0

И така, какво точно е миелома?

Множественият миелом е рядък рак на кръвта, който засяга вашите плазмени клетки. Плазмените клетки са бели кръвни клетки и част от вашата имунна система.Те произвеждат антитела. Тези антитела, наречени имуноглобулини, помагат в борбата с инфекцията. Множественият миелом се случва, когато здравите клетки се превърнат в анормални клетки, които се размножават и произвеждат анормални антитела, наречени протеини М.

Най-честият симптом на миелома е болка в костите, особено в таза и долната част на гърба, а множествената миелома е заболяване, което често засяга възрастните хора. Понастоящем няма известно лечение, но лечение – включително лекарства за подпомагане на регулирането на имунната система и лекарства, които помагат за предотвратяване на отслабването на костите - могат да намалят тежестта на симптомите и да удължат преживяемостта на пациента с месеци или две до три години, казват лекари.

Тази промяна поставя началото на каскада от медицински проблеми и състояния, които могат да засегнат вашите кости, бъбреците и способността на тялото ви да произвежда здрави червени и бели кръвни клетки и тромбоцити. Множественият миелом е рядък, засяга около 7 на 100 000 души всяка година.

Нова книга за кралица Елизабет II твърди, че тя се е борила със сериозното заболяване през последната година от живота си. В книгата „Елизабет: Интимен портрет“, Джилс Брандиет заявява, че кралица Елизабет е имала рак, въпреки че официалната причина за смъртта ѝ е старост.

По последни изчисления около 100 000 души в Съединените щати имат мултиплен миелом.

Раковите клетки напускат костния мозък чрез кръвния поток, точно както нормалните имунни клетки напускат костния мозък, за да помогнат в борбата с инфекциите. След това раковите клетки могат да пътуват из тялото, за да образуват повече тумори."

Ето пет симптома на миелома, които лекарите споделят с нас:

  • Болка в костите
Източник: iStock/Getty Images

Болката в костите е често срещан симптом на миелома, казват лекарите. „Ние учим студентите по медицина да запомнят съкращението КБАЛ". КБАЛ означава начините, по които миеломът може да нарани хората.

К – Високи нива на калций (хиперкалцемия)

Б – Бъбречно (бъбречно) увреждане

А – Анемия (нисък брой червени кръвни клетки)

Л – Костни лезии


Това е заболяване на костния мозък, така че меката част от вътрешността на костите е мястото, където се раждат кръвните клетки и там растат тези ракови клетки. Когато миеломите растат в този костен мозък, те влияят на скелетната кост - твърдата кост около костния мозък - и я отслабват.

Отслабените кости могат да доведат до болка, фрактури или счупени кости. Да се налага да се справяте с лечения като химиотерапия в допълнение към тази болка може да изглежда непосилно.

  • Синини
Източник: iStock/Getty Images

Синините са много често срещани. Най-честите причини, поради които хората с рак на кръвта получават синини, са или от лекарства, които разреждат кръвта – като аспирин или антикоагуланти – или от ниски тромбоцити. Тромбоцитите са клетките, които се носят наоколо в кръвта ни и се поддават на кръвни съсиреци. от тях идва рискът от кървене и с това идват синини.

Така че ниските тромбоцити и антикоагулантните лекарства за разреждане на кръвта за предотвратяване или лечение на кръвни съсиреци са най-честите причини, но има и други причини, поради които хората получават синини, които са независими от тези два механизма. Така че ако не сте сигурни защо има синина на ръката, крака ви или някое друго място, където не си спомняте да сте имали някаква травма – и не сте на разредител на кръвта или аспирин – добре, понякога нещата, които приличат на синини, се оказват нещо друго. И когато говорим за рак на кръвта, първото нещо, за което трябва да се тревожим, е, че това е част от самия рак на кръвта. И така, това, което изглежда като синина, не е винаги е синина и винаги е добра идея, когато сте с вашия лекар, да му покажете синините, които имате , за да се уверят, че това всъщност е просто обикновена синина, а не нещо по-зловещо.

  • Умора
Източник: iStock/Getty Images

Умората е един от най-честите симптоми на миелома. При миелома има три специфични причини за умора: анемия, цитокини и болка. Всеки един от тях може да доведе до умора, заедно с намален апетит, слабост и загуба на тегло. Когато хората изпитват и трите, произтичащото изтощение може да бъде огромно.
Други фактори, които добавят лекарите са: болка, тревожност дори депресия.

  • Инфекции
Източник: iStock/Getty Images

Постоянните, повтарящи се инфекции са един от симптомите на миелома, казват експертите. „Анормалните плазмени клетки не могат да защитят тялото от инфекции“, казва Американското общество за борба с рака.  Както споменахме по-рано, нормалните плазмени клетки произвеждат антитела, които атакуват микробите. При множествения миелом миеломните клетки изтласкват нормалните плазмени клетки, така че не могат да бъдат направени антитела за борба с инфекцията. Антитялото, произведено от миеломните клетки, не помага в борбата с инфекциите.

Това е така, защото миеломните клетки са просто много копия на една и съща плазмена клетка – всички правят копия на едно и също антитяло. Инфекцията е основно усложнение и водеща причина за смърт при пациенти с мултиплен миелом. Рискът от инфекция се дължи на многофакторен имунен дефицит, причинен от самото заболяване и режимите на лечение, прилагани по време на различните фази на терапията. През последните десетилетия е настъпил значителен напредък в управлението на мултипленен миелом, което води до значително подобрение на преживяемостта.

  • Безсъние
Източник: iStock/Getty Images

Безсънието и други проблеми със съня са често срещан страничен ефект на миелома. Ако имате проблеми със съня, докато живеете с миелом или други видове рак, разбирате въздействието, което това може да има върху качеството ви на живот. Нарушенията на съня засягат не само вашите енергийни нива, но и цялостното ви физическо и психическо благополучие. Няколко проучвания показват, че между 10 процента и 30 процента от общото население по света изпитва някаква форма на безсъние – и тези числа са по-високи при хората с специфични здравословни проблеми.

Интересното е, че проблемите със съня и безсънието могат да бъдат причинени от умора от самия рак. Доказано е, че прекомерното изтощение пречи на моделите на съня и може да ви накара да спите през деня и да останете будни през нощта. Това нарушава естествения циркаден ритъм на тялото и води до повече здравословни проблеми.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 18 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 28 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 43 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 55 минути

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 4 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА