7

Кисело, питателно и толкова нашенско - щом завали първият сняг и тутакси ни се дояжда кисело зеле. И понеже вече сме в средата на зимния сезон и вероятно сте изчерпали запасите си от рецепти, ви предлагаме 3 нови начина да приготвите кисело зеле.

Източник: Thinkstock/Guliver

Кисело зеле с картофи

800 г картофи
400 г кисело зеле
2 малки глави лук
4 с. л. свинска мас
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус

Картофите се измиват добре и се сваряват в подсолена вода. Охлаждат се, обелват се и се режат на кубчета. В тиган с незалепващо покритие се сгорещява 1 с. л. свинска мас. Картофите се запържват до златисто, от всички страни, като се внимава да не се натрошат. Посоляват се. 

Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се запържва в 1 с. л. свинска мас, на умерен огън, докато се карамелизира. Киселото зеле се реже натънко и се запържва до златисто в останалата мас. 

Двата вида червен пипер се смесват с кима и черен пипер на вкус. Картофите, лукът и зелето се разбъркват в голяма купа и се поръсват със сместа от подправки. 

Източник: Thinkstock/Guliver

Печено зеле с ориз и сливи

1 кг кисело зеле
100 г дългозърнест ориз
80 мл олио
20 сушени сини сливи
2 глави лук
4 дафинови листа
2 с. л. червен пипер
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус  

Лукът се наситнява и се запържва в 40 мл от олиото. Добавя се оризът. Щом стане стъклен, се налива вода, колкото да го покрие 1 пръст. Готви се, докато оризът абсорбира водата. 

Зелето се нарязва на тънкo. Смесва се с ориза, сливите, дафиновите листа, кима, червения пипер, сол и черен пипер.

Налива се останалото олио, разбърква се и се прехвърля в тава. Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пилешки шницели, пълнени с кисело зеле

4 пилешки филета
180 г кисело зеле
2 с. л. заквасена сметана
1 скилидка чесън
50 г бекон (на лентички)
1/2 ч. л. кимион
2 белтъка
2 с. л. царевично нишесте
4 филии бял хляб
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Киселото зеле се накълцва наситно, смесва се със стрития на паста чесън, сметаната и кимиона, и се разбърква. Беконът се запича на сух тиган до златисто.

Наситнява се и се добавя към зелето. Пилешкото филе се цепва през средата, като пеперуда. Пълни се със зелевата смес.

Затваря се добре с клечки за зъби. Белтъците се разбиват много добре, овкусяват се със сол и черен пипер и се смесват с нишестето. Хлябът се смила в блендер.

Напълнените пилешки филета се потапят в белтъците. След това се овалват в хлебните трохи. Пържат се от всички страни в зехтина, до златисто. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още съдържание последвайте страницата ни в Instagram.