1

И скали ли сте някога да се върнете назад във времето към времето на ацтеките? С Кодекс Мендоса можете да го направите. Четенето на този документ ще ви върне в средата на XVI в., малко след испанското завладяване на Мексико, в империята на ацтеките. Наречен на първия си известен собственик, Антонио де Мендоса, първия вицекрал на Мексико, този илюстрован ръкопис е шедьовър на историята, географията и културата.

Историците смятат Кодекс Мендоса за един от най-важните първоизточници за изучаване на ацтекската цивилизация. И така, какво точно се съдържа в него, което го прави толкова важен документ?

Най-големият принос на Антонио де Мендоса към историята

Кодексът Мендоса е създаден в средата на XVI в., точно когато испанското завладяване на Мексико е в ход. Този специален ръкопис, за който се смята, че е създаден между 1541 и 1542 г., е забележителен документ, който показва сливането на европейските и ацтекските култури. Написан на испански език, текстът е придружен от множество илюстрации, които са комбинация от европейски и ацтекски изобразителни символи. 

Според сведенията кодексът е поръчан от първия вицекрал на Мексико Антонио де Мендоса като подарък за испанския крал Карл V. Мендоса е бил популярен най-вече по време на управлението си и е помогнал да се контролира изграждането на много пътища, мостове и акведукти. Той създава и първата печатница в Новия свят, която отпечатва книги и документи на испански и науатъл. 

Кодексът е съвестно написан под ръководството на испанските служители в Мексико сити заедно с няколко ацтекски писари и художници. След като е завършен, той е наречен на името на Мендоса като първия му известен собственик. 

През XVII в. Кодексът Мендоса попада в Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет и оттогава се изучава. Днес този изключителен документ се смята за един от най-важните оцелели артефакти на цивилизацията на ацтеките, а учените в областта на историята, антропологията и изкуството все още го изучават с голям интерес.

Разкрити са тайните на културата на ацтеките

Кодексът Мендоса е изкусителен прозорец към завладяващия свят на цивилизацията на ацтеките. Той се смята за един от най-важните оцелели документи от тази цивилизация по няколко причини. 

При отварянето на кодекса се получава завладяващ разказ за цивилизацията на ацтеките от самото ѝ начало до испанското завоевание. Документът съдържа подробна информация за няколко политически, социални и икономически организации на империята на ацтеките.  Той съдържа и описания на важни исторически събития, случили се по времето на създаването му. 

Кодексът е и съкровищница на информация за културата и ежедневието на ацтеките. Той включва изумителен набор от подробни илюстрации на тяхното облекло, храна, музикални инструменти, игри и много други. Тези ярки илюстрации предлагат ценни сведения за материалната култура на ацтеките и ни помагат да разберем по-добре начина им на живот. В известен смисъл този документ е като поглед към един ден от живота на ацтекския гражданин.  

Накрая, кодексът съдържа и сложни описания на религиозните вярвания и практики на ацтеките. Тези записи могат да ни помогнат да разберем по-добре религиите и традициите, които са били толкова скъпи на ацтеките. Илюстрациите в Кодекса Мендоса са наистина хипнотизиращи, тъй като предоставят живо и сложно изображение на живота, религията и културата на ацтеките, което е очарователна смесица от европейски и ацтекски изобразителни символи.

Като цяло Кодекс Мендоса е важен исторически документ, който предлага завладяващ поглед към цивилизацията на ацтеките и помага на историците да разберат по-добре народа на ацтеките и неговото уникално място в историята.

Както вече споменахме, Кодекс Мендоса е разделен на три уникални части.

В първата част на кодекса се описва произходът на ацтеките и техният грандиозен възход към властта. Авторите разказват няколко епични истории за това как ацтеките завладяват съседните племена и сключват съюзи, след като пристигат в долината на Мексико през XIII в. 

Генеалогията на много ацтекски владетели, като се започне от легендарната фигура на Хуицилопочтли и се стигне до Моктесума II , също е описана в този раздел с изтънчени подробности. В този първи раздел са отбелязани и важни исторически събития, като основаването на столицата на ацтеките Теночтитлан и построяването на няколко важни храма и други сгради.

Вторият раздел на кодекса, също толкова увлекателен, колкото и първият, представлява щателен отчет на даренията, плащани на империята на ацтеките от различните региони и народи под неин контрол. Всеки регион е придружен от снимка и описание на платения данък, както и от етническата група, която го е платила. 

Този раздел дава представа за икономиката на империята на ацтеките, както и за част от културното и географското разнообразие на регионите под контрола на ацтеките. Той също така ни разказва малко повече за отношенията, които ацтеките са имали със съседните региони. 

Третият раздел на кодекса е посветен на религиозните вярвания и практики на ацтеките. Той включва подробен календар на ацтеките , както и описания на религиозните церемонии и ритуали, които те редовно са провеждали. Също така се обсъжда ролята на жреците в ацтекското общество, различните божества, на които са се покланяли, и някои от жертвите и приношенията, които са правени на тези божества. 

Илюстрациите в този раздел са свидетелство за живото въображение на ацтеките и дават ценен поглед към техните религиозни вярвания. С тези три подробни раздела Кодексът Мендоса предлага несравним поглед към завладяващия свят на ацтеките.

Кодекс Мендоса е спираща дъха капсула на времето, която разкрива тайните на една от най-интригуващите цивилизации от миналото. Смята се, че е един от най-важните първоизточници за изучаване на цивилизацията на ацтеките, а стойността му е призната в световен мащаб, тъй като е обявен за документ на световното културно наследство от ЮНЕСКО. 

Този великолепен ръкопис е помогнал на историците да разберат по-добре народа на ацтеките и неговото място в историята, което превръща Кодекс Мендоса в основен документ за тези, които искат да изследват чудесата на миналото.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 2 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 4 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 5 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 6 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 6 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 7 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 7 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 7 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 7 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 8 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 8 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни

сссссссссссс

Васко Василев посвири и поговори лично с крал Чарлз (СНИМКА)

България Преди 9 часа

Виртуозният българин публикува снимка с монарха в личния си профил в Instagram

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 9 часа

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев