15

Н а 6 януари в цялата страна бяха отслужени водосвети за най-почитания зимен празник Богоявление. 

Традиционният богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен във всички гарнизони на страната. Тържественият ритуал в София се състоя пред Паметника на незнайния войн.

Богоявленският водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

Момчета и мъже от цяла България участваха в ритуала по изваждане на Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни, защото който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

По традиция в Калофер се изви мъжко хоро във водите на река Тунджа

Може би най-зрелищна и впечатляваща е традицията в Калофер. Рамо до рамо калоферци се хващат и нагазват във водата, за да я накарат да „заври”, пеят песни, а гайдарите ги съпровождат. В другия край на града влиза друга група. Едните не искат в мъжкото хоро „пришълци”, бранят хорото да е само от калоферци. В годините обаче мъжкото хоро привлича българи от цялата страна.

6-годишният Мартин хвана кръста тази година в ледените води на Тунджа. Мартин е на 6 г. Миналогодишният носител на кръста Теодор е на 2 г. и 6 месеца, той също участваше днес в ритуала, както и още 4-5 деца, предаде кореспондентът на БГНЕС. По традиция кръстът се дава на един от малките участници в Мъжкото хоро в Калофер.

Точно 5 минути преди 8 часа сутринта, млади момчета и по-възрастни мъже- над 250 души, нагазиха във водите на река Тунджа. За ежегодния ритуал, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени по традиция, от там шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

И тази година лед и сняг няма, но водите на реката са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

36-годишният Кирил Димитров от кв. Орлова чука спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на р. Бистрица в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

30-на смелчаци нагазиха в плитките води на реката срещу кв. Вароша, след кратка борба Кирил улови кръста хвърлен до стената на баража.

Премръзнал, щастливецът, който се занимава с автомобили успя да промълви, че пожелава здраве на жителите на Благоевград.

53-годишният Христо Христов - Горилата спаси кръста в Казанлък.

Христов участва в ритуала за 20-та година като го улавя за втори път. 

Двадесет и две годишният Галин Стоев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Младият мъж е студент в местния филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

Ученикът Александър Китенов хвана кръста на Богоявление в морските води край Моста в Бургас. Той е на 18 години, ученик е в 11 клас в Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" и след излизането от морските води обяви, че мечтата му е да стане авиоинженер. 

Близо 140 души скочиха днес за кръста в морето край Варна, който бе хвърлен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Първи до светинята стигна 21-годишният Димитър Петров, студент във Висшето военноморско училище в града.

Ученик на 17 години извади Богоявленския кръст от водите на Янтра в подножието на Царевец. Великотърновският митрополит Григорий ръководи ритуала по хвърлянето на кръста от Владишкия мост във Велико Търново.

Двайсетгодишният Любомир Мутафчийски извади Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба" в София. 46 мъже скочиха в езерото.

По традиция стотици жители на смолянския квартарл Устово отбелязаха днес Богоявление. Литийното шествие започна от двете църкви в квартала – „Успение на Пресвета Богородица“ и „Свети Николай Чудотворец“. Младежите от сдружение „Родопски хайдути”, облечени в народни носии, предвождаха шествието с портрета на Христо Ботев.

Тази година късметът да извади кръста бе за 35-годишния Ангел Томов от Плевен и неговия 4-годишен син Тервел. Двамата, облечени в народни носии, влязоха в реката и успяха да извадят кръста. 

Никола Колев от Балчик извади кръста от Черно море по време на Богоявленския ритуал на Морската гара в Белия град, видя репортер на БТА. Той е на 23 години и стига пръв до светинята за втора поредна година. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна. 

Ваньо Василев спаси Богоявленския кръст в Търговище. Пред стотици търговищенци общо 11 млади мъже скочиха във водите на градския шадраван, за да спазят традицията на Йордановден. 

Пръв до кръста стигна 22-годишният Ерик Тронков от Враца, след което в реката се изви мъжко хоро. Ерик, който за първи път участва в този ритуал, получи дарове от кмета и от врачанския митрополит, а малки и големи се впуснаха да се снимат с победителя. Йордановден продължи с хора, в изпълнение на Духовия оркестър при читалище „Развитие 1869“.

За поредна година по изгрев слънце в Шипка беше изпълнен традиционният Богоявленски ритуал, който събра десетки жители и гости на града. Общо 45 мъже от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на река Селска в централната част на града и се хванаха на традиционното празнично хоро. Богоявленският кръст извади 39-годишният Десислав Йосифов, който тази година участва в ритуала за пръв път. По традиция той предаде кръста на най-младия участник - петгодишният Борислав Бялов, който днес отбелязва своя имен ден.

Кметът на Шипка Василка Панайотова подчерта, че за нея е изключително важно спазването на традициите и предаването им от поколение на поколение. Тя изрази надежда все повече млади хора да се интересуват от традициите и историята на град Шипка.

Хвърляне на кръста имаше и в Пазарджик, където десетки младежи участваха в неговото спасяване.

23-годишен финансист извади богоявленския кръст от река Дунав в Русе. Александър Георгиев участва за първи път в ритуала за Йордановден, като преди това е направил подходяща подготовка. Той получи подаръци от русенски митрополит Наум, областния управител Данаил Ковачев и кметът на Русе Пенчо Милков. 12 мъже скочиха за кръста в Русе като трима от записалите се общо 15 участници не се явиха. Преди ритуала по спасяване на кръста от водите на река Дунав, беше отслужен водосвет от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.

39-годишният Димитър Куманов извади кръста от ледените води на река Марица в Пловдив. Около 50-60 души чакаха с нетърпение Пловдивският митрополит Николай да хвърли осветеното разпятие. Димитър успя да го извади за секунди и да го вдигне гордо. Пловдивчанинът вдигна кръста пред очите на двете си деца. Сподели, че участва за първи път в ритуала.

24-годишният Божидар Модов извади кръста от река Бистришка в Панчарево. Литийното шествие започна от църквата „Свети Димитър“ и бе оглавено от свещеник Кръстин Апостолов. В него се включиха много местни жители, включително деца. Присъства също така и кметът на столичния район „Панчарево“ Евгения Алексиева.

Множеството се отправи към река Бистрица, където беше отслужен молебен за Йордановден, след което кръстът беше осветен от отец Кръстин и хвърлен от него в реката.

Седмина смелчаци нагазиха в реката, но кръстът бе изваден от Божидар. Той го вдигна високо и след това го подаде на всеки един от останали участници, които се прекръстиха и го целунаха.

На брега Божидар бе посрещнат от отец Кръстин и кмета Евгения Алексиева, които го поздравиха.

„За пръв път участвам в изваждането на кръста и тръпката е страхотна“, сподели Божидар пред БГНЕС. Той заяви, че не се е подготвял предварително. „Молитвата към Господ е единственото, което е необходимо, нищо друго“, каза 24-годишният младеж. Той пожела на жителите на Панчарево здраве: „Само здраве, да сме единни и нищо друго не ни трябва. Всичко друго се намира“.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 45 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София