3

Д окато учените изучават сънищата от години, изображенията, които се появяват, докато спим, все още са силно неразбрани.

Когато спим, умовете ни са активни, създавайки истории и образи, които могат да бъдат ярки или мимолетни, безсмислени или привидно пророчески, ужасяващи или напълно обикновени.

Защо сънуваме? Може да нямаме категорични отговори, но има няколко вида сънища и различни фактори, които причиняват появата на тези сънища.

Източник: iStock

Какво е стандартен сън?

Според Националната фондация за сън в САЩ обикновено сънуваме четири до шест пъти на нощ. Може би ще си кажете, че това не е така, но това е само защото забравяме повече от 95 процента от всички сънища.

Сънуването се случва през цялата нощ, но най-ярките и често запомняни сънища се случват по време на сън с бързо движение на очите (БДО).

Сънят може да бъде повлиян от това, за което мислим, преди да заспим, или от това, което сме преживели през деня. Сънищата могат също да извадят наяве това, за което избягваме да мислим или нашите тревоги.

Според изследвания 65 процента от елементите на сънищата са свързани с нашите преживявания, докато сме будни.

Ако изпитвате стрес на работата, сънищата ви могат да включват вашата работа и колеги. Ако току-що сте отишли на среща, сънищата ви може да включват романтика или разбито сърце.

Източник: iStock

„Стандартният“ сън варира в зависимост от човека, но по-долу са някои характеристики на стандартните сънища:

  • Повечето сънища са предимно визуални, което означава, че образите са основни в сънищата, а не други сетива като миризма или допир.
  • Докато повечето хора сънуват цветни сънища, някои сънуват в черно-бял цвят.
  • Колкото по-малко сте стресирани, толкова по-приятни могат да бъдат сънищата ви.
  • Сънищата могат да бъдат много странни и това е напълно нормално.
  • Вашето настроение, събития в новините, болка, насилие и религия може да повлияят на темата на съня ви.
Източник: iStock

Какво причинява кошмарите?

Кошмарите са сънища, които са страшни или тревожни. Почти всеки има кошмари от време на време и невинаги има основателна причина за тяхното сънуване.

Някои потенциални причини за кошмари включват:

  • гледане или четене на нещо страшно
  • лишаване от сън
  • ядене точно преди лягане
  • странични ефекти от лекарства
  • да имате треска или да сте болен
  • нарушения на съня като сънна апнея, кошмарно разстройство или нарколепсия

Хората, които изпитват много стрес или страдат от психични разстройства, могат да имат по-плашещи сънища. До 71 процента от хората с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) могат да сънуват кошмари, които могат да се повтарят, ако не се лекуват.

Източник: iStock

Едно проучване установи, че трите най-често срещани кошмарни теми включват:

  • смърт или умиране
  • физическо насилие
  • преследване

Какво причинява нощните ужаси?

Нощните ужаси са вид нарушение на съня, което е по-често при деца, отколкото при възрастни.

Когато някой има нощен ужас, той се събужда ужасен, но може да има само бегла представа какво е сънувал. През повечето време те не помнят сънища от нощния ужас.

Източник: iStock

При нощен ужас човек може да се събуди:

  • крещящ
  • ритащ или се движещ се много
  • изпотил се
  • дишещ трудно
  • с ускорен пулс
  • дезориентиран и несигурен къде е и какво се случва

Нощните ужаси технически не са вид сън, а нарушение на съня.

Каква е разликата между кошмар и нощен ужас?

Нощните ужаси най-често се случват по време на съня без бързи движения на очите, докато кошмарите - по време на съня с бързи движения на очите.

Нощните ужаси се забравят лесно в сравнение с кошмарите.

Източник: iStock

Осъзнати сънища

Осъзнатото сънуване означава, че осъзнавате, че сънувате, докато сте в съня. Както повечето сънища, това често се случва по време на съня с бързи движения на очите.

Повечето хора не сънуват често осъзнати сънища, въпреки че някои изследвания сочат, че 55% от хората ги сънуват поне веднъж в живота си.

Понякога можете да контролирате осъзнат сън, ако имате опит. Това може да ви помогне да контролирате сънищата си, особено ако сте склонни да имате повтарящи се сънища или кошмари.

Източник: iStock

Мечти

Основната разлика между мечтаенето и сънищата е, че сте будни по време на първото.

Мечтите се появяват съзнателно, но все пак може да се чувствате сякаш не сте напълно будни или наясно със заобикалящата ви среда. Ако някой ви хване да мечтаете, той може да каже, че изглеждате потънали в мисли.

Мечтите обикновено включват други хора, независимо дали са реални или въображаеми. Някои изследвания показват, че мечтаенето за хора, които познавате, предсказва положително благополучие, докато мечтаенето за хора, с които не сте близки, може да предскаже повече самота и по-лошо благополучие.

Източник: iStock

Други видове сънища

Повтарящи се сънища

Повтарящите се сънища са сънища, които се повтарят повече от веднъж. Те често имат теми като конфронтации, преследване или падане.

Можете да имате неутрални повтарящи се сънища или повтарящи се кошмари. Ако имате повтарящи се кошмари, това може да се дължи на основно психично състояние, употреба на вещества или определени лекарства.

Често срещаните теми в повтарящите се сънища включват:

  • нападение или преследване
  • падащи
  • замръзване от страх
Източник: iStock

Фалшиви събуждания

Фалшивите събуждания са вид сън, при който човек вярва, че се е събудил, но всъщност не е. Ако някога сте сънували, че сте се събудили, но всъщност това е било част от съня, това е фалшиво събуждане.

Отбелязано е, че фалшивите събуждания се появяват заедно с осъзнатите сънища и сънна парализа.

Източник: iStock

Лечебни сънища

Въпреки че няма много научна информация за лечебните сънища, те са описани като сънища, които:

  • носят баланс или хармония
  • дават усещане за връзка, смисъл или цел
  • довеждат до помирение
  • ви карат да се чувствате радостни или спокойни

Пророчески сънища

Смята се, че пророческите сънища са сънища, които предсказват бъдещо събитие. Ако сънувате, че нещо се случва и след това се случи по-късно, може да почувствате, че сте имали пророчески сън.

В исторически план се е смятало, че сънищата предават мъдрост или дори предсказват бъдещето. В някои култури днес сънищата все още се смятат за начин за получаване на съобщения от духовния свят.

Няма реален начин да разберете дали сънят е пророчески или не - всичко се свежда до това, в което вярвате. Някои вярват, че пророческият сън е просто вашето подсъзнание, което предвижда конкретен резултат и ви кара да го сънувате, за да се подготвите.

Източник: iStock

Ярки сънища

Ярките сънища почти винаги са свързани със събуждането по време съня с бързи движения на очите, когато сънищата ви са най-ярки и по-лесно запомнящи се.

Яркият сън е особено интензивен и се усеща като много реален. Ярките сънища се запомнят много по-лесно от останалите.

Всеки може да има ярки сънища, но ако сте бременна или сте особено стресирани, това може да допринесе за това.

Често срещани теми в сънищата

Сънували ли сте как зъбите ви падат, как летите или как ви гонят? Това са често срещани теми, които много хора сънуват.

Някои от най-често срещаните теми в сънищата са за:

  • падане
  • преследване
  • умиране
  • зъби
  • да бъдете голи на публично място
  • бременност
  • летене
  • секс или изневяра

Сънуването на конкретни неща като тези могат да означават много неща или както някои изследователи смятат, да нямат никакво значение. Интерпретациите на такъв тип сънища варират в зависимост от индивида и как се справя той в ежедневния си живот.

Сънищата, свързани с падане или преследване, могат да означават преживяване на тревожност, конфликт или дори влюбване.

Сънищата за падащи зъби се тълкуват като всичко - от стрес и големи промени в живота до индикация на проблеми със здравето на зъбите.

Източник: iStock

Кой е по-склонен да сънува?

Това, че не винаги помним сънищата си, не означава, че не сънуваме. Всички го правят. Дори хората, които са родени без зрение, сънуват - техните сънища са просто съставени повече от другите сетива - като звук, допир и мирис.

Въпреки че всички сънуваме, докато спим, има моменти, в които е по-вероятно да изживеете определени видове сънища и да ги запомните. Това са:

  • В детството. Въпреки че децата може да не сънуват непременно повече от възрастните, те са по-склонни да преживеят определени видове сънища - като нощни ужаси или кошмари, отколкото възрастните.
  • По време на бременност. Спането и хормоналните промени по време на бременност може да са виновни за промените в сънуването. Бременните жени могат да сънуват по-ярки сънища и повече кошмари. Те могат също така да успеят да запомнят по-добре сънищата си.
  • Докато скърбите. Някои изследвания са установили, че сънищата могат да са по-ярки и по-смислени, когато тъгувате. Това може да бъде част от преминаването през процеса на скръб.
Източник: iStock

Ако изпитвате стрес или тревожност, имате психично заболяване или сте преживели травматично събитие, е по-вероятно да сънувате кошмари или ярки сънища.

Независимо дали сънувате ярки сънища, кошмари или ясни сънища, ако сънуването ви започне да пречи на заспиването или смятате, че има основна причина за вашия тип сънища, говорете с медицински специалист.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 55 минути

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова