0

К акво представлява крепираната кожа? Този термин описва кожа, която подобно на креп хартия изглежда тънка и набръчкана и обикновено няма еластичността, дебелината и здравината на младата кожа.

"Крепираната кожа е предимно естетически проблем, но може да бъде показателна и за потенциални здравословни проблеми", казва сертифицираният дерматолог д-р Шошана Мармон пред HuffPost. "Тъй като тя обикновено се развива в резултат на значително увреждане от слънцето, хората с крепирана кожа могат да бъдат изложени на повишен риск от развитие на рак на кожата. Освен това, тъй като крепираната кожа е по-тънка и по-малко еластична, тя може да бъде по-податлива на натъртвания и разкъсвания, което може да доведе до инфекция, ако не се полагат подходящи грижи за нея." 

Множество кремове и лосиони претендират, че облекчават появата на крепирана кожа, а всеки, който иска да се погрижи бързо за нея, може да потърси лечение, назначено от лекар. Разговаряхме с експерти, които споделиха какво действа най-добре и дали има нещо, което можете да направите, за да предотвратите образуването на крепиди.

7 тайни за сияйна кожа на азиатките

Защо и кога се образува крепирана кожа

Както намекна Мармон, крепидната кожа е резултат предимно от излагане на слънце. "Често срещано погрешно разбиране е, че крепидната кожа се развива единствено от стареенето, но фактори, свързани с начина на живот, като излагане на слънце и тютюнопушене, имат значителен принос", каза тя. "Въпреки че всеки е податлив на крепиране на кожата, хората с по-светъл тен на кожата, които са по-склонни към увреждане от слънцето, са особено застрашени." 

Излагането на слънце води до загуба на обем на кожата вследствие на дехидратация. "Тя не съхранява водата по същия начин, защото целостта на кожата е нарушена", казва сертифицираният дерматолог д-р Шани Франсис пред HuffPost. Това води до разграждане на колагена и еластина - протеините, които задържат водата и по този начин помагат на кожата да запази структурата си. 

Всяко излагане на ултравиолетови лъчи, дори от солариум, може да доведе до образуване на крепирана кожа. "Всъщност причината не е в самото слънце - а в ултравиолетовата радиация", обяснява Франсис. "Всеки вид излагане на ултравиолетова радиация ще увреди и разруши тъканите на колагена и еластина."

Генетиката също играе роля. "Ако погледнете родителите си, ако те имат крепирана кожа, знаете, че трябва да започнете процеса на профилактика малко по-рано", каза Франсис.

Според Мармон много жени започват да забелязват крепираща се кожа около менопаузата, тъй като спадът на естрогена по това време ускорява намаляването на колагена и еластина, което води до изтъняване на кожата със загуба на влага и мазнини.

"Това започва около средната възраст и се влошава с напредването на възрастта", повтаря Франсис. "В началото еластичните влакна са много силни. При двадесет и няколко, тридесет и няколко годишните хора кожата им се свива веднага. След като навършите 40 години, вече не работи така." 

Сертифицираният дерматолог д-р Ноел С. Шербер казва пред HuffPost, че крепирането на кожата в резултат на увреждане от ултравиолетовите лъчи обикновено се проявява около очите, гърдите и гърба на ръцете. Някои хора я виждат и над коленете и по вътрешната страна на ръцете.

Какво можете да направите, за да предотвратите появата на крепирана кожа

6 ползи от редовното излагане на слънце

Носенето на слънцезащитен крем може да изглежда като очевиден начин за предпазване от крепиране на кожата, но Франсис казва, че друг метод може да е по-ефективен. 

"Не можете да виждате светлината през дрехите си - това е по-добре", каза тя, "Слънчевите очила, шапката, тези неща винаги са по-добри от слънцезащитния крем, защото са на мястото си и са на мястото си. Слънцезащитният крем не е дълготраен. Той не е постоянен. Слънцезащитата вместо слънцезащитен крем е много по-всеобхватна. Винаги казвам на хората, че трябва да мислят за слънцезащитния крем като за последна линия на защита." 

За местата, които дрехите и аксесоарите не могат да покрият, нанесете слънцезащитен крем. Американската академия по дерматология препоръчва водоустойчив, който предлага широкоспектърна защита с SPF 30 или по-висок.

Мармон иска да смекчи очакванията за резултати от леченията без рецепта, които претендират, че премахват появата на крепирана кожа. "Въпреки че кремовете, овлажнителите, лосионите и особено слънцезащитните продукти са полезни за поддържане на здравето на кожата, премахването на всички признаци на стареене е почти невъзможно", казва тя. 

Въпреки това при редовна употреба продуктите за локално приложение със съставки като ретиноиди, алфахидрокси киселини, пептиди, растежни фактори, хиалуронова киселина и антиоксиданти могат да помогнат за стимулиране на производството на колаген, следователно да подобрят качеството на кожата. 

"Тези продукти обикновено отнемат няколко месеца, преди да видите потенциалната им полза", предупреждава Шербер, като добавя, че високата цена не е равносилна на по-голяма вероятност за резултати. "Погрешно е схващането, че само продуктите за грижа за кожата от висок клас могат да се преборят с крепирането на кожата, докато в действителност последователната употреба е много по-важна от цената."

Искате да сте сигурни, че овлажняващият крем, който избирате, съдържа и вода, за да рехидратира кожата. "Водата е хидратант номер едно", казва Франсис. "Голямата грешка, която хората правят, е да покриват кожата с масло, когато тя вече е дехидратирана, защото всичко, което ще направят, е да подобрят бариерата."

Франсис особено харесва продуктите с ниацинамид, форма на витамин В3, като начин да се облекчи появата на крепирана кожа. Той може да се приема и като хранителна добавка. 

Храните, които поддържат кожата ни красива

Шербер предложи лесен начин да се провери дали даден овлажняващ крем е достатъчно плътен, за да хидратира правилно: "Когато отворите бурканчето и го обърнете с главата надолу, ако не капе, значи трябва да е добър продукт за поддържане на бариерата."

За определени анатомични области, като например около очите, тя предлага невромодулатори като ботокс за намаляване на бръчките.

И все пак, "въпреки че можем донякъде да подобрим външния вид на набръчканата кожа, процесът на стареене е непрекъснат и неизбежен", каза Мармон. "Важно е да имаме реалистични очаквания по отношение на това какво да очакваме от продуктите против стареене, независимо от това, което те твърдят, че правят. Стареенето е естествена част от живота и е много по-добро от алтернативата." 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян