С олта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню. Оказва се обаче, че често прекаляваме с нея, защото се крие навсякъде – както в домашно приготвената храна, така и в колбасите, чипсовете, снаксовете, дори и в сладките изкушения.
Мотивиращите причини да намалим солта не са една и две.
Прекомерната ѝ употреба може да доведе до:
- Задържане на течности - излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.
- Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях.
- Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.
- Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)
Според различни изследвания, направени през годините, учените са категорични, че солта е важна съставка от здравословното ни меню, просто трябва да я употребяваме балансирано.
Някои твърдят, че 3,75 г е допустимият максимум, а други позволяват до 6 г ежедневно.
НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ НА СВЕТА - СНИМКИ
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/32795/32795806/655-402-otslabvane-hranene-zdravoslovno.jpg)
Разбира се, има и различни видове сол, измежду които да избираме, като тук няма вредна и полезна, а по-скоро богата на едни или други вещества.
Топ 4 на най-използваните в България видове сол:
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/33960/33960799/317-209-himalajska-sol.jpg)
Хималайска розова сол
Съдържа около 84 минерала и има по-мек вкус. Може да се използва за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, но за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и др.
Натриева сол
Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. Доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.
Морска сол
Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Тя е много подобна на обикновената сол, но може да съдържа малки количества минерали.
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/32114/32114971/655-402-sol.jpg)
Йодирана сол
Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.
Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.
Намалявайки количествата на сол до допустимите, си гарантираме:
- Да минимализираме рисковете за здравето ни.
- Да се чувстваме много по-тонизирани и пълни с енергия.
- Да се освободим от вредните токсини.
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/33951/33951096/655-402-voda.jpg)
А как се отразява една такава промяна в хранителните навици, научаваме в новото видео от поредицата "Влез във форма" с Наталия от Natali’s Beauty.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!