1

К огато известните разкажат за борбите си с различни медицински състояния, това има невероятно въздействие.

Например, много хора всъщност не знаеха за болестта на Паркинсон, докато Майкъл Дж. Фокс не започна да говори за диагнозата си.

Когато една звезда споделя информация за заболяване, това допринася много за повишаване на осведомеността на обществото, както и за това хората, които страдат от същото заболяване, да се чувстват по-малко сами.

Множествената склероза или МС е сравнително често срещано неврологично заболяване, което засяга много млади хора по света.

Няколко известни личности разкриха своите диагнози за МС и споделиха как това се отразява на живота им.

Прочетете по-долу, за да научите повече за болестта и за известните личности, които живеят с нея.

 • Множествена склероза
Източник: iStock/Getty Images

Множествената склероза е доживотно неврологично състояние, което може да дойде с широк спектър от симптоми, които варират от човек на човек. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на тялото погрешно атакува здрава част от тялото. В този случай това са мозъкът и гръбначният мозък.

 • Диагноза

МС обикновено се диагностицира, когато човек е на 20 или 30 години, но симптомите могат да започнат да се проявяват на всяка възраст. Това е най-често срещаното увреждане сред младите хора в САЩ. Жените са два или три пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с МС, отколкото мъжете.

 • Различна тежест
Източник: iStock/Getty Images

Въпреки че симптомите, причинени от МС, могат да бъдат много изтощителни, някои хора изпитват много по-леки последици от болестта. В много случаи е възможно симптомите да се лекуват и да се подобри качеството на живот.

 • Прогноза и лечение

Самата множествена склероза не е фатално заболяване, но може да доведе до други здравословни усложнения, които могат да намалят продължителността на живота с 5 до 10 години. Въпреки това, благодарение на лечението и лекарствата, очакваната продължителност на живота изглежда се подобрява.

 • Симптомите

МС е неврологично заболяване, така че често засяга сетивата и движението на човека. Някои от най-често срещаните симптоми включват затруднено ходене, замъглено зрение и проблеми с баланса и координацията. Други често срещани симптоми включват умора, изтръпване, мускулни спазми, скованост и проблеми с контрола на пикочния мехур. По-напредналите когнитивни симптоми включват затруднения с мисленето, ученето и планирането.

 • Двете вариации

Множествената склероза може да се развие по два различни начина. Някои хора я изпитват на изблици, като симптомите стават по-тежки и след това изчезват, последвани от рецидиви. Алтернативата е бавна и стабилна линейна прогресия на симптомите.

 • Рецидивираща множествена склероза

Около 80% от хората с МС са диагностицирани с рецидивиращ тип. Симптомите се появяват без предупреждение и могат да се влошат за период от дни, седмици или месеци. След това те започват да избледняват и състоянието на човека да се подобрява. Този период на ремисия може дори да продължи години.

 • Рецидив и ремисия
Източник: iStock/Getty Images

Симптомите се завръщат отново на по-късен етап, наречен рецидив, потенциално по-лош от предишния. Тези рецидиви обикновено са случайни, но понякога могат да бъдат свързани с период на заболяване или стрес. Хората с рецидивираща МС често развиват втория тип МС, след като живеят с болестта години или десетилетия. Това означава, че симптомите са по-последователни и бавно се влошават с времето.

 • Прогресивна множествена склероза

Само около 10% от хората с МС започват своето пътуване с прогресивната форма на заболяването. Това означава, че техните симптоми постепенно се влошават след диагностицирането и няма периоди на ремисия и рецидив.

 • Знаменитости с множествена склероза

Сега нека да разгледаме историите на знаменитостите, които разказаха за личните си борби, докато живеят с диагнозата си MС.

Ема Колфийлд

Източник: iStock/Getty Images

Ема Колфийлд, известна с участието си в хитови предавания като „Бъфи, убийцата на вампири“ и „WandaVision“, разкри, че е болна от МС в интервю за Vanity Fair. Тя получи диагнозата през 2010 г. и я пази в тайна повече от десетилетие, но реши, че е готова да разкрие за състоянието си. Актрисата за първи път осъзнава, че нещо не е наред, когато започва да изпитва изтръпване в едната страна на лицето си. Тя получила обаждане от своя лекар след ядрено-магнитен резонанс и била шокирана да научи, че има МС. В началото новината за нея била опустошителна. „Ето какво се случва. На работа съм. Дори не мога да функционирам. Просто се опитвам да се сдържа." Тя продължава: "Помислих си:" Умирам ли? Колко лошо? Какво се случва? Бях толкова смазана и доста истерична."
Когато Колфийлд се примирява с диагнозата си и започва лечение, тя продължава да работи и решава да запази състоянието си в тайна. Мотивите ѝ били, че ще получава по-малко работа като актриса, ако се знае, че има МС.

„Вече има много причини да не се наемат хора, причини, които повечето актьори дори не знаят. „Приличаш на бившата ми приятелка… Твърде ниска си. Твърде висока си. Изглеждаш злобна. Изглеждаш твърде хубава .. Нямаш подходящия цвят на очите. Знаех, че ако говоря за това, просто ще спра да работя. Това е."

Колфийлд обаче променя решението си сега, когато вече има дъщеря от съпруга си Марк Лесли Форд. Тя каза пред Vanity Fair, че не иска повече да крие диагнозата от дъщеря си и хората.

Джон Кинг

Източник: iStock/Getty Images

Джон Кинг от CNN беше откровен по време на сегмент от „Inside Politics“ на 19 октомври 2021 г., обсъждайки ваксините срещу COVID-19, в който той разкри, че има множествена склероза. „Ще споделя тайна, за която никога не съм говорил досега. Имам множествена склероза. Така че съм благодарен, че всички сте ваксинирани.“

Кристина Апългейт

Източник: iStock/Getty Images

Актрисата Кристина Апългейт беше диагностицирана през 2021 г. на 49-годишна възраст. Тя каза на феновете си в Twitter, че това е бил странен и труден път. Епългейт туитна, че е добре подкрепена и има приятели, които също страдат от заболяването. МС може да бъде изключително непредсказуемо и Апългейт каза, че е била посъветвана „да предприеме необходимите действия“. Тя помоли за уединение, докато се справя с новата си ситуация.

Селма Блеър

Източник: iStock/Getty Images

Селма Блеър беше диагностицирана с МС през 2018 г., когато е в средата на четиридесетте. Звездата от "Жестоки намерения" (1999) каза, че е изпитвала симптоми от години, но нейният невролог започнал да го приема на сериозно едва когато тя буквално паднала пред него. Блеър смело сподели своя опит с болестта в "Добро утро, Америка“. Тя се появи и на червения килим на Оскарите през 2019 г. със своя бастун по поръчка. Блеър казва, че се бори с изтръпване, трудности при говорене и движение на левия си крак, и влошаващо се мързеливо око.

Селма Блеър направи шокиращо съобщение на 17 октомври 2022 г., че ще се оттегли от шоуто „Dancing stars“ поради болестта. 50-годишната актриса разкри, че решението ѝ е да даде приоритет на собственото си здраве. „Знаете, че съм била наблюдавана и съм в контакт с моите лекари през целия този процес“, каза Блеър на своя партньор в танците Саша Фарбър в предварително записан пакет. „Направих ЯМР и не мога. Не мога. Не мога да продължа със състезанието.“ Тя продължи: „При хронично заболяване имате специални съображения и тялото ми определено понася удари“, обясни тя. Блеър също каза в ефира, че е важно за нея като майка и като публична фигура да покаже, че "понякога има справедливи последствия за всеки шанс, който поемеш".

Джейми-Лин Сиглер

Източник: iStock/Getty Images

Джейми-Лин Сиглър е диагностицирана с МС, когато е само на 20 години и участва в хитовия сериал на HBO „Семейство Сопрано.“ Сиглър сподели състоянието си с обществеността едва когато беше на 34 години, заявявайки, че е крила дълго време.

Сиглър каза пред Glamour: „Мислех, че това означава инвалидна количка; Мислех, че това означава, че животът ти е свършил. И така започнаха моите почти 15 години на отричане или неприемане, че това е нещо, което е част от живота ми, защото не исках да вярвам, че това ще бъде бъдещето ми.“ Тя успява да се примири с диагнозата си и казва, че вече се чувства добре. Получава лечение два пъти годишно и щастливо отглежда двете си малки деца.

Джак Озбърн

Източник: iStock/Getty Images

Джак Озбърн, син на известната рок звезда Ози Озбърн, беше диагностициран с МС само седмици след раждането на дъщеря му. Той внезапно губи зрението на лявото си око и отива на ядрено-магнитен резонанс, който показва лезии на мозъка и гръбначния му стълб. Зрението му се завърна, но най-голямата борба на Озбърн е с депресията. Това е често срещан страничен ефект на МС. Той казва, че емоционалната страна на болестта е най-трудната част, но той се опитва да се поддържа бодър, като остава активен. Той създава риалити шоуто „Ozzy & Jack’s World Detour“ с баща си, който има болестта на Паркинсон, но в миналото е бил погрешно диагностициран с МС.

Алън и Дейвид Осмънд

Източник: iStock/Getty Images

И Алън Осмънд, и синът му Дейвид са били диагностицирани с множествено склероза. И двамата живеят според мотото на Алън: „Може да имам МС, но МС няма мен.“ Алън беше принуден да спре да работи поради симптомите си. Той беше диагностициран рано с по-рядката прогресивна форма на МС. Дейвид започнал да изпитва симптоми като загуба на зрение и болка в цялото тяло, когато бил на 26 години. Той не разпознава болестта веднага, защото симптомите му са различни от тези на баща му, но скоро след това и той е диагностициран с МС.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ПП: Това беше целта на срещите с ДПС</p>

"Продължаваме Промяната": Това беше единствената цел на срещите с ДПС

България Преди 7 часа

ПП: Разговаряхме, докато всички медии бяха в парламента и наблюдаваха какво се случва

Oткриха тяло в района на хижа "Здравец" над Пловдив

Oткриха тяло в района на хижа "Здравец" над Пловдив

България Преди 10 часа

Снощи около мястото е имало много къмпингуващи

Двама загинаха при удар на микробус и влак край Гривица

Двама загинаха при удар на микробус и влак край Гривица

България Преди 13 часа

Български държавни железници са подсигурили автобуси за извозване на пътниците

Задържаха служител на ДАНС с наркотици

Задържаха служител на ДАНС с наркотици

България Преди 13 часа

При обиска у него е открита тревиста маса и наркотично вещество наподобяващо пико

<p>Ердоган положи клетва като президент на Турция</p>

Реджеп Ердоган положи клетва като президент на Турция

Свят Преди 13 часа

По-късно в президентския комплекс ще се състои церемонията по встъпване в длъжност

Авария с влак с Мария Габриел и семейството ѝ

Авария с влак с Мария Габриел и семейството ѝ

България Преди 14 часа

От БДЖ уточниха, че пътниците са превозени до Велинград с автобус

Сергей Рябков

Москва: Връщаме се в ядрения договор, ако САЩ направят това

Свят Преди 15 часа

По думите на Рябков обявеният от Вашингтон ход не е изненадал Москва

Предвиждат драстичен скок в цената на водата от 1 юли

Предвиждат драстичен скок в цената на водата от 1 юли

България Преди 15 часа

Увеличение ще има в Софийско и в Пернишко

Индонезия предложи мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Индонезия предложи мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Свят Преди 15 часа

Той бе презентиран на конференцията в Сингапур "Диалог Шангри-Ла", посветена на въпросите на сигурността

САЩ, Япония и Южна Корея ще си обменят информация за севернокорейски ракетни изстрели

САЩ, Япония и Южна Корея ще си обменят информация за севернокорейски ракетни изстрели

Свят Преди 16 часа

Изявлението на трите страни идва след като тази седмица Северна Корея се опита да изстреля военен разузнавателен сателит, но той "падна в морето"

Кристалина Георгиева: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

Кристалина Георгиева: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

Свят Преди 17 часа

Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на МВФ

Христо Грозев: С Chat GPT ще се умножат в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори

Христо Грозев: С Chat GPT ще се умножат в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори

България Преди 17 часа

Грозев разказа за случая „Навални“ и работата по разследването си

Голяма пясъчна буря връхлетя Суецкия канал, има загинал и ранени (ВИДЕО)

Голяма пясъчна буря връхлетя Суецкия канал, има загинал и ранени (ВИДЕО)

Свят Преди 17 часа

Стихията е преминала и през египетската столица Кайро

МВнР: Няма данни за пострадали българи във влаковата катастрофа в Индия

МВнР: Няма данни за пострадали българи във влаковата катастрофа в Индия

България Преди 18 часа

Жертвите вече са близо 300, а около 900 други са ранени

БЛС: Няма причина да не се подписва Национален рамков договор

БЛС: Няма причина да не се подписва Национален рамков договор

България Преди 18 часа

По-скоро ще има неприятни последици, ако това не се случи, каза д-р Иван Маджаров