34

П отребители на социалните мрежи осъдиха майка, която призна, чe кърми детето си вече 4,5 години.

От 1-ви до 7-ми август отбелязахме Световната седмица на кърменето. По този повод сайтът Love What Matters публикува статия, посветена на този невероятен за всяка жена период, както и историите на няколко майки.

Флашмоб с кърмещи жени в столичен мол

Майка съди столичен мол за правото да кърми на публично място

Кърменето осигурява защита срещу сърдечни болести

Една от тях, обаче събра силно негативен отзвук. Тя е на майка, чието име не е споменато, която споделя, че когато първородното ѝ бебе е било на 16 месеца е забременяла с второто си дете. Когато то се ражда, майката продължава да кърми паралелно първото.

Потребители на социалните мрежи осъдиха нейното поведение, тъй като голямото ѝ дете е вече на четири години и половина, а малкото е на три и половина, а тя продължава да ги кърми. Жената споделя, че тя ще престане да дава кърма на децата си, когато самите те преценят, че е време.

Кога е правилното време майките да спрат да кърмят? Световната здравна организация препоръчва бебето да се храни само с кърма до 6-месечна възраст.

Кърменето е един от най-ефективните начини за осигуряване на здравето на децата. Ако мнозинството жени започнат да кърмят всяка година ще бъдат спасявани животите на 820 000 деца, посочват от СЗО.

В световен мащаб едва 40% от бебетата на възраст под шест месеца се захранват само с кърма. А майчиното мляко съдържа естествени антитела и предпазва детето от множество заболявания, включително такива, които могат да бъдат смъртоносни. При майките самият процес на кърмене намалява риска от рак на гърдата, инсулинонезависим захарен диабет и постродилна депресия.

От СЗО препоръчват майките да започнат да кърмят бебето 1 час след раждането. Кърменето трябва да продължи поне до две годишна възраст. Но след първите 6 месеца освен кърма децата трябва да приемат и разнообразни, безопасни допълващи храни. Препоръчително е храненето да става с лъжица, а не с биберон.

Според данните на СЗО кърменето води и до ползи за детето в по-късна възраст, като намалява риска от затлъстяване и диабет.

На този фон потребители в социалните мрежи споделят, че поведението не майката в конкретния случай не е нормално, а един дори пише, че е отвратително.

Самата тя се защити във Фейсбук, като обясни, че целта ѝ е да покаже, че кърменето е нещо хубаво, красиво и важно за децата.

По данни на Американска академия по педиатрия, в някои култури кърменето продължава докато децата навършат шест или седем години. Ако обаче майките решат да кърмят в по-продължителен период от обичайните 6 месеца, е препоръчително да се дава допълнително и твърда храна на децата.

 

Тя е майка на две дъщери, на 3 и на 4 години, а снимката й предизвика шум в #instagram. На нея тя кърми едно от децата си. Бурната реакция идва от факта, че децата са над "типичната" възраст за кърмене. Тя споделя историята си пред @lovewhatmatters. Децата й се чувстват щастливи, разказва майката. Някои потребители написаха, че е неправилно да кърми децата си на такава възраст. Вие как мислите, кога е нормално да се спре кърменето? . . #worldbreastfeedingweek #family #hope #joy #givelove #love #cherisheverymoment

A post shared by Vesti.bg (@vesti.bg_) on

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@