19

 „Битката за Франция“, позната още като „Падането на Франция“ или „Походът на запад“ (Westfeldzug), започва на 10 май 1940 г. Германия стартира мащабната кампания като напада Съюзническите сили - Франция, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Великобритания.

В резултат на Светкавичната война (Blitzkrieg) Белгия и Нидерландия са превзети за няколко дни, което изиграва основна роля в падането на Франция.

На 22 юни 1940 г. французите са принудени да капитулират. Към тази дата почти цялата територия на Франция е окупирана, а армията ѝ е практически унищожена.

Във видеото горе вижте как се приема днес капитулацията на Германия във Втората световна война

Снимка на плачещ французин обикаля медиите

след капитулацията на Франция. Лицето на мъжа показва изключителна скръб, по бузите му се стичат сълзи, докато свалените знамена на Франция минават по улиците на Марсилия напът към Африка.

На снимката е дадено името „Хленчещият французин“, а в някои източници е спомената като „Плачещият французин“.

Източник: Rarehistoricalphotos

Преди да бъдат предадени, знамената са били преместени в Южна Франция,

за да бъдат предпазени. Френските слава и мощ са потъпкани от немската армия.

Само за шест седмици френската армия, укрепленията по линия „Мажино“ и цялата гордост на страната са унищожени от Светкавичната война. Падането на Франция е неочаквано в момент, в който тъкмо нейната армия е смятана за най-могъщата в Европа.

В своята книга “Marseille sous l’occupation” Люсиен Гайар твърди, че мъжът от снимката е г-н Жером Барсети, а моментът е заснет в Марсилия през септември 1940 г.

Иконичната снимка се появява в сп. „Лайф“ на 3 март 1941 г.

със заглавие „Французин рони сълзи от патриотична скръб по падналите знамена на Франция изпратени към Африка“.

Във видео, представено от Rare Historical Photos, може да се види тълпа от хора, както и плачещият французин, докато френските военни маршируват преди да напуснат Франция.

От материала се стига до заключението, че снимката не е направена в Париж, както мнозина са твърдели през годините.

Интересен факт е,

че Хитлер настоява Франция да подпише документите за капитулацията си на същото място, на което Германия го прави през 1918 г. при Първата световна война.

Французите са запазили железницата, в която 22 години по-рано е подписано примирие, като спомен от Първата световна война, което позволява капитулацията на Франция от Втората световна война да бъде подписана на същото място. По този начин унижението е пълно.

Вижте още:

"Чакай ме, татко" - един трогателен миг от войната

Защо избухва "Зимната война" и какво се случва в нея

Историята на един елен на фронта в битката за Мурманск

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@