0

П риказките за вампири обикновено се свързват с Трансилвания - мистериозна румънска местност, запомнена като митичния дом на граф Дракула. Това е и действителният дом на безмилостния княз от XV в. Влад Дракул или Влад Императора , чиито зли дела вдъхновяват легендата за Дракула. Но както показва едно ново завладяващо откритие, средновековните вампири, независимо дали са били реални или въображаеми, не са били ограничени до границите на Румъния, както доказват откритите и разкопани вампирски гробове.

По онова време вампирите са страшни и омразни в цяла Централна и Източна Европа, а сред истински вярващите са жителите на малко село в Югоизточна Полша, известно като Пиена. Този изненадващ факт е разкрит от археолози от университета "Николай Коперник" в Торун, Полша, които по време на неотдавнашни разкопки в гробище близо до Пиена откриват това, което The First News нарече "зловещи" скелетни останки на младо момче, което очевидно е било съдено и признато за виновно, че е вампир през XVII век.

Но как археолозите са успели да направят такова поразително заключение? По характеристиките, открити в погребението на детето-вампир, съответстващи на древните предания за вампири и на други средновековни погребения на вампири, открити на територията на Полша.

Разкопките в Пиена разкриват "страховито" погребение на дете-вампир

Досега откриването на погребение на дете-вампир е рядко, ако не и нечувано явление. В този случай археолозите са стигнали до заключението, че детето, чиито останки са били разкопани в Пиена, е било на възраст около пет-седем години, когато е починало.

Това, което прави случая особено мрачен, е, че кракът на детето е бил закрепен с катинар. "Катинарът под крака символизира приключването на даден етап от живота и има за цел да предпази от завръщането на починалия, от което вероятно са се страхували", подчертава Дариуш Полински, археолог, участвал в разкопките в Пиена. Предполагаемото "дете вампир" също е било погребано с лицето надолу.

С други думи, смятало се е, че това дете е било вампир, и то е било погребано с катинар, за да се гарантира, че няма да се върне от мъртвите. Погребването с лицето надолу е друг обичай за погребване на вампири, поради суеверието, че така те ще захапят земята, вместо да се издигнат от мъртвите, за да навредят на живите. "Тези практики произлизат от народните вярвания и понякога се определят като антивампирски", обяснява Полински.

Това не е първият случай, в който при разкопки в гробището на Пиена се откриват доказателства за вампирски вярвания. През 2022 г. откриването на жена от XVII в., погребана според тези антивампирски обичаи, взриви медиите. Наречени "Вампирът от Пиена", тези човешки останки всъщност са открити на няколко метра от най-скорошното погребение на дете-вампир.

След като било положено по гръб в гроба, тялото на жената било приковано към земята със сърп, поставен върху врата ѝ. Народните легенди от района препоръчват този начин на погребване в гробовете на вампири. Когато се е смятало, че починалият е вампир, според народните вярвания тези обичаи ще попречат на тези ненаситни демони да се върнат към живота.

"Сърпът не е бил поставен хоризонтално, а върху шията по такъв начин, че ако починалият се е опитал да стане, най-вероятно главата му е щяла да бъде отрязана или наранена", казва археологът и ръководител на екипа за разкопки професор Дариуш Полински в интервю, за което съобщава The Daily Mail .

Освен сърпа, жената, открита в това вампирско погребение, е имала и катинар, прикрепен към големия пръст на левия ѝ крак. Според професор Полински това е трябвало да гарантира "затваряне на етапа и невъзможност за връщане".

В гроба на вампирите поставянето на сърп върху врата на починалия разкрива статута му на предполагаем вампир. Но въпреки че е била идентифицирана като кръвосмучещо чудовище , жената все пак е била погребана с изненадващо голямо внимание. Например, тя е била погребана с шапка, изработена от коприна, която през XVII в. е била скъпа и трудно достъпна. Това навежда на мисълта, че тя се е радвала на висок социален статус в средновековната си общност.

При по-ранни разкопки на друг близък обект в Пиена са открити много средновековни гробове, които са съдържали ценни погребални предмети, като сребърни бижута, копринени дрехи, полускъпоценни камъни от огърлица или дори бронзова купа. Макар че гробището, в което са открити тези артефакти, е отделно от мястото от XVII в., където е бил погребан новооткритият скелет на вампир, изглежда, че районът като цяло е бил запазен за погребения на елитни лица.

Една от физическите особености на жената може да подскаже защо е смятана за вампир. Имала е стърчащи предни зъби, които са стърчали достатъчно, за да се забележат. Това може да е било изтълкувано от някои като доказателство за вампирските ѝ наклонности, въпреки че вероятно е имало и нещо повече.

Трансилвания, която вдъхнови легендата за Дракула

Средновековната наука за съпротивата на вампирите

Археолозите, открили вампирското погребение в Пиен, подчертават необичайния характер на своето откритие. Но макар и необичайно, то далеч не е безпрецедентно. В цяла Източна Европа са открити стотици вампирски погребения. През 2015 г. археолози, копаещи в полското село Дравско в Северозападна Полша, откриват пет скелета, които са били приковани към земята по подобен или идентичен начин.

Четири от скелетите, сред които две жени на около тридесет години, мъж на около тридесет или четиридесет години и момиче в юношеска възраст, са били погребани със сърпове, здраво закрепени през гърлото, също като скелета в Пиена. Една по-възрастна жена на поне 50 години е била прикована със сърп, поставен през бедрата ѝ, а върху гърлото ѝ е бил поставен камък и в устата ѝ е била поставена монета. Предполага се, че всяка от тези стъпки е била счетена за необходима, за да се предотврати завръщането ѝ като вампир.

Марек Полцин, канадски професор по антропология и експерт по разкопките в Дравско, казва пред Smithsonian Magazine през 2017 г., че средновековният фолклор от региона често включва ужасяващи разкази за същества, които възкръсват от мъртвите, за да нападат, проклинат или по друг начин насилват живите.

По причини, които остават неясни, предметите, изработени от кован метал, често са били използвани за защита от такива непредвидени обстоятелства. "По целия свят хората вярват, че острите инструменти, желязото - всичко, което е създадено чрез огън, чрез коване, има антидемонични свойства", заявява Полцин.

Предотвратяване на възкръсването на вампири от мъртвите

Използването на метални сърпове като окови не е единственият метод, който средновековните хора са използвали, за да държат вампирите затворени в гробовете си. "Начините за предпазване от завръщане на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лицето надолу, за да се вкопчи в земята, изгарянето му и разбиването му с камък", обяснява професор Полински.

През 2013 г. археолози, извършващи разкопки в южния полски град Гливице, откриват доказателства за първата от тези практики. Археолозите откриват няколко предполагаеми вампирски гроба , принадлежащи на хора, чиито глави са били отрязани и поставени на краката им, след ритуални екзекуции в стил, запазен изключително за предполагаеми вампири.

Вярата във вампири очевидно е била също толкова разпространена в средновековните полски градове, колкото и в по-изолираните села. През 2008 г. по време на разкопки в по-стара част на Краков - градът, който през Средновековието е бил столица на Полша, са открити още няколко гроба с обезглавени скелети.

Що се отнася до последното вампирско погребение, открито на полска земя, останките му сега ще бъдат пренесени в университета "Николай Коперник" в Торун, където археолози и техници ще ги подложат на по-обстойно изследване.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 27 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 58 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София