче не винаги е била лична гвардия на папата.

През Средновековието, преди Швейцария да се превърне в изключително богата страна, всъщност тя е била много бедна и животът на продавача е бил привлекателен за много швейцарци. По време на Френската революция и Наполеоновите войни швейцарската гвардия си спечелва репутацията на една от най-елитните бойни единици в Европа. Впечатлен от техните умения, папа Юлий II създава Папската швейцарска гвардия.

Готическите наемници

Проклятието на Римската империя през почти цялата ѝ близо 1000-годишна история са германските варвари, които непрекъснато разширяват северните граници на империята.

Понякога обаче тези готи били наемани като наемници от Рим, а също и от неговите врагове. Не след дълго по римската граница се появили безброй готски наемнически полкове. В крайна сметка през 410 г. тези наемници се обединяват и се спускат към град Рим, разрушавайки столицата на империята.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 4 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 4 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 6 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 7 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 8 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 9 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 9 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение