3

Д еца биват хоспитализирани с дихателни затруднения във Великобритания, предизвикани от употребата на вейпове, предупреждават лекари. Това предава Daily Mail.

Приспособленията, които съдържат високи дози никотин, "пристрастяват децата" в "ранните етапи на тяхното развитие", заявиха водещи педиатри. 

Според д-р Майкъл Маккинън, вицепрезидент по политиките в Кралския колеж по педиатрия и детско здраве (RCPCH), в резултат на това в клиниките се наблюдава нарастващ брой деца, които развиват белодробни заболявания, свързани с използването на вейпове.

Известно е, че устройствата предизвикват дихателни проблеми като задух, болки в гърдите, възпаление на белите дробове, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност.

Днес RCPCH също така призова за забрана на всички електронни цигари за еднократна употреба, като предупреди, че "вейповете, използвани от младежи, е новата епидемия".

Шокиращи данни от миналия месец разкриха, че рекордните 11,6 процента от 11-17-годишните във Великобритания вече са опитвали да вейпват. Това е повече от 7,7% през миналата година и два пъти повече от показателите, наблюдавани преди десетилетие - преди да избухне епидемията от вейпинг при деца от Обединеното кралство.

Тестовете на електронни цигари, конфискувани от младежи, показаха, че те съдържат опасни нива на олово, никел и хром. Някои от тях са били почти 10 пъти над безопасните граници. Излагането на олово може да увреди развитието на мозъка, докато другите два метала могат да предизвикат съсирване на кръвта.

Д-р МакКийн, консултант по детски дихателни проблеми в детската болница Great North в Нюкасъл, заяви в предаването Today на BBC Radio 4: "В момента виждаме деца, които постъпват в болница и в клиники, които имат проблеми с дишането, свързани с използването на тези устройства, както смятаме". 

Той добави: "Знаем, че децата използват предимно вейпове за еднократна употреба. Наблюдаваме обезпокоително нарастване на броя на децата и младите хора, които ги пушат. 

Тъй като електронните цигари отдавна не могат да се купят, "е много трудно да се изследват", признава той. 

"Справедливо е да се каже, че не наблюдаваме голям брой деца с тежки белодробни заболявания, но със сигурност вече са докладвани случаи на хора, развили белодробно заболяване, свързано с използването на вейпове и електронни цигари.

Въпреки това д-р Маккинън добави: "Вейповете са създадени, за да дадат възможност на хората, които са били пристрастени към пушенето на цигари, да се откажат от тях и няма съмнение, че ако си купите законно и внимателно произведени електронни устройства, те вероятно са много по-малко вредни от пушенето на цигари.

Но "ние сме загрижени, че виждаме вейпове, които съдържат високи дози никотин, които пристрастяват децата към вещество в ранен етап от тяхното развитие", каза той.

Въпреки че се приема за по-безопасно от тютюнопушенето, дългосрочните последици от вейповете остават загадка.

През последните месеци лекарите изразиха опасения, че през следващите десетилетия хората, които са започнали да пушат в ранна възраст, могат да се разболеят от белодробни заболявания, проблеми със зъбите и дори рак.

RCPH настоява правителството да забрани електронните цигари за еднократна употреба поради опасенията, свързани с употребата им сред младите хора. 

В отговор на правителствената консултация относно електронните цигари, която приключва днес, колежът заяви, че тези джаджи "не са безрисков продукт и могат да предизвикат същото, ако не и по-голямо пристрастяване от традиционните цигари".

В своето становище RCPCH също така отбелязва, че не трябва да се пренебрегва "сериозното въздействие на електронните цигари за еднократна употреба върху околната среда", като отбелязва, че те съдържат средно 0,15 г литий.

Количеството литий, изхвърляно всяка година в еднократните електронни цигари, е достатъчно за производството на около 1200 батерии за електрически автомобили. 

Продажбата на вейпове на лица под 18 години е незаконна, но в социалните медии се публикуват публикации на тийнейджъри, които показват вейпове и обсъждат аромати като розова лимонада, ягода, банан и манго. 

През април MailOnline разкрива истинските мащаби на проблема и хищническите маркетингови тактики на търговците на дребно на вейпове. 

Том Падли, понастоящем 19-годишен, от Путни, Лондон, разказа пред MailOnline, че употребява вейп от 13-годишна възраст.

Том, който е придобил този навик в пансиона, казва, че "не е като цигарите, където трябва да намериш място, където да излезеш и да го направиш - можеш просто да го правиш без прекъсване на закрито". 

Но след шест години пушене на вейп той започва да страда от здравословни проблеми.

"Разболявам се много по-често. От време на време получавам язви в устата си. Имам много кашлици. Гарантирам, че това се е увеличило значително заради използването на веспове", казва той пред MailOnline.

Неназован родител, който е открил чекмеджето на сина си тийнейджър вейпове за еднократна употреба, заяви в предаването Today на BBC Radio 4: "Намерих много от тези устройства за еднократна употреба, които явно са създадени, за да бъдат привлекателни за младежите. 

"Имаше различни цветове, но всъщност чекмеджето беше пълно само с това и бях наистина шокирана, когато ги открих.

Миналия месец Би Би Си откри, че определен вид вейпове, конфискувани от младежи в колеж в Кидърминстър, съдържат опасни нива на олово, никел и хром.

Според разследване на Би Би Си от миналия месец ярко оцветените вейпове, продавани в подходящи за деца вкусове като дъвка и ягода, съдържат 12 микрограма олово на грам. Това е 2,4 пъти повече от установеното безопасно ниво на експозиция. В джаджите, които могат да струват едва 5 паунда и се продават в магазините в цялата страна, също така е имало над 9,6 пъти повече никел от безопасното ниво и 6,6 пъти повече хром от безопасното ниво.

Излагането на олово може да увреди развитието на мозъка, докато другите два метала могат да предизвикат съсирване на кръвта. 

В усилията си да ограничат кризата с пушенето на вейпове от тийнейджъри в Обединеното кралство някои средни училища вече започнаха да инсталират устройства, които да засичат дали децата пушат. 

Но в рамките на борбата с тютюнопушенето във Великобритания един милион пристрастени към цигарите ще получат и стартови комплекти за електронни цигари като част от схемата за ограничаване на пушенето на цигари.

Безплатните комплекти ще бъдат предложени на почти всеки пети пушач в Англия, като разходите за тях се оценяват на 45 млн. лири стерлинги за две години. 

Ръководителите на здравните служби се надяват, че тази първа в света политика ще направи Англия свободна от тютюнев дим, въпреки множеството доказателства за рисковете за здравето от използването на вейпове.

Почти на всяка централна улица в страната вече има специален магазин, в който се продават електронни цигари.

Въпреки предупрежденията, свързани с весповете, здравните институции настояват, че то е по-безопасна алтернатива на пушенето на цигари.

Около 6 милиона души в Обединеното кралство пушат и се смята, че това причинява 64 000 смъртни случая всяка година.

Освен това всяка година лечението на заболявания, свързани с тютюнопушенето, струва на Националната здравна служба 2,4 млрд. паунда.

През последното десетилетие броят на пушачите е намалял, но според експертите все още не е достатъчно близо до целта за освобождаване от тютюнев дим.

За същото време обаче броят на използващите вейпове се рязко се е увеличил.

  • Всичко, което трябва да знаете за електронните цигари: Колко никотин се съдържа в електронната цигара?

Съществуват много различни марки електронни цигари, които съдържат различни нива на никотин.

Разрешеното количество никотин в една електронна цигара в Обединеното кралство е 20 mg/ml, което се равнява на 600 до 800 изпушвания.

Elf Bar 600, една от най-популярните британски електронни устройства, се рекламира като предлагаща се с концентрация на никотин от 0mg, 10mg и 20mg. 

  • Колко цигари се съдържат в една електронна цигара? 

Според анализатори Elf Bar 600 съдържа еквивалента на 48 цигари.  Тя осигурява 600 дръпвания, преди да бъде изхвърлена, което на теория означава, че всеки 12,5 дръпвания се равняват на една цигара.

Експертите твърдят, че за много електронни цигари 100 изпушвания се равняват на 10 нормални цигари. Elf Bars е марка електронни цигари, които често се продават в ефектни цветове и с подходящи за деца имена и аромати, като синя лимонада Razz и зелено гумено мече.

  • По-добро ли е използването на вейпове за вашето здраве от цигарите?

Според Националната здравна служба (NHS) електронните цигари се считат за по-добри от цигарите, тъй като потребителите са изложени на по-малко токсини и в по-ниски количества.

Здравната служба добавя, че използването на вейпове вместо пушенето на цигари намалява излагането на токсини, които могат да причинят рак, белодробни заболявания и заболявания на сърцето и кръвообращението, като инсулти и инфаркти. 

През 2015 г. Public Health England, която вече не съществува, публикува независим експертен преглед, в който се стига до заключението, че електронните цигари са с около 95% по-малко вредни от цигарите.

Въпреки това вейповете не са безрискови, тъй като макар нивата в тютюневите изделия да са много по-високи, електронните цигари все още съдържат вредни токсини, според проучване на изследователи от Медицинския университет в Силезия, Полша.

А д-р Онкар Мудхар, лондонски зъболекар, който публикува видеоклипове в TikTok, казва, че баровете Elf могат да причинят възпаление на венците, подуване и кървене.

Според него това се дължи на факта, че никотинът изсушава устата и намалява слюнката, което води до дразнене от натрупването на бактерии и храна, които не могат да бъдат отмити.

През 2022 г. в Англия са регистрирани близо 350 хоспитализации, дължащи се на употребата на вейпове, за които се смята, че се дължат главно на дихателни проблеми, като задух, болки в гърдите, възпаление на белите дробове и в тежки случаи - дихателна недостатъчност.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 10 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 20 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 3 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа