0

Д ълго време обществена тайна беше, че най-добрият ден за резервиране на самолетни билети е вторник.

Времената обаче се менят и се оказва, че това вече не е вярно.

Тогава кой ден е най-добър и може ли изобщо да се правят такива заключения? Цената на самолетните билети зависи от много и различни фактори, но едно е сигурно – денят, в който купувате билета, не е определящият фактор за това, колко ще платите.

Вторник и четвъртък

Според американски експерти, осъществили изследвания и наблюдения върху полетите в САЩ и интерконтинентални полети от САЩ, най-добрият ден за купуване на самолетен билет в рамките на страната е вторник в полунощ с 6% по-ниски цени, а за интерконтинентални полети – четвъртък.

Най-добрият ден за купуване на самолетен билет варира

според това, кого питате. Цената на самолетните билети е сбор от различни такси - цена на превозвача, летищни такси, държавни данъци, такса на агенцията, а при нискотарифните компани към цената могат да спадат и допълнителни такси.

Летищните такси например - сума, която заплаща всяка авиокомпания към летищните власти за използването на тяхната инфраструктура, варират изключително много на различните места и играят голяма роля при формирането на цената на билета. Затова директен полет е винаги по-изгоден от полет с прекачване.

Но обратно към въпроса:

Кой ден е най-изгоден за купуване на самолетни билети?

Проучване на CheapAir.com открива, че като цяло няма ден от седмицата, който да е по-добър от друг за резервиране на полет – цените варират с по-малко от 1%.

Данни от проучване на изследващата полетите компания Hopper от друга страна потвърждават, че вторник в полунощ е по-изгодно да се купуват самолетни билети, дори и да се спестяват само 6%.

Неделя е най-добрият ден за резервиране на полет,

откриват Expedia и Airlines Reporting Corporation (ARC) чрез свой съвместен анализ на глобалните данни за възушното пространство.

Защо резултатите на различните анализи и проучвания толкова много се различават?

Заради компютрите.

Докато преди цените на билетите главно се управляваха от хора, сега те се изчислват от компютрите по различни алгоритми.

Така че можем да спрем да вярваме в силата на числата, дните от седмицата, фазата на луната и други незначителни фактори и да започнем да обръщаме внимание на истинските фактори, формиращи цената на билета, както горе вече загатнахме.

Рано пиле, рано пее и хваща ранните цени

Значителен фактор, повлияващ цената на билетите, е колко далеч във времето е полета. CheapAir открива, че най-ниската цена на един полет се променя около 71 пъти, покачвайки се и спадайки на всеки четири дни и половина. Тяхното проучване също така открива, че най-добрите цени на билетите са три месеца или три седмици преди полета, тъй като таксите тогава са около 5% по-ниски от обичайното.

Редица проучвания потвърждават, че чакането на евтини билети в последния момент е грешен подход, който може да ни коства десетки пъти повече.

Друг определящ фактор е денят на полета. Проучване на CheapAir открива, че най-ниски са цените за полетите, излитащи във вторник и сряда, а най-скъпи – тези в неделя.

Expedia и ARC откриват, че най-евтините билети в рамките на една страна зависят от летищните такси, затова не може да определи точен ден, но извън границите на страната или континента четвъртък и петък определено са добри дни за полет.

Резултатите са объркващи, но всъщност са ясни – планирайте полетите си навреме и не се отказвайте да откриете най-изгодния самолетен билет само защото цената на билета се определя от алгоритъм. Хората все още са по-умни от компютрите и могат да комбинират повече фактори от заложените в един алгоритъм, за да получат това, което е най-добро за тях.

Летищата с най-интересните предложения за пътниците

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@