8

П олет MH370 на Малайзийските авиолинии излита от международното летище в Куала Лумпур в 12:41 ч. на 8 март 2014 г. Превозвал е предимно китайски пътници, а дестинацията на Boeing 777 е била Пекин. 38 минути след излитането самолетът спира да се свързва с контрола на въздушното движение. MH370 е проследяван в продължение на още един час от военни радари, докато прелита над Андаманско море в Индийския океан. След това за него не се чува нищо повече.

Кой е Д. Б. Купър?

Издирването на MH370 се превръща в най-скъпото в историята на авиацията. Продължило три години, търсенето претърсва 120 000 кв. км от Индийския океан, докато не е прекратено през 2017 г., след като не е намерено нищо. През следващата година изпълнителят Ocean Infinity започна частно търсене; отново не бяха открити следи от изчезналия самолет. Ocean Infinity се надява да възобнови търсенето през 2023 или 2024 г., в очакване на одобрение от малайзийското правителство.

Официалното обяснение за изчезването на MH370 е, че самолетът се е разбил в южната част на Индийския океан. Както съобщава Би Би Си, на пресконференция през 2014 г. малайзийският министър-председател Наджиб Разак обявява, че Inmarsat (компания за сателитни данни) и британският Отдел за разследване на въздушни инциденти "са стигнали до заключението, че MH370 е летял по южния коридор и че последната му позиция е била в средата на Индийския океан, западно от Пърт.

"Това е отдалечено място, далеч от всички възможни места за кацане. Ето защо с дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според тези нови данни полет MH370 е приключил в южната част на Индийския океан.

След изчезването на самолета бяха изказани много теории. Те варират от правдоподобни, като отвличане или пожар в пилотската кабина, до необичайни, като отвличане от извънземни или самолетът да е бил засмукан от черна дупка.

През 2015 г. и 2016 г. по бреговете на острови в западната част на Индийския океан бяха изхвърлени отломки, идентифицирани като принадлежащи на MH370, което сложи край на някои от най-дивите слухове, но докато не бъдат открити останките на самолета и не бъдат възстановени записващите устройства, истинската причина за изчезването му ще продължи да подхранва спекулациите.

Отвличането е предложено като възможна причина почти веднага след изчезването на самолета. Бяха идентифицирани повече от 600 писти, на които похитителите биха могли да приземят самолета. Въпреки това, както потвърди премиерът Наджиб Разак, крайната позиция на самолета е била твърде далеч от местата за кацане, за да бъде това възможно обяснение. Когато една година след изчезването на самолета започнаха да се изхвърлят части от полет MH370, идеята, че той е бил отвлечен и е летял до неизвестно място, стана много малко вероятна.

Най-популярните теории за отвличането са:

Тероризъм 

Предположенията, че самолетът е бил отвлечен от терористи, бяха подхранвани от спекулации в социалните медии. Междувременно руски медии разпространиха идеята, че терористи са отлетели със самолета за Афганистан и са държали пътниците и екипажа му като заложници.

Северна Корея 

В социалните мрежи се появи слух, че самолетът е бил отвлечен и е летял за Северна Корея, както се е случило с Korean Airlines YS-11 през 1969 г. Слухът е малко достоверен, тъй като Китай е един от малкото съюзници на Северна Корея, което прави масовото отвличане на нейни граждани не само крайно неправдоподобно, но и опасно за режима, който разчита толкова много на съседа си.

Диего Гарсия 

Привържениците на конспиративните теории започват да разпространяват в интернет идеята, че самолетът е бил отвлечен от Съединените щати и е летял до американската военна база на остров Диего Гарсия в британската територия в Индийския океан. Американските власти категорично отричат да имат каквото и да било отношение към изчезването на самолета и посочват като доказателство отломките, които започват да се появяват през 2015 г.

Теория за призрачен мобилен телефон 

Няколко роднини и приятели на пътници на борда на полет MH370 заявиха, че все още са чували звъненето на телефона, когато са се опитвали да се свържат с пътниците след изчезването на самолета. Това накара хората да твърдят, че тъй като пътниците все още са имали работещи телефони, те трябва да са живи и да са държани някъде като заложници. Тази теория беше опровергана от анализатора на безжични мрежи Джеф Каган, който обясни, че звъненето може да се чуе и след като телефонът е бил унищожен, тъй като мрежата търси връзка.

Освен различните теории за отвличане на самолети са излагани и други обяснения. Това са:

Самоубийство на пилота

Според книгата на авиационния експерт Юън Уилсън "Лека нощ, Малайзия 370: Захари Шах, пилотът на самолета може да се е самоубил. Теорията придобива популярност, когато се установява, че Шах не е правил никакви социални или професионални планове след 8 март. Освен това полет MH370 прави три завоя извън планирания си маршрут, които водят до остров Пенанг, където Шах е роден, което кара бившия пилот на British Airways Саймън Харди да предположи, че Шах е хвърлил последен поглед към родния си остров, преди да унищожи самолета. Семейството на Шах категорично отрича самолетът да е изчезнал в резултат на самоубийство на пилота.

Изстреляна 

Изказани са и предположения, че самолетът е бил свален. Повечето хора, които вярват в това, хвърлят вината върху Съединените щати, а някои предполагат, че самолетът е бил свален случайно в рамките на съвместно американско-тайландско учение. Други твърдят, че самолетът е бил свален умишлено, тъй като е имало опасения, че ще бъде използван като оръжие при атака срещу военната база Диего Гарсия, подобна на тази от 11 септември. Никога не са били представяни достоверни доказателства в подкрепа на тези или други подобни теории.

Огън

Малко по-правдоподобна е теорията, че пожар в пилотската кабина, в товарния отсек или на друго място в машината е довел до падането на самолета. В подкрепа на това твърдение бяха дадени примери за предишни пожари, като този, който погълна полет 667 на EgyptAir, унищожавайки Boeing 777, докато той е на земята, и полет 2120 на Nigeria Airways, който се запали малко след излитането.

Кибератака 

Сали Лийвсли, бивш научен съветник на британското правителство, изказа предположение, че самолетът може да е бил свален от кибератака. От Boeing бързо отхвърлиха тази теория, заявявайки, че са уверени в своите мерки за сигурност на критичните полетни системи и че е много малко вероятно хакер да ги преодолее.

Други теории

Винаги когато се случи трагедия, някои хора посягат към най-невероятните теории, които могат да измислят. MH370 не прави изключение, като предположенията варират от това, че самолетът е бил засмукан в друга вселена от черна дупка, до това, че е бил отвлечен от извънземни. Както обикновено, няма доказателства в подкрепа на тези теории.

Докато не бъдат намерени останките на MH370, ще продължат спекулациите за истинската причина, поради която самолетът и 227-те пътници и 12-те души екипаж на борда изчезнаха през 2014 г.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 1 час

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 13 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 13 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 14 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 14 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено